Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Odborné články > Stručný průvodce obchodováním na trhu START pražské burzy

Stručný průvodce obchodováním na trhu START pražské burzy

9.11.2020 11:04

Jak na trhu START probíhá úpis, jak na něm obchodovat a zjistit indikovanou cenu probíhajících aukcí?

Pražská burza Start

Kdy a jak se obchoduje na hlavních trzích pražské burzy?

Harmonogram hlavních trhů Burzy cenných papírů Praha už mají investoři po letech zažitý: úvodní aukce trvá od 8:50 do 9:00, poté do 16:20 následuje kontinuální obchodování následované závěrečnou aukcí do 16:25.

Kdy se obchoduje na trhu START?

Aktualizace (29. 9. 2023)

Od září 2023 trh START Burzy cenných papírů přešel na kontinuální obchodování bez lotů (informali jsme zde). Níže uvedené informace tak již nejsou aktuální a připravujeme aktualizaci tohoto článku. Vysvětlení obchodního harmonogramu českých burz naleznete v článku zde.

Na trhu START oproti tomu probíhá pouze aukce jednou denně od 9:00 do 12:30.

V praxi to znamená, že do 12:30 neprobíhají žádné obchody a dochází pouze ke sběru objednávek. Teprve ve 12:30 dojde k jejich spárování v systému burzy a k jednomu velkému obchodu za cenu, aby byl zobchodovaný objem co nejvyšší.

Tento způsob může investory zvyklé na kontinuální fázi obchodování během dne trochu mást, protože očekávají, že by jejich pokyn měl být uspokojen ihned, pokud splňuje podmínku ceny. V rámci aukce však pokyny vyčkávají vždy až na její konec ve 12:30 a finálně stanovenou cenu.

Pražská burza v průběhu sběru objednávek zveřejňuje indikativní aukční cenu, která zohledňuje aktuální stav objednávek. Investorům tak dává indikaci, na jaké ceně by mohla aukce skončit, pokud by již nedošlo ke změně objednávek.

Indikativní aukční cenu naleznete na stránkách burzy https://upis.pxstart.cz/#/show-links po kliknutí na jednotlivé emise.

Stav objednávkové knihy emise Pilulka Lékárny z 9. 11. 2020 10:33 ukazuje indikativní cenu 600. Modré sloupce zobrazují poptávku na dané cenové úrovně, žluté nabídku.

Stav objednávkové knihy emise Pilulka Lékárny z 9. 11. 2020 10:33 ukazuje indikativní cenu 600 Kč. Modré sloupce zobrazují poptávku na dané cenové úrovně, žluté nabídku.

Jaká je velikost lotů na trhu START?

Při obchodování na trhu START je také potřeba vzít v potaz, že se neobchoduje po jednotlivých akciích, nýbrž v tzv. lotech.

Lot je předem určené minimálně obchodovatelné množství, se kterým se u konkrétní emise na trhu START obchoduje. V tabulce níže naleznete aktuální výši lotů u jednotlivých emisí na trhu START a přepočet do korun na základě poslední tržní ceny.

Velikost lotů jednotlivých emisí na trhu START
EmisePočet akcií v lotuVelikost v lotu v Kč*
AtomTrace 2 000 ks 100 000 Kč
eMan   500 ks  31 500 Kč
Fillamentum   300 ks 256 500 Kč
Karo Invest 2 000 ks  99 200 Kč
Pilulka Lékárny    80 ks  46 800 Kč
Prabos plus   125 ks  50 000 Kč
Primoco   500 ks 120 000 Kč
UDI CEE   587 ks 308 175 Kč

 *Přepočet je pouze indikativní k 8. 11. 2020, ale v budoucnu mohou emitenti přistoupit ke změně lotu (v minulosti lot snížil např. Prabos).

Jak zadávat pokyny na trhu START?

Pro klienty Fio banky je obchodování na trhu START stejné jako obchodování na jiných trzích pražské burzy, pokyny se zadávají stejným způsobem a jsou elektronicky předávané na pražskou burzu.

