Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Výrobce laserových spektroskopů AtomTrace chystá vstup na trh START pražské burzy

Výrobce laserových spektroskopů AtomTrace chystá vstup na trh START pražské burzy

14.11.2018 08:33

Představení české společnosti AtomTrace, která chystá vstup na trh START pražské burzy 27. listopadu 2018.

AtomTrace

Společnost AtomTrace je český výrobce přístrojů pro prvkovou laserovou analýzu, který vzniknul v roce 2014 jako start-up z výzkumného centra CEITEC v Brně. Její zařízení nachází uplatnění ve výzkumu, školství, průmyslu a forensním vyšetřování.

Produktové portfolio

V roce 2017 společnost disponovala třemi hlavními produktovými řadami: Sci-Trace, LIBS Interakční komora a X-Trace/A-Trace. Zařízení X-Trace je schopné provádět dálkovou analýzu povrchu železobetonových konstrukcí, např. mostů, a identifikovat možné vnitřní poškození.

V letech 2021 a 2022 chystá na trhu uvést produkt Road-Trace pro analýzu stopových prvků brzdných drah při nehodách, A-Trace concrete pro analýzu betonu a Sci-Trace LIBSEM pro klinický výzkum biologických tkání.

Produktové portfolio společnosti AtromTrace

Produktové portfolio společnosti AtromTrace

Laserová spektroskopie

Společnost ve svých přístrojích využívá metodu spektroskopie laserem buzeného plazmatu (laser-induced breakdown spectroctopy, LIBS). Vyslání laserového paprsku na povrch vzorku vyvolá ohřev malé části a vznik plazmatu, který při chladnutí vyzařuje světlo. Spektrometr v přístroji ho zachytí a na základě intenzity záření v různých vlnových délkách určí složení a koncentraci prvků ve vzorku, jelikož každý prvek vydává záření na jiných vlnových délkách.

Princip fungování laserové spektroskopie

Princip fungování laserové spektroskopie

Předností metody je, že vzorek poškodí jen na velmi malé ploše a může být od aparatury vzdálen i desítky metrů. Společnost jako další výhody jmenuje okamžité získání výsledků, levný provoz, vysokou citlivost a mobilnost.

Praktickou demonstraci fungování laserové spektroskopie můžete zhlédnout v reportáži České televize o výzkumném centru zakládajících vědců. Podrobnější vysvětlení vědecké metody LIBS naleznete také na Wikipedii.

Výhled trhu

Společnost očekává, že trh stolních a dálkových přístrojů LIBS (SDP LIBS) bude mezi roky 2016 a 2024 růst průměrným tempem 6,3 % ročně. Za svého největšího konkurenta považuje americkou společnost Applied Spectra.

Prognóza vývoje trhu, zdroj: vlastní odhady společnosti

Prognóza vývoje trhu, zdroj: vlastní odhady společnosti

Výhled hospodaření

V roce 2017 tvořily tržby výzkumné sféry 11,5 %, o zbytek se postarala především referenční zakázka pro průmyslový podnik, kterému dodala přístroj A-Trace pro optimalizaci výrobního procesu brusných kotoučů. Společnost realizovala také referenční dodávku do USA a zahajuje referenční dodávku do Číny. Společnost si podle největšího akcionáře Georga Hotara od Číny slibuje silný růstový impuls v dalších letech. „Jako zásadní obchodní pokrok v letošním roce vnímáme první dodávku na velmi perspektivní čínský trh,“ řekl v rozhovoru pro Roklen24.cz

Ve svém dlouhodobém plánu společnost očekává, že v letech 2017 až 2023 porostou tržby v průměru o 61 % ročně.

Finanční plán AtomTrace do roku 2023

Finanční plán AtomTrace do roku 2023

„Prodejní cyklus do akademického sektoru je relativně dlouhý i navzdory úspěšnému rozšíření naší partnerské distribuční sítě v USA, Číně, Švýcarsku, Francii a na dalších trzích. Realizace zakázek není v tomto segmentu uskutečnitelná přes noc, ale věříme, že naše úsilí přinese ovoce už v dalším roce,“ komentuje očekávaný pokles tržeb v roce 2018 Hotar a dodává: „Co se týče aplikací, rok 2018 se nesl především ve znamení zahájení vývoje produktu Road-Trace a příprav na zahájení vývoje produktu řady A-trace určeného pro analýzu betonu a železobetonu.“

Strategický plán společnosti počítá s růstem produktových linií Sci-Trace, A-Trace a softwaru, rozšíření vědeckého a obchodního týmu a vývoje nových aplikací A-trace a dalších produktových linií.

Společnost v nejbližších letech neočekává výplatu dividendy.

Akcionářská struktura

Největším akcionářem společnosti je s 60,08% podílem finančník Georg Hotar, který také stojí za v Polsku a ČR obchodovanou společností Photon Energy, Zbylých 39,92 % drží vědecký tým.

Současná akcionářská struktura AtomTrace

Současná akcionářská struktura AtomTrace

Pokud by společnost upsala všechny nabízené akcie, vypadala by akcionářská struktura po IPO následovně.

Plánovaná akcionářská struktura za předpokladu upsání všech akcií

Plánovaná akcionářská struktura za předpokladu upsání všech akcií

Využití prostředků a parametry IPO

AtomTrace si jde na pražskou burzu pro 25 až 35 mil. Kč. Investorům nabídne až 500 tis. nových akcií. Prostředky hodlá využít na podporu globálního obchodu, distribuční sítě, marketingu, vývoj nových průmyslových aplikací a rozšíření konstrukčně-vývojových kapacit.

„Abychom dokázali sériově vyrábět přístroje řady Road-Trace či další průmyslové aplikace, chceme využít možnosti získat kapitál pro jejich vývoj na trhu START,“ říká prof. Jozef Kaiser.

Parametry úpisu akcií společnosti AtomTrace na trh START BCPP
Upisovací obdobíNabízený podílNabízený počet nových akciíLotCenové rozpětí
13. - 27. 11. až 20 % až 500 tis. 2000 akcií 50 - 70 Kč

 

Bližší informace k úpisu lze získat telefonicky  prostřednictvím Dealingu na telefonu 224 346 493 v době 9:00 - 17:30.

Trh START

START je nový trh pražské burzy pro malé a střední podniky, na který již dříve vstoupily společnosti Fillamentum, Prabos plus, UDI a Primoco. Sledujte náš twitterový účet @Fio_investice, aby vám neuteklo představení dalších společností, které se na něj chystají vstoupit, a další zajímavé aktuality. Více informací o STARTu naleznete v našem článku.

Další zdroje informací

Další informace o společnosti naleznete na jejích stránkách pro investory (prospekt, prezentace), na stránkách trhu START, případně ve videu na YouTube.

Zdroj: AtomTrace, PX START, Roklen, Česká televize, Wikipedie


Jan Tománek
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,5307823,78122
GBP28,6820930,27391
CHF25,4458926,85811
PLN5,674345,98926

Kompletní informace zde