Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Pilulka.cz se chystá na pražskou burzu: Představení a informace o IPO

Pilulka.cz se chystá na pražskou burzu: Představení a informace o IPO

7.10.2020 13:04, BAAPILLE

Představení české e-commerce lékárenské společnosti Pilulka.cz, která zahájila vstup na trh START Burzy cenných papírů Praha.

Společnost Pilulka Lékárny, je česká lékárenská a e-commerce společnost, která provozuje online lékárnu Pilulka.cz a síť kamenných lékáren. Působí v ČR, SR a Rumunsku, v roce 2021 plánuje vstup do Maďarska.

Od založení v roce 2013 Martinem a Petrem Kasovými, kteří do roku 2009 stáli za e-shopem Kasa.cz, se rozrostla na 32 vlastních a 120 franšízových lékáren v ČR. Je tak třetí největší českou lékárenskou sítí. Těžiště jejích aktivit však leží v e-commerce světě online obchodu a digitalizaci lékárenství a představuje největší online lékárnu v ČR a SR.

Technologická firma se zájmem o digitalizaci lékárenství a péče o zdraví

Dlouhodobým cílem společnosti je stát se jednou z největších evropských lékárenských společností, změnit způsob prodávání léků a přinést do tohoto konzervativního odvětví prozákaznický přístup, technologie a inovace.

Pilulka klade na technologie velký důraz, používaná technologická řešení vyvíjí její 20členný tým. Společnost jako první online lékárna ve střední a východní Evropě uvedla plnohodnotné aplikace pro iOS i Android a byla prvním českým eshopem se službou Apple Pay.

Společnost se snaží zlepšovat zákaznický zážitek od vyhledávání zboží přes nákup po doručení, které v metropolích zajišťuje vlastními vozy do 60 minut. E-commerce řešení Pilulka marketplace zkracuje cestu od výrobce ke spotřebiteli. Piluilka.cz je tak např. jediným online partnerem Yves Rocher a stala se prvním distribučním partnerem českého startupu Snuggs.

Společnost vyvolala silné ohlasy spuštěním portálu erecept.cz, který umožňuje pacientům s elektronickým receptem rezervaci léku v českých kamenných lékárnách. V reakci na pandemii COVID-19 společnost zavedla donášku předpisových léků na dobrovolnické bázi.

Tržby Pilulky z online a kamenného prodeje mají odlišnou strukturu, ziskovost i očekávanou dynamiku

Tržby společnosti jsou z více než 70 % tvořeny online tržbami, zbylých 30 % pochází z vlastních kamenných lékáren. V letech 2020 až 2024 společnost očekává růst online tržeb v průměru o 29 % ročně a růst tržeb z kamenných lékáren o v průměru 7 % ročně.

Historický a očekávaný vývoj online tržeb v jednotlivých zemích

Historický a očekávaný vývoj online tržeb v jednotlivých zemích

Struktura prodejů realizovaných přes internet a přes kamenné lékárny je výrazně odlišná, jelikož na trzích společnosti zatím není možné prodávat a distribuovat léky na předpis online. Případná deregulace v oblasti internetového prodeje léků může vést ke skokovému nárůstu tržeb Pilulky, uvádí společnost v prospektu.

Struktura tržeb Pilulky přes internet a v kamenných lékárnách

Struktura tržeb Pilulky přes internet a v kamenných lékárnách

„Pilulka jako lídr digitalizace s širokou zákaznickou bází může na takovém legislativním uvolnění zásadně profitovat,“ uvádí společnost s ohledem na vývoj jiných, zejména západoevropských států.

Zároveň lékárny z prodeje léků na předpis dosahují vyšších marží než u prodeje volně prodejných léků a výživových doplňků, uvádí Jiří Staník, analytik společnosti Helgi Library, která pro Pilulku zpracovala analýzu.

Hospodaření společnosti a výhled do dalších let

Mezi roky 2015 a 2020 činil průměrný růst tržeb 52 % ročně. Společnost očekává, že letos dosáhne tržeb 1,7 mld. Kč a že v dalších čtyřech letech porostou v průměru o 26 % ročně na 4,3 mld. Kč v roce 2024.

Pilulka byla doposud ztrátová, očekává však, že na úrovni hrubého provozního zisku EBITDA se v ČR a SR dostane do kladných čísel v letošním roce a na úrovni skupiny v roce 2021. Dosažení kladného čistého zisku očekává v roce 2022.

Očekávaný vývoj hospodaření Pilulky

Očekávaný vývoj hospodaření Pilulky

Cesta k ziskovosti by měla být v budoucnu tažena úsporami z rozsahu (technologická řešení společnosti jsou použitelná i na dalších trzích, společnost zatím své sklady v ČR a SR využívá jen z 50 %), rostoucí provozní efektivitou (do které se společnost snaží investovat) a klesajícími náklady na marketing.