Obchodování emisí z trhu START na burze RM-SYSTÉM

Fio banka přivedla několik emisí z trhu START také na burzu RM-SYSTÉM, konkrétně akcie obuvnické společnosti Prabos plus, zpracovatele kůží KARO Invest, softwarových vývojářů eMan a naposledy také e-commerce společnosti Pilulka Lékárny.

Na burze RM-SYSTÉM se s nimi obchoduje kontinuálně, tedy celý obchodní den od 9:00 až do 17:00 s okamžitým vypořádáním obchodů.

S akciemi se na RM-SYSTÉMu obchoduje v libovolném objemu. Menší investoři tak můžou do těchto akcií vůbec investovat a větším investorům RM-SYSTÉM nabízí možnost plynulejší práce se svou pozicí, protože minimální obchodovatelnou jednotkou není lot nýbrž jedna akcie.

Akcie koupené na trhu START je možné bez převodu mezi evidencemi (protože mají zatím všechny emise český ISIN) prodat na RM-SYSTÉMu a naopak. Pouze je potřeba vzít v potaz, že na STARTu se obchoduje v lotech.

RM-SYSTÉM také nabízí obchodování v režimu EasyClick s ještě nižším poplatkem.

Jak probíhá úpis na trhu START?

Vstupu na trh START předchází vždy alespoň 14denní upisovací okno, během kterého dochází ke sběru objednávek od investorů.

Druhý týden je zveřejněna kniha objednávek, která zobrazuje souhrnnou poptávku investorů na jednotlivých cenových úrovních. Emitent tak ví, že by např. na za cenu 100 Kč na akcii upsal jen půl emise, ale na ceně 50 Kč by se třeba sešla poptávka na celou emisi a na ceně 30 Kč by třeba byl zájem investorů dvojnásobný.

Emitent po uzavření knihy objednávek stanoví finální upisovací cenu, za kterou upíše své akcie.

Objednávky, které budou mít limitní cenu nižší než upisovací cenu, nebudou nijak uspokojeny.

V případě, že dojde k přeupsání (tj. počet akcií poptávaných investory je vyšší než počet akcií nabízených emitentem), tak dochází ke krácení objednávek dle míry alokace (podílu počtu upisovaných vůči poptávaných akcií) a algoritmu burzy, který je definován následovně:

Dle stanovené míry alokace se 1) požadované množství v objednávce zaokrouhlí na celé loty směrem dolů, 2) systém seřadí sestupně objednávky podle jejich míry zaokrouhlení a 3) zbylé loty jsou pak systémem přidělovány postupně po jednom každé objednávce dle jejich pořadí v rámci jejich míry zaokrouhlení.

V případě, že více objednávek dosáhne stejné míry zaokrouhlení, uplatní se při přidělování zbylých lotů princip časové priority.

Vzhledem k tomu, že tento algoritmus zaokrouhluje na celé loty, řada jednolotových pokynů zadaných především v rané fázi úpisu je uspokojena plně. Část investorů tak v úpisech rozděluje svou objednávku na více pokynů. Nebo při pohledu na knihu objednávek a indikativní míru alokace naopak zadává větší objednávky a počítá s uspokojením jen menší části.

Další informace

Pokud máte k obchodování akcií na trhu START jakýkoliv dotaz, můžete se na nás obrátit, prostřednictvím Fio servisu v e-Brokeru, kontaktovat Dealing na telefonním čísle 224 346 493 denně od 9:00 do 22:00 nebo se obrátit na naši širokou síť poboček.

Pokud vás tento článek zaujal, sledujte @Fio_investice na Twitteru, kde najdete další postřehy analytiků a makléřů Fio banky (nejen) o trhu START.

Zdroj: Burza cenných papírů Praha, RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů


Jan Tománek
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,5307823,78122
GBP28,6820930,27391
CHF25,4458926,85811
PLN5,674345,98926

Kompletní informace zde