Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zpracovatel kůží KARO INVEST se chystá na pražskou burzu

Zpracovatel kůží KARO INVEST se chystá na pražskou burzu

10.10.2019 14:30, BAAKARIN

Představení českého zpracovatele kůží KARO INVEST, která se chystá 22. října vstoupit na trh START Burzy cenných papírů Praha.

KARO INVEST

Společnost KARO INVEST je český zpracovatel hovězích a buvolích kůží se sídlem v Boršově u Jihlavy. Její historie se začala psát v roce 1995, kdy její zakladatel Pavel Klvaňa začal obchodovat s kůžemi. Od roku 2015 začala také s jejich zpracováním a postupným budováním závodu. Cílem společnosti je v budoucnu rozšířit provoz také o moderní koželužnu, aby mohla zpracovávat kůže od zdroje až po cílový výrobek, který nachází uplatnění v nábytkářském průmyslu.

Produkty a evropský trh s kůží

KARO nakupuje kůži z koželužen v Indii a Brazílii (tzv. crust), kterou dále zpracovává, barví a prodává zákazníkům z řad především polských nábytkářských společností. Jejími zákazníky jsou např. společnosti Cotta, Steinpol a IMS. Ve střednědobém horizontu by chtěla dodávat kůže také pro automobilový průmysl.

Zpracování kůže je v Evropě doménou především italských firem (55 % produkce v EU), které vychází z historického cechovního uspořádání, a tak se na zpracování kůže postupně podílí 5-6 specializovaných italských firem.

Společnost KARO však všechny kroky ve zpracování zajišťuje v rámci jedné společnosti i závodu, a tak je schopna flexibilněji reagovat na požadavky zákazníků (téměř v režimu „just in time“) a nabídnout jim lepší servis – zboží má na skladě, reaguje rychle, ručí za stabilní kvalitu. Další výhodou společnosti jsou nižší náklady na energii i pracovníky, ale i geografická blízkost polským odběratelům.

KARO zákazníkům nabízí široký sortiment kůží z hlediska jejich barev, dezénu, měkkosti a povrchové úpravy

KARO zákazníkům nabízí široký sortiment kůží z hlediska jejich barev, dezénu, měkkosti a povrchové úpravy

Za konkurenci považuje společnosti z Itálie, jižního Rakouska a Německa: Conceria Cadore, DANI, BOXMARK Leather, Bader a především Mastrotto Group.

Hospodaření společnosti a výhled do dalších let

Tržby v roce 2017 klesly kvůli transformaci společnosti z obchodní a výrobní, jelikož k zahájení plné výrobní činnosti došlo až od poloviny roku. V roce 2018 vzrostly díky nárůstu zpracovaných objemů, i přes negativní vliv poklesu cen kůží na globálních trzích vlivem zpomalení automobilového sektoru. V rámci transformace na výrobní společnost se společnosti daří od r. 2016 postupně zvyšovat provozní zisk EBITDA a vykazovat kladné hospodaření na úrovni čistého zisku.

V dalších letech společnost projektuje další výrazný růst hospodaření díky navyšování výrobních kapacit.

Hospodaření společnosti a výhled do budoucna: Tržby (zelená), hrubý provozní zisk EBITDA (tmavě šedá) a čistý zisk (světle šedá)

Hospodaření společnosti a výhled do budoucna: Tržby (zelená), hrubý provozní zisk EBITDA (tmavě šedá) a čistý zisk (světle šedá)

Specifikem podnikání s kůžemi je dlouhý peněžní cyklus, tedy i náročnost na pracovní kapitál – celková doba od platby záloh za surovou kůži po inkaso pohledávek za zpracovanou kůži může trvat až 9 měsíců.

Společnost drží široký sortiment zásob pro každého zákazníka, jelikož každá nábytkářská společnost má své spektrum využívaných barev. Na druhou stranu pravděpodobně nehrozí problém s jejich odbytem, protože kůže jde podle zástupců společnosti snadno přebarvit.

Struktura akcionářů a využití prostředků z IPO

Společnost má v současné době dva akcionáře – zakladatele Pavla Klvaňu se 70% podílem a finančního ředitele Jakuba Hemerku s 30 %.

