Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > M&T 1997 se chystá na pražskou burzu: Představení a informace o IPO

M&T 1997 se chystá na pražskou burzu: Představení a informace o IPO

8.6.2022 14:57, BAAMATTE

Představení české společnosti M&T 1997, a.s., která se zabývá navrhováním a výrobou klik a aktuálně vstupuje na trh START Burzy cenných papírů Praha.

M&T 1997

M&T 1997 je česká rodinná společnost zabývající se navrhováním a výrobou dveřních a okenních klik, kování, zárubní a dalších produktů s tradicí od roku 1997.

Podnikání společnosti

M&T 1997 vyrábí více jak 40 modelových řad dveřních klik, v kombinaci s různými typy mechanik a povrchů (např. nikl, chrom, titan, mosaz) zákazníkům nabízí výběr z více než 500 variant.

Společnost vlastní více jak 155 patentů a průmyslových vzorů. V roce 2014 společnost otevřela nový výrobní závod v Dobrušce za 100 mil. Kč s robotickým pracovištěm a automatickou galvanickou linkou. Své výrobky prodává především v ČR, ale exportovala je již do více než 50 zemí světa.

Rozdělení tržeb dle produktů, regionu a prodejních kanálů zobrazují grafy níže. Své výrobky primárně dodává odběratelům z řad výrobců a dodavatelů dveří.

Rozdělení tržeb M&T 1997 dle produktu, regionu a distribuce (zdroj: Starteepo)

Rozdělení tržeb M&T 1997 dle produktu, regionu a distribuce (zdroj: Starteepo)

Do budoucna společnost očekává, že podíl systému Magnetic a neviditelných zárubní do roku 2024 vzroste na 10 % tržeb. Export by měl do budoucna činit až 40 % tržeb.

Nadčasový design výrobků společnosti byl v letech 2013 a 2020 dostal cenu Red Dot Design Award a v roce 2020 australskou cenu Good Design Award. Novinkami v portfoliu jsou neviditelné zárubně, magnetický systém zavírání dveří a v roce 2024 společnost plánuje uvést „naprosto unikátní systém ovládání dveří NOBODY“.

Systém ovládání dveří Magnetic dostal dvě mezinárodní ceny (zdroj: M&T)

Systém ovládání dveří Magnetic dostal dvě mezinárodní ceny (zdroj: M&T)

M&T 1997 spolupracuje např. s designerkou Barborou Škorpilovou, architektem Stanislavem Fialou nebo designerským studiem Herrmann & Coufal.

Příklad různých povrchů na klikách minimal (vlevo) a klika Rocksor, kterou vymyslel architekt Stanislav Fiala a použil ji v domě Drn na rohu Nároční třídy (vpravo), (zdroj: M&T)

Příklad různých povrchů na klikách minimal (vlevo) a klika Rocksor, kterou vymyslel architekt Stanislav Fiala a použil ji v domě Drn na rohu Nároční třídy (vpravo), (zdroj: M&T)

Ve vedení společnosti jsou tři bratři. V představenstvu společnosti působí ředitel vývoje Roman Ulich a provozní ředitel Petr Ulich. Předsedou dozorčí rady je majoritní akcionář Ivo Ulich a členem dozorčí rady je František Bostl z fondu Czegg Ventures ze Starteepo.

Designer Roman Ulich investorům představuje magnetické zavírání dveří (vlevo), robotické rameno, kliky během zpracování a galvanická linka (uprostřed) a Ivo Ulich během prezentace (vpravo)

Designer Roman Ulich investorům představuje magnetické zavírání dveří (vlevo), robotické rameno, kliky během zpracování a galvanická linka (uprostřed) a Ivo Ulich během prezentace (vpravo)

Společnost měla 48 zaměstnanců na konci roku 2021. Jako jeden z mála výrobců v regionu zaměstnancům nabízí jednosměnný provoz. Společnost zároveň cílí na vysokou míru automatizace – disponuje automatickou galvanickou linkou, základní broušení a leštění klik mají na starosti robotické paže.

