Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Bezvavlasy se chystají na pražskou burzu: Představení a informace o IPO

Bezvavlasy se chystají na pražskou burzu: Představení a informace o IPO

18.8.2022 20:10, BAABEZVA

Představení českého online prodejce vlasové kosmetiky Bezvavlasy, který aktuálně vstupuje na trh START Burzy cenných papírů Praha.

Bezvavlasy a.s.

Bezvavlasy jsou e-commerce společnost, která se zabývá prodejem vlasové kosmetiky v České republice, na Slovensku a v Maďarsku.

Podnikání společnosti

Společnost je druhým největším českým e-shopem v oblasti vlasové kosmetiky, kterou prodává profesionálním kadeřnickým salonům i koncovým spotřebitelům. V portfoliu má přední světové značky jako např. Wella, L’Oréal, Schwarzkopf, Londa, Matrix a řadu dalších. Přibližně třetinu tržeb tvoří velkoobchod, kadeřnictví činí přibližně polovinu online prodejů.

Rozdělení tržeb Bezvavlasy za rok 2021 z hlediska zemí (vlevo) a prodejních kanálů (vpravo), zdroj: Bezvavlasy

Rozdělení tržeb Bezvavlasy za rok 2021 z hlediska zemí (vlevo) a prodejních kanálů (vpravo), zdroj: Bezvavlasy

Bezvavlasy plánují expanzi na další zahraniční trhy – např. do Rumunska a Polska. Zároveň si připravují pozice v západní Evropě, např. v Německu nebo Rakousku. V horizontu 5 až 7 let by společnost chtěla působit na více než 10 evropských trzích.

Výběr značek z portfolia, zdroj: Bezvavlasy

Výběr značek z portfolia, zdroj: Bezvavlasy

V červenci 2022 došlo k uvedení nového loga a spuštění moderního, již responzivního e-shopu, který se přizpůsobuje velikosti obrazovky zařízení, což je důležité vzhledem k rostoucí popularitě nakupování z telefonu. Nový vizuál chce společnost podpořit vyššími investicemi do marketingu.

Srovnání původního a nového e-shopu, zdroj: Bezvavlasy a.s.

Srovnání původního a nového e-shopu, zdroj: Bezvavlasy a.s

Společnost zvažuje vytvoření vlastní privátní značky „bezva“ v oblasti kosmetiky a doplňků stravy. Začátkem příštího roku se plánuje přesunout do vlastního, plně automatizovaného distribučního centra za několik desítek milionů korun, na které chce získat dotaci. V úvahách vedení je také akvizice další společnosti.

Hospodaření společnosti a výhled do dalších let

Hospodaření společnosti v minulých letech výrazně rostlo. Mezi roky 2017 a 2021 tržby rostly v průměru o 24,5 % ročně. Společnost je od svého vzniku setrvale zisková.

V roce 2021 společnost dosáhla tržeb 450,5 mil. Kč, hrubého provozního zisku EBITDA 41,3 mil. Kč a čistého zisku 32,6 mil. Kč.

Historický a projektovaný vývoj hospodaření Bezvavlasy

Historický a projektovaný vývoj hospodaření Bezvavlasy

V dalších letech plánuje společnost průměrný růst tržeb o 24 %. V roce 2026 tak má ambici dosáhnout tržeb 1,319 mld. Kč, EBITDA 132,1 mil. Kč a čistého zisku 100,1 mil. Kč.

„Společnost je od začátku silně orientovaná na plnou finanční nezávislost a zároveň věnuje nemalé úsilí na rozvoj maximální automatizace (automatizovaný tok objednávek, propracovaná logistika, účtování) při udržení trvalého růstu (politika vysoké obchodní marže, nízké zadlužení, efektivní pracovní kapitál),“ popisují Bezvavlasy svou strategii v prospektu.

Korporátní struktura

Společnost vznikla v roce 2011 a nemá žádné dceřiné společnosti. V představenstvu jsou spoluzakladatelé Aleš Hudeček, který je předsedou, a František Novotný. Post výkonného ředitele zastává Jaromír Muchka, finanční ředitelkou je Milena Šancová. Dozorčí rada má jediného člena, kterým je Jan Rath, partner advokátní kanceláře Rath Schejbal & spol.

Zakladatelé společnosti Aleš Hudeček (vpravo) a František Novotný v pražské pobočce kombinující výdejnu, prodeju a kadeřnictví, zdroj: Bezvavlasy

Zakladatelé společnosti Aleš Hudeček (vpravo) a František Novotný v pražské pobočce kombinující výdejnu, prodeju a kadeřnictví, zdroj: Bezvavlasy

Dividendová politika

Finanční plán společnosti v nejbližších letech nepočítá s výplatou dividendy. Vedení společnosti však vyjádřilo záměr v případě splnění plánů s výplatou dividendy v horizontu 5-7 let začít.

Struktura akcionářů

Společnost vydala 1 000 000 akcií. V rámci veřejné nabídky chtějí současní akcionáři investorům nabídnout až 300 000 akcií, odpovídajících 30 %. Mimo veřejnou nabídku prodají 33 tis. akcií investorovi Jaroslavu Šurovi, 16 tis. akcií fondu Starteepo Invest a 1 tis. akcií výkonnému řediteli Jaromíru Muchkovi za 490 Kč na akcii.