Parametry úpisu akcií společnosti KARO INVEST na trh START BCPP
Upisovací obdobíNabízený podílPočet nabízených akciíLotCenové rozpětí
8. 10. až
10. 12. 2019
až 40 % až 1,328 mil. nových akcií 2 000 akcií 40 - 50 Kč

 

V rámci IPO chce investorům nabídnout až 1,328 mil. nových akcií, respektive 39,9 % na společnosti, a to ve 2 fázích úpisu. Emitent očekává v první fázi úpis až 1 milionu kusů akcií. Ta byla již spuštěna a potrvá do 22. října. Druhá fáze bude probíhat od 26. listopadu a bude ukončena 10. prosince. Zde hodlá emitent umístit zbývající objem 328 tisíc kusů akcií. Velikost obchodovatelné jednotky (1 lotu) byla stanovena na 2000 ks akcií.  Společnost tak v rámci IPO zamýšlí získat 53,1 – 66,4 mil. Kč. IPO by tak společnost při stanoveném cenovém rozpětí 40 - 50 Kč ohodnotilo na 133 až 166 milionů korun.

Plánovaná akcionářská struktura po IPO

Plánovaná akcionářská struktura po IPO

Finanční prostředky plánuje KARO primárně využít na investice do navýšení produkce na 95 tis. metrů čtverečních měsíčně do roku 2023 (ze současných cca. 47 tis.) a na financování pracovního kapitálu spojené s rozšiřováním výroby. Současně společnost plánuje investovat do pilotního provozu koželužny.

Podlec slov zástupců společnosti by současní zákazníci byli ochotní nyní odebírat 80 tis. metrů čtverečních, společnost tak v současnosti musí kvůli nedostatečné výrobní kapacitě odmítat část zakázek.

Celkově společnost v nejbližších letech počítá s investicemi ve výši téměř 110 mil. Kč, z nichž část by byla financovaná také plánovanou emisí dluhopisů.

Investice by společnosti měly přinést surovinovou soběstačnost, omezení kurzových rizik a díky zvýšení kvality vstupů by společnost mohla expandovat do automobilového segmentu.

Pro zájemce o úpis akcií KARO INVEST

Pokyny pro úpis akcií lze zadávat osobně na kterékoliv pobočce Fio banky či telefonicky prostřednictvím Dealingu na telefonu 224 346 493 v době 9:00 - 17:30.

Upozorňujeme, že Fio banka přijímá pokyny na úpis akcií nově vstupující společnosti pouze do 21. 10. 2019 s prodloužením do 22 hodin. Následující den, tj. 22. 10., bude na základě vyhodnocení poptávky stanoven konečný objem emise a cena za akcii.

Osobní prezentace a webinář se zástupci společnosti KARO INVEST pro klienty Fio banky

Pokud máte zájem se zúčastnit prezentace se zástupci společnosti KARO INVEST v prostorách Burzovního paláce v Praze dne 17.10. nebo ve formě online prezentace (streamu) či chcete získat bližší informace o chystané emisi, obraťte se na pracovníky Dealingu na telefonu 224 346 493 v době 9:00 až 17:30.

Trh START

Trh START je nový segment pražské burzy pro malé a střední podniky, k jehož spuštění došlo v květnu 2018. Primární úpisy probíhají několikrát ročně a s akciemi se obchoduje každý měsíc prostřednictvím aukce.

Zatím na něj vstoupily společnosti Prabos plus, UDI Group, FillamentumAtomTrace a Primoco. S akciemi Prabosu se začalo denně obchodovat také na burze RM-SYSTÉM.

Další zdroje informací

Další informace naleznete na stránkách společnosti pro investory a jejího IPO poradce, případně ve videu na YouTube.

Podívejte se také na naše fotografie z exkurze do výrobního závodu do společnosti.

Zdroj: KARO INVEST, Starteepo


Jan Tománek
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,5307823,78122
GBP28,6820930,27391
CHF25,4458926,85811
PLN5,674345,98926

Kompletní informace zde