„Naší specializací je výroba masivních mosazných výrobků v menších a středních sériích s použitím pokročilých technologií, ale zároveň s velkým podílem ruční práce pro udržení vysoké kvality výrobků s neustálou kontrolou a dozorem M&T pracovníků. Kvalitního opracování dosahujeme na robotickém pracovišti i ručním pracovišti pro dokonale hladký povrch výrobků,“ uvádí společnost v prezentaci.

Podíl společnosti na prodejích klik v České republice podle jejích odhadů dlouhodobě dosahuje přibližně 20 %. Svůj podíl na prodejích klik mimo hobbymarkety společnost odhaduje na přibližně 40 %.

Hospodaření společnosti a výhled do dalších let

Hospodaření společnosti v minulých letech rostlo. Ještě v roce 2010 činily tržby společnosti 53 mil. Kč, zatímco za rok 2021 společnost reportovala tržby téměř 151 mil. Kč, hrubý provozní zisk EBITDA 42 mil. Kč a čistý zisk 30 mil. Kč. V letošním roce počítá s růstem tržeb o necelých 12 %, v dalších letech plánuje růst prodejů o 3,8 % ročně. V roce 2027 tak má ambici dosáhnout tržeb 203 mil. Kč, EBITDA 49 mil. Kč a čistého zisku 37 mil. Kč.

Historický vývoj prodejů klik (v tis. ks, vlevo) a tržeb (v tis. Kč, vpravo), (zdroj: Starteepo)

Historický vývoj prodejů klik (v tis. ks, vlevo) a tržeb (v tis. Kč, vpravo), (zdroj: Starteepo)

Společnost uvádí, že střednědobé a dlouhodobé cenové výkyvy vstupních cen do výroby je schopna plně přenést na zákazníky, což se projevuje na růstu tržeb při stabilní ziskové marži. Vlivem růstu cen kovů se společnost předzásobuje a více diverzifikuje mezi dodavateli. Společnost má také zafixované ceny energií.

Projekce hospodaření M&T 1997 do dalších let (zdroj: M&T 1997, zpracování: Fio banka)

Projekce hospodaření M&T 1997 do dalších let (zdroj: M&T 1997, zpracování: Fio banka)

Strategií a cílem společnosti je konzervativní a dlouhodobý růst tržeb s cílem maximalizovat přidanou hodnotu a zvyšovat kvalitu a inovativnost svých výrobků. Společnost chce také regionálně diverzifikovat tržby, a tak se nyní zaměřuje na podporu exportu.

Společnost plánuje na pozemku v druhé polovině roku 2022 vybudovat novou halu na rozšíření výroby za přibližně 8 mil. Kč.

Dle auditorských zpráv za roky 2020 a 2021 existují pochybnosti o ocenění některých položek (zásob). „Dle vyjádření auditora k účetní závěrce za rok 2021 však již bylo částečně napraveno a na dalších nápravách Emitent pracuje,“ uvádí společnost v prospektu s tím, že to má marginální vliv na vypovídající schopnost jejích finančních údajů.

Dividendová politika

Společnost plánuje akcionářům vyplácet až 60 % čistého zisku na dividendě.

Struktura akcionářů

Společnost má emitováno 12 800 akcií.  V rámci veřejné nabídky chce jediný akcionář Ivo Ulich investorům nabídnout až 1 440 akcií odpovídajících 35 % akcií.

Mimo veřejnou nabídku Ivo Ulich prodá 2 868 akcií (22,41% podíl ve společnosti) podfondu Czegg Ventures a dalších 172 kusů (1,34 % podíl) zaměstnancům a držitelům dluhopisů za cenu 25 tis. Kč za akcii. O předčasném splacení dluhopisů a prodeji podílu mimo veřejnou nabídku jsme informovali zde.

Akcionářská struktura M&T 1997
AkcionářPočet akcií
(před)
Podíl
(před)
Počet akcií
(po)
Podíl
(po)
Ivo Ulich 12 800 100 %  8 320 65,00 %
Czegg - - 2 868 22,41 %
Ostatní - - 172 1,34 %
START - - 1 440 11,25 %
Celkem12 800100 %12 800100,00 %

 

Parametry úpisu

V rámci veřejného úpisu stávající akcionář nabídne až 1 440 akcií.

Velikost obchodované jednotky, tzv. lotu, byla určena na 4 kusy a upisovací rozmezí na 25-35 tis. Kč. Objem minimální investice v rámci IPO tak činí 100 až 140 tis. Kč. Zařazení akcií M&T 1997 se plánuje také na RM-SYSTÉM, kde by se akcie obchodovaly po jednom kusu.

Velikost lotu by od 27. 6. 2022 měla být snížena na 2 ks.

Emisi byl přidělen ISIN „CZ0009011714“ a v systému e-Broker ji po úpisu naleznete pod tickerem BAAMATTE.

Využití prostředků z IPO

Prostředky získané z veřejné i neveřejné nabídky akcií budou z většiny sloužit jako úhrada stávajícího závazku jediného akcionáře Ivo Ulicha ve výši 77 mil. Kč vůči společnosti. Ta tyto prostředky využije k předčasnému splacení dluhopisů za 100 mil. Kč.

Pohled analytika

„M&T 1997 má v segmentu prémiových klik etablovanou pozici díky inovativním produktům a úzké spolupráci s předními českými i zahraničními designery a architekty, kteří ucelená produktová řešení společnosti využívají ve svých projektech. To společnosti dává konkurenční výhodu. Zároveň M&T 1997 pracuje na zajímavých projektech – např. na bezúdržbových magnetických systémech nebo neviditelných zárubních,“ říká analytik Fio banky Jan Tománek.

„Investorům společnost nabízí kombinaci mírného růstu a slušného dividendového výnosu. Na spodní hraně oceňovacího pásma je oceněna na atraktivním 7,7násobku EV/EBITDA 2022. Na konci roku 2022 by společnost měla mít nulové čisté zadlužení. Vzhledem k vysoké upisovací hodnotě lotu 100 až 140 tis. Kč však zřejmě akcie budou mít nízkou likviditu, i když to by dividendovým investorům nemělo vadit a po jednom kusu by je mělo jít obchodovat na RM-SYSTÉMu,“ dodává Tománek.

Pro zájemce o úpis akcií M&T 1997

Pokyny pro úpis akcií lze zadávat elektronicky prostřednictvím platformy e-Broker, osobně na kterékoliv pobočce Fio banky či telefonicky prostřednictvím Dealingu na telefonu 224 346 493 v době 9:00 - 17:30.

Zájemci o úpis prostřednictvím telefonu potřebují mít aktuální telefonické heslo a vyplněný investiční dotazník.

Fio banka bude pokyny k úpisu přijímat do 20. 6. 2022.

Kniha objednávek by měla být zveřejněna druhý týden úpisu na webových stránkách pražské burzy.

Předpokládaný termín přijetí k obchodování je 27. 6. 2022. Společnost zároveň podala žádost o přijetí svých akcií na Volný trh burzy RM-SYSTÉM.

Trh START

Trh START je nový segment Burzy cenných papírů Praha, který se zaměřuje na malé a střední podniky a k jehož spuštění došlo v květnu 2018. Primární úpisy probíhají několikrát ročně a s akciemi se obchoduje v každodenních aukcích po lotech. Podrobné informace o fungování trhu START naleznete v našem průvodci.

Zatím na něj vstoupily společnosti  AtomTrace, eManFillamentum, Fixed.Zone, Karo Invest, Pilulka, Prabos plusPrimoco a UDI Group . S akciemi společností eMan, Fixed.Zone Pilulka, Prabos a Karo se začalo bez omezení celodenně obchodovat také na trhu burzy RM-SYSTÉM. Zařazení akcií na RM-SYSTÉM se plánuje také u společnosti M&T 1997.

V současné době probíhá také úpis akcií společnosti Gevorkyan, více zde.

Informace o společnosti M&T

Informace o M&T 1997 naleznete v prospektu emise, prezentaci pro investory, stránkách společnosti pro investory, analytické zprávě poradce společnosti, představení společnosti na stránkách pražské burzy nebo videu na YouTube. Informace o trhu START naleznete v našem průvodci.

Zdroj: M&T 1997, Starteepo


Jan Tománek
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,5307823,78122
GBP28,6820930,27391
CHF25,4458926,85811
PLN5,674345,98926

Kompletní informace zde