Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Obuvnická společnost Prabos se chystá na pražskou burzu

Obuvnická společnost Prabos se chystá na pražskou burzu

7.5.2018 15:48, BAAPRAPM

Představení české obuvnické společnosti Prabos, která 15. května vstoupí na trh START Burzy cenných papírů Praha.

Prabos plus

Společnost Prabos plus se sídlem ve Slavičíně je český výrobce obuvi s tradicí sahající až do roku 1860. Dnes patří mezi přední středoevropské výrobce pracovní obuvi pro průmysl, armádu, policii a hasiče. Vyrábí také trekovou a volnočasovou obuv, jejíž nabídku chce nyní rozšířit.

Produktové portfolio

Hlavním zdrojem tržeb společnosti jsou veřejné zakázky pro uniformované složky a zakázky pro výrobní podniky. Její obuv nosí např. vojáci Armády ČR (41 % tržeb v roce 2017) a německého Bundeswehru či makedonští policisté. Obouvá také zaměstnance ČEZu, Škody auto či polárníky Masarykovy university.

Rozdělení tržeb Prabosu za rok 2017 mezi jednotlivé produktové segmenty a geografické segmenty

Rozdělení tržeb Prabosu za rok 2017 mezi jednotlivé produktové a geografické segmenty

Produktové segmenty Prabosu

Produktové segmenty Prabosu

Společnost využívá patentované materiály Gore-Tex, Vibram nebo 3M Thinsulate a své produkty certifikuje.

V letošním roce společnost představila modelovou řadu Zelená zóna pro nepříznivé podmínky. Její nejpokročilejší model Prepper by měl díky 5 mm silné vrstvě kevlaru zastavit jakýkoliv ostrý předmět do tlaku 140 kg, prsty potom chrání hliníková výstuž špičky. Najdou se v ní však modely i pro příznivce airsoftu či běžné smrtelníky za zajímavé ceny.

Podle slov jednoho z majitelů společnosti, pana Jaroslava Paláta, totiž Prabos nabízí boty vyráběné v ČR se světovou kvalitou, italským designem a oproti volnočasové konkurenci za o pětinu nižší cenu.

Jaroslav Palát s Leošem Rouskem na představení společnosti v Economii

Jaroslav Palát s Leošem Rouskem z Hospodářských novin na představení společnosti v Economii

Letos má Prabos v plánu uvést kolekci bot Work & Walk a novou mobilní aplikaci s 3D měřením noh.

Do budoucna je cílem společnosti rozšířit své výrobní kapacity a produktovou nabídku v segmentu volnočasové obuvi. Prabos také zamýšlí expandovat na ukrajinský trh.

Hospodaření společnosti a výhled do dalších let

Tržby Prabosu v posledních letech vzrostly díky vyhranému tendru na dodávku bot pro Armádu ČR z roku 2015. Ziskovost společnosti rostla rychleji díky úsporám z rozsahu a optimalizaci nákladů.

Vývoj hospodaření Prabosu a plán do dalších let

Vývoj hospodaření Prabosu a plán do dalších let

Společnost předpokládá, že její tržby nadále porostou vzhledem k na konci dubna získaným dalším zakázkám pro armádu a policii s příznivým dopadem na provozní výsledek v nadcházejících letech při očekávání relativně stabilní provozní marže po jejím prudkém nárůstu v uplynulém období.

Dividendová politika

Vedení společnosti projektuje, že každoročně vyplatí akcionářům 60 % čistého zisku. Poradci ze společnosti Starteepo, která Prabosu radí se vstupem na burzu, očekávají, že společnost by v roce 2019 mohla vyplatit dividendu 23,3 Kč na akcii, 31 Kč v roce 2020 a 32,5 Kč v roce 2021.

„Pokud by se akcie společnosti měly pohybovat v čase na valuaci minimální ceny úpisu, tj. na 6,9násobku ukazatele EBITDA, dividendový výnos pro rok 2018 by činil zhruba 5,8 % při ceně 400 korun na akcii,“ uvádí poradci.

Dividenda má být jedním z lákadel společnosti, když titulek prezentace pro investory zní „nový dividendový titul míří na pražskou burzu“.

Struktura akcionářů a využití prostředků z IPO

Prabos má v současné době dva akcionáře s podíly po 50 % – Juraje Vozára a Jaroslava Paláta, který v IPO chce prodat 15% podíl ve společnosti. Dvě třetiny prostředků zamýšlí poskytnout společnosti jako akcionářskou půjčku (dlouhodobý podřízený dluh s obvyklým bankovním úrokem), třetinu si ponechá.

Plánovaná akcionářská struktura Prabosu

Plánovaná akcionářská struktura Prabosu

Společnost by část prostředků využila na splacení bankovních úvěrů a část využila na rozvoj společnosti, např. na otevření dílny pro šití svršků bot na Ukrajině.

Počet nabízených akcií činí 150 tis. s rozpětím od 400 do 600 Kč. Zamýšlený minimální objem transakce tak činí 60 mil. Kč. Velikost obchodovatelné jednotky (1 lotu) byla stanovena na 625 akcií. Na trh vstupují stávající akcie.

Trh START

START je nový trh pražské burzy pro malé a střední podniky. K jeho spuštění dojde 15. května. Sledujte náš twitterový účet @Fio_investice, aby vám neuteklo představení dalších dvou společností, které na něj vstoupí. Více informací o STARTu naleznete v našem článku.

Další zdroje informací

Další informace naleznete na stránkách společnosti pro investory a jejího IPO poradce, případně ve videu na YouTube.

Zdroj: Prabos plus, a. s.


Jan Tománek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6504626,01854
USD22,8294924,09651
GBP28,7939830,39202
CHF25,1982626,59674
PLN5,705526,02218

Kompletní informace zde