Akcionářská struktura Bezvavlasy
AkcionářPočet akcií
(před)
Podíl
(před)
Počet akcií
(po)
Podíl
(po)
Aleš Hudeček 500 000 50,0 % 325 000 32,5 %
František Novotný 500 000 50,0 % 325 000 32,5 %
Neveřejná nabídka - - 50 000 5,0 %
Veřejná nabídka - - 300 000 30,0 %
Celkem1 000 000100 %1 000 000100,00 %

 

Parametry úpisu

V rámci veřejného úpisu stávající akcionáři nabídnou až 300 tis. akcií. Velikost obchodované jednotky, tzv. lotu, byla určena na 40 kusů a upisovací rozmezí na 490 až 630. Kč. Objem minimální investice v rámci IPO tak činí 19,6 až 25,2 tis. Kč.

Zařazení akcií Bezvavlasy se plánuje také na RM-SYSTÉM, kde by se akcie obchodovaly po jednom kusu.

Emisi byl přidělen ISIN „CZ0009011920“ a v systému e-Broker ji po úpisu naleznete pod tickerem BAABEZVA.

Využití prostředků z IPO

Emitent přímo nezíská výtěžek z veřejné nabídky akcií. Prodávající akcionáři chtějí část výtěžku (až 182 mil. Kč) použít ke splacení svých závazků vůči společnosti v předpokládané výši 25,1 mil. Kč, které společnost použije na posílení pracovního kapitálu.

Pohled analytika

„Díky chytré nákupní politice a zaměření na efektivitu jsou Bezvavlasy schopné nabídnout výhodné ceny i svým zákazníkům při udržení slušné ziskové marže, díky čemuž je společnost od počátku existence setrvale zisková a roste bez dluhu. I s ‚vizuálně starým‘ e-shopem se jí po deseti letech povedlo dosáhnout ročních tržeb 450 mil. Kč, což ukazuje na hodnotu přinášenou zákazníkům. Nový, plně responzivní e-shop by měl podpořit prodeje – především na východních trzích, kde hraje mobilní nakupování větší roli. Atraktivní vizuál nového webu umožní vyšší investice do marketingu. Společnost též zvažuje vytvoření vlastní privátní značky a akvizici. Přesun do automatizovaného skladu by měl potom zvýšit efektivitu,“ říká analytik Fio banky Jan Tománek.

„Plánovaný růst tržeb o 24 % ročně je v souladu s historickým růstem společnosti a měl by být podpořen expanzí na nové trhy i rozšířením sortimentu o další druhy kosmetiky. Ve středu upisovacího pásma vychází valuační násobky vůči výsledkům za rok 2021 na 13násobek EV/EBITDA, respektive 17násobek P/E, což vzhledem k plánovanému růstu považuji za atraktivní ocenění,“ dodává Tománek.

Pro zájemce o úpis akcií Bezvavlasy

O spuštění přijímání pokynů Fio bankou budeme informovat.

Pokyny pro úpis akcií půjde zadávat elektronicky prostřednictvím platformy e-Broker, osobně na kterékoliv pobočce Fio banky či telefonicky prostřednictvím Dealingu na telefonu 224 346 493 v době 9:00 - 17:30.

Zájemci o úpis prostřednictvím telefonu potřebují mít aktuální telefonické heslo a vyplněný investiční dotazník.

Fio banka bude pokyny k úpisu přijímat do 31. 8. 2022.

Kniha objednávek by měla být zveřejněna druhý týden úpisu na webových stránkách pražské burzy.

Předpokládaný termín přijetí k obchodování je 7. 9. 2022. Společnost zároveň podala žádost o přijetí svých akcií na Volný trh burzy RM-SYSTÉM.

Webinář analytického poradce

Společnost Starteepo, která je analytickým poradcem společnosti Bezvavlasy, chystá 25. srpna 2022 v 18:00 webinář o IPO. Zájemci se na něj mohou přihlásit zde.

Trh START

Trh START je nový segment Burzy cenných papírů Praha, který se zaměřuje na malé a střední podniky a k jehož spuštění došlo v květnu 2018. Primární úpisy probíhají několikrát ročně a s akciemi se obchoduje v každodenních aukcích po lotech. Podrobné informace o fungování trhu START a upisování akcií naleznete v našem průvodci.

Zatím na něj vstoupily společnosti  AtomTrace, Coloseum Holding, eManFillamentum, Fixed.Zone, Gevorkyan, Karo Invest, M&T 1997, Pilulka, Prabos plusPrimoco a UDI Group.

S akciemi společností eMan, Fixed.Zone, Gevorkyan, M&T 1997, Pilulka, Prabos a Karo se začalo bez omezení celodenně obchodovat také na trhu burzy RM-SYSTÉM.

Informace o společnosti Bezvavlasy

Informace o společnosti Bezvavlasy naleznete v prospektu emise, prezentaci pro investory, stránkách pro investory, analytické zprávě poradce, představení společnosti na stránkách pražské burzy nebo videu na YouTube.

Připravujeme také rozhovor se zakladateli společnosti, sledujte proto náš Twitter @Fio_investice, ať vám neuteče.

Zdroj: Bezvavlasy, Starteepo, Burza cenných papírů Praha


Jan Tománek
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde