Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > FIXED.zone se chystá na pražskou burzu: Představení a informace o IPO

FIXED.zone se chystá na pražskou burzu: Představení a informace o IPO

20.10.2021 10:24, BAAFIXZO

Představení české společnosti FIXED.zone a.s., která v úterý zahájila vstup na trh START Burzy cenných papírů Praha.

Společnost FIXED.zone a.s. je český prodejce, distributor, vývojář a výrobce příslušenství k mobilním telefonům, tabletům a dalším zařízením, který vzniknul v roce 2001 původně pod jménem RECALL s. r. o. Od roku 2014 vlastní dílnu v Prostějově, kde šije kožená pouzdra a peněženky, od roku 2015 rozvíjí vlastní značku FIXED.

Podnikání společnosti

Své produkty, které z velké části vyvíjí zahraniční dodavatelé, FIXED.zone prodává přes kamenné i internetové obchody v ČR a SR. Kamenné prodejny společnosti před pandemií přinášely 50 % tržeb. Z hlediska produktů jsou pro společnost nejdůležitější pouzdra a ochranná skla.

Příklady produktů společnosti FIXED.zone

Příklady produktů společnosti FIXED.zone

 

Rozdělení tržeb dle jednotlivých produktových kategorií

Rozdělení tržeb dle jednotlivých produktových kategorií

Značka FIXED, která v roce 2020 činila 62 % tržeb, spotřebitelům dle slov vedení nabízí garanci kvalitního výrobku za rozumnou cenu.

Maloobchodním partnerům potom společnost zajišťuje správu portfolia a vystavení, zakládá si na podrobných popisech a fotografiích produktů. Hlavní odběratelé jsou společnosti HP Tronic Zlín (pod kterou spadá mj. Datart, Euronics a Kasa.cz) a Alza.cz, které dohromady představují cca 40% podíl na tržbách.

Přehled největších obchodních partnerů v ČR

Přehled největších obchodních partnerů v ČR

Společnost také vyvíjí vlastní produkty zahrnující např. nyní připravovanou chytrou sledovací klíčenku FIXED Sense (který nyní propaguje kampaní na Indiegogo), její předchozí generaci FIXED Smile nebo IoT (Internet of Things) produkt Buddy, který bude fungovat jako alarm a ústředna pro další produkty společnosti.

FIXED Sense je chytrá sledovací klíčenka, která díky dvěma tlačítkům umí ovládat další systémy (např. světla v domácnosti), disponuje měřiči teploty, vlhkosti a jejíž verze má podporovat i Apple Find My

FIXED Sense je chytrá sledovací klíčenka, která díky dvěma tlačítkům umí ovládat další systémy (např. světla v domácnosti), disponuje měřiči teploty, vlhkosti a jejíž verze má podporovat i Apple Find My

Hospodaření společnosti a výhled do dalších let

Hospodaření společnosti bylo v roce 2019 ovlivněno ukončením distribuce produktů značky CELLY kvůli tlakům na její upřednostnění, stažením jejích produktů z pultů a nahrazením značkami CELLULARLINE a FIXED. V roce 2020 bylo hospodaření ovlivněno uzavřením maloobchodních prodejen po většinu roku kvůli epidemii koronaviru, které se podle odhadů na hrubém provozním zisku EBITDA projevilo snížením o cca 5-6 mil. Kč.

Za prvních osm měsíců roku 2021 se společnosti podařilo dosáhnout rekordních tržeb přesahujících 179 mil. Kč (meziročně +30 %, říká Havner) a zisku EBITDA potom ve výši 14,7 mil. Kč, uvádí ve zprávě poradce emitenta Liftia, díky čemuž vedení společnost věří v překonání plánu na letošní rok. Společnost uvádí, že i přes 17% meziroční růst přepravních nákladů za 1H 2021 se jí daří navyšovat EBITDA marži a tyto náklady kompenzovat.

V dalších letech společnost hodlá významně expandovat, když do roku 2025 projektuje průměrný růst tržeb o více než 16 % ročně. V tomto roce očekává, že současné prodejní kanály společnosti se na jejích tržbách budou podílet přibližně 50 %, distribuční partneři značky FIXED pro exportní trhy 24 %, evropská online tržiště 16 % a přímý prodej spotřebitelům prostřednictvím vlastního e-shopu 10 %.

„Chceme se stát evropským lídrem v oblasti všeho, co patří k mobilním telefonům, tabletům a nositelné elektronice. A to kombinací vlastního vývoje, flexibility v reakcích na vývoj trhu i otevření nových tržních segmentů,“ řekl pražské burze v rámci představení příběhu společnosti jeden ze zakladatelů Daniel Havner.

Export již zaznamenal první pilotní úspěchy na trzích Maďarska, Holandska, Skandinávie a Portugalska. Společnost uvádí, že v tomto kanálu je potřeba přenechat značnou část marže partnerům zajišťujícím propagaci a distribuci, zato by měl přinést kýžené objemy a růst.

Z e-commerce platforem již společnost vstoupila již na rumunský portál eMag, který jí po 9 měsících od spuštění přináší měsíční tržby 800 tis. Kč, a v dalších letech plánuje vstup na 25 dalších platforem, např. na Amazon, eBay, Allegro.pl.

S přímým prodejem, který společnost aktuálně spouští, plánuje nakládat obezřetně, aby nenarušila zavedené partnerské vztahy ani nově otevírané kanály.