Očekávaný vývoj hrubého provozního zisku EBITDA (největlejší žlutá), provozního zisku EBIT (světlejší žlutá), čistého zisku (tmavě žlutá) a EBITDA marže (černá, pravá osa), zdroj: Helgi Analytics

Očekávaný vývoj hrubého provozního zisku EBITDA (největlejší žlutá), provozního zisku EBIT (světlejší žlutá), čistého zisku (tmavě žlutá) a EBITDA marže (černá, pravá osa), zdroj: Helgi Analytics

Společnost očekává, že na každém trhu je schopna dosahovat ziskovosti po dosažení tržeb přibližně 0,5 mld. Kč.

Současný finanční plán zatím nepočítá s žádnými online prodeji léků na předpis.

Franšízové lékárny neplatí Pilulce žádné poplatky, Pilulka partnerským lékárnám zajišťuje obchodní podmínky a marketingovou komunikaci.

V horizontu dvou až tří let bude společnost usilovat o přesun svých akcií z trhu START na regulovaný trh Burzy cenných papírů Praha.

Dividendová politika

Společnost v nejbližších letech plánuje investovat do svého růstu, dividendy proto v nejbližších letech vyplácet neplánuje.

Akcionářská struktura

Největšími akcionáři jsou bratři Kasové. Významný podíl drží také společnost All-Star Holding Limited z finanční skupiny Wood & Co. Provozní ředitel Michal Hanáček a bývalý zaměstnanec Tomáš Baier mají zároveň opční práva na dohromady 36 tis. akcií.

Akcionářská struktura společnosti Pilulka Lékárny před a po IPO za předpokladu úpisu 800 tis. akcií

Akcionářská struktura společnosti Pilulka Lékárny před a po IPO za předpokladu úpisu 800 tis. akcií

Parametry úpisu a využití prostředků z IPO

Společnost investorům nabídne celkem až 800 tis. akcií. Z toho až 500 tis. akcií bude nově vydaných a až 300 tis. akcií prodají společnosti All-Star Holding Limited a Kovářská, kterou kontroluje Martin Kasa. Primárním cílem IPO je získat nové prostředky pro společnost, přednostně tak bude upsáno 300 tis. nově vydaných akcií.

V případě upsání všech nabídnutých akcií by tzv. free float, podíl volně obchodovaných akcií činil až 32 %.

Parametry úpisu akcií společnosti Pilulka Lékárny na trh START
Upisovací obdobíNabízený podílPočet nabízených nových akciíPočet nabízených existujících akciíLot***Cenové rozpětí
6. až 20. 10.* až 32 %** až 500 tis. až 300 tis. 80 kusů 350 až 424 Kč

*Fio banka přijímá pokyny od 7. 10. do 19. 10.
**za předpokladu upsání všech akcií

***minimální obchodovatelná jednotka

Emisi byl přidělen ticker " BAAPILLE" a ISIN " CZ0009009874", pod kterými ji můžete nalézt také v e-Brokeru.

Emise nových akcií by společnosti měla přinést hrubý výnos 175-212 mil. Kč za předpokladu upsání všech nových akcií. Získané prostředky společnost plánuje využít k financování rozvoje, především k rozšíření logistických kapacit, vývoji IT systémů, posílení pozice v Rumunsku, odkupu minoritních společníků v rumunské dceřiné společnosti (kde dnes společnost drží 70 %), odkupu půjček minoritních společníků (který nepřesáhne 380 tis. EUR) a expanzi do Maďarska.

V závislosti na dosažené ceně IPO společnost oceňuje na 700 až 848 mil. Kč před úpisem, respektive 875 mil. až 1,06 mld. Kč po úpisu (za předpokladu upsání všech akcií).

Pro zájemce o úpis akcií

Fio banka přijímá pokyny na úpis od 7. do 19. 10. prostřednictvím elektronické platformy e-Broker, osobně na kterékoliv pobočce Fio banky či telefonicky prostřednictvím Dealingu na telefonu 224 346 493 v době 9:00 - 17:30.

Zájemci o úpis prostřednictvím telefonu potřebují mít aktuální telefonické heslo a vyplněný investiční dotazník.

Trh START

Trh START je nový segment Burzy cenných papírů Praha, který se zaměřuje na malé a střední podniky a k jehož spuštění došlo v květnu 2018. Primární úpisy probíhají několikrát ročně a s akciemi se obchoduje v každodenních aukcích po lotech.

Zatím na něj vstoupily společnosti Prabos plus, UDI Group, FillamentumAtomTrace, Primoco, Karo Invest a eMan. S akciemi společností Prabos, Karo a eMan se začalo bez omezení obchodovat také na burze RM-SYSTÉM.

Další zdroje informací

Další informace naleznete v prospektu emise, prezentacianalytické zprávě poradce HelgiLibrary, ve videu na YouTube nebo obecně na stránkách společnosti pro investory nebo trhu START s příběhem Pilulky.

Zdroj: Pilulka.cz, Burza cenných papírů Praha, HelgiLibrary, Obchodní rejstřík


Jan Tománek
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,5307823,78122
GBP28,6820930,27391
CHF25,4458926,85811
PLN5,674345,98926

Kompletní informace zde