K růstu EBITDA marže by mělo dojít z důvodu úspor z rozsahu díky vyšším prodejům prodaného zboží, zvyšováním znalostí a zefektivněním cest v celém dodavatelsko-odběratelském řetězci, uvádí Liftia.

Vývoj tržeb (modré sloupce, levá osa), hrubého provozního zisku EBITDA (červená linie, pravá osa) a EBITDA marže (procenta dole) za roky 2018 až 2020 a výhled do roku 2025

Vývoj tržeb (modré sloupce, levá osa), hrubého provozního zisku EBITDA (červená linie, pravá osa) a EBITDA marže (procenta dole) za roky 2018 až 2020 a výhled do roku 2025

Dividendová politika

V 5letém horizontu společnost plánuje reinvestovat všechny zdroje do růstu, od 6. roku po emisi plánuje výplatu dividend v případě, že to ekonomická situace společnosti bude umožňovat.

Struktura akcionářů

Vlastníky společnosti jsou spoluzakladatelé (bratři Daniel a Marek Havnerovi, Radek Douda) a manažeři (výkonný ředitel Jan Moravec a vedoucí vývoje Libor Zezulka), jejichž podíly zobrazuje tabulka níže.

Akcionářská struktura společnosti FIXED.zone před IPO
AkcionářPočet akciíPodíl
Daniel Havner 990 000 49,5 %
Radek Douda 495 000 24,75 %
Marek Havner 495 000 24,75 %
Jan Moravec  10 000  0,50 %
Libor Zezulka  10 000  0,50 %
Celkem2 000 000100 %

 

Parametry úpisu

Společnost ke stávajícím rovným 2 mil. akciím plánuje emitovat až 222 tis. nových akcií, podíl stávajících akcionářů by tak za předpokladu, že se žádný z nich nezúčastní úpisu, klesnul na 90,01 %. Společnost v prospektu uvádí, že Jan Moravec má v úmyslu upsat akcie za cca 500 tis. Kč a Libor Zezulka za cca 300 tis. Kč.

Až 30 % emise by mohla koupit dceřiná společnost Národní rozvojové banky (dříve působící pod názvem Českomoravská záruční a rozvojová banka) prostřednictvím programu „Rizikový kapitál – IPO fond“, v rámci kterého již na jaře 2021 nakoupila 12,7 % nově vydaných akcií společnosti Primoco.

Velikost obchodované jednotky, tzv. lotu, byla určena na 100 ks. Objem minimální investice v rámci IPO tak činí 18 až 22,2 tis. Kč.

Emisi byl přidělen ISIN „CZ0009011086“ a v systému e-Broker ji naleznete pod tickerem BAAFIXZO.

Parametry úpisu akcií společnosti FIXED.zone
na trh START BCPP
Upisovací obdobíNabízený podílPočet nabízených akciíLotCenové rozpětí
19. 10 - 2. 11. 2021* až 9,99 % až 222 tis. nových akcií 100 akcií 180 - 222 Kč

*Upozorňujeme, že Fio banka pokyny na úpis přijímá od 20. 10. do 1. 11. 2021

Využití prostředků z IPO

V závislosti na dosažené ceně by IPO společnosti za předpokladu upsání všech nabízených akcií mělo přinést hrubý výnos 39,96 až 49,28 mil. Kč. Získané prostředky chce použít především na posílení skladových zásob a další expanzi, viz graf.

Plánované využití prostředků z IPO

Plánované využití prostředků z IPO

Daniel Havner během START day uvedl, že by společnost v budoucnu mohla podpořit expanzi další emisí akcií, ale že v současné době více prostředků, než pro jaké si jde nyní na burzu, nepotřebuje.

Pro zájemce o úpis akcií společnosti FIXED.zone

Pokyny pro úpis akcií lze zadávat elektronicky prostřednictvím platformy e-Broker, osobně na kterékoliv pobočce Fio banky či telefonicky prostřednictvím Dealingu na telefonu 224 346 493 v době 9:00 - 17:30.

Zájemci o úpis prostřednictvím telefonu potřebují mít aktuální telefonické heslo a vyplněný investiční dotazník.

Fio banka pokyny k úpisu přijímá od středy 20. října do pondělí 1. listopadu 2021.

Webinář se zástupci IPO poradce

IPO poradce Liftia chystá webinář o IPO společnosti, který se bude konat 27. října 2021 od 17:00 hodin. Zájemci se na něj mohou přihlásit zde.

Trh START

Trh START je nový segment Burzy cenných papírů Praha, který se zaměřuje na malé a střední podniky a k jehož spuštění došlo v květnu 2018. Primární úpisy probíhají několikrát ročně a s akciemi se obchoduje v každodenních aukcích po lotech. Podrobné informace o fungování trhu START naleznete v našem průvodci.

Zatím na něj vstoupily společnosti  AtomTrace, eManFillamentum, Karo Invest, Pilulka, Prabos plusPrimoco a UDI Group . S akciemi společností eMan, Pilulka, Prabos a Karo se začalo bez omezení celodenně obchodovat také na trhu burzy RM-SYSTÉM. Také společnost FIXED.zone v prospektu avizovala zájem o přijetí jejích akcií na RM-SYSTÉM.

Další zdroje informací

Další informace naleznete v prospektu emise, prezentaci pro investory, videu na Youtube, analytické zprávě poradce Liftia a na stránkách společnosti pro investory nebo stránkách trhu START s příběhem společnosti.

Zdroj: FIXED.zone, Liftia


Jan Tománek
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,5307823,78122
GBP28,6820930,27391
CHF25,4458926,85811
PLN5,674345,98926

Kompletní informace zde