Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Vybrané body z dnešního konferenčního hovoru s managementem Kofoly

Vybrané body z dnešního konferenčního hovoru s managementem Kofoly

14.8.2018 15:45, BABKOFOL

Sledovaným tématem konferenčního hovoru s managementem Kofoly byl jako obvykle letošní výhled provozního zisku EBITDA. Finanční ředitel Daniel Buryš prozatím potvrdil dosavadní výhled 1 mld. Kč s tím, že jeho aktualizaci lze očekávat po výsledcích za 3Q 2018, tedy po uplynutí letní sezóny. Nicméně aktuální spíše pozitivní slovní hodnocení probíhající letní sezóny (nejdůležitější část roku pro nápojářské firmy) ze strany managementu Kofoly v nás budí dojem, že varianta navýšení výhledu EBITDA je pravděpodobnějším scénářem. Jak jsme již komentovali v ranním reportu, včera zveřejněná příznivá čísla za 2Q 2018 dle našeho názoru indikují nejen dosažení 1 mld. Kč, ale i přinejmenším alespoň mírné překročení naší predikce posazené na hladinu 1030 mil. Kč (1,03 mld. Kč). Buryš dále v rámci diskuse nad letošním očekávaným EBITDA ziskem naznačil, že by neměl překročit 1,1 mld. Kč.

Debata se rovněž dotkla cen cukru. Ceny této pro Kofolu důležité komodity, která tvoří zhruba třetinu materiálových nákladů, v letošním roce pokračují v poklesu a dle Buryše se aktuální ceny pohybují kolem 300 EUR/t. Finanční ředitel upřesnil, že na letošní rok Kofola nakontraktovala cenu ve výši 370 EUR/t, včetně části kontraktů, jenž podepisovali ještě v průběhu roku 2018, se pak průměrná letošní cena dostává k hranici 350 EUR/t. Vyjednávání s dodavateli cukru o kontraktech na příští rok nyní začíná a dle vyjádření managementu by měly být uzavřeny koncem září. Dle aktuálního vývoje na trhu to vypadá, že Kofola by měla profitovat z nižších cen cukru i v příštím roce s tím, že bychom mohli vidět, po zhruba 30% poklesu z letoška, další cca 15% meziroční pokles kontraktů na cukr. Při aktuálně nízkých cenách cukru Kofola zvažuje možnost uzavřít i kontrakt na rok 2020 a zajistit si tak příznivou cenu pro delší časový horizont. Hedging za horizont roku 2020 dle Buryše Kofola sonduje, zatím však nemá reálnější obrysy s tím, že producenti cukru se zdráhají tyto kontrakty nabídnout.

Finanční ředitel Buryš se mimo jiné dotkl i tématu exitu polského investora CED Group z akcionářské struktury Kofoly. Po prodeji 8,5% podílu z letošního června, v rámci něhož došlo ke snížení podílu na 12,4 %, lze v budoucnu očekávat pokračování exitu a tedy úplný odchod CED Group z akcionářské struktury. To není žádnou novinkou, polský investor již v loňském roce oznámil záměr prodat svůj celý podíl v Kofole. Realizace prodeje zbývajícího podílu ze strany CED Group může krátkodobě vytvářet tlak na cenu akcie, s úplným exitem však posléze zmizí efekt prodeje většího balíku akcií s následným nárůstem free floatu na cílovanou hodnotu 27 % a potenciálním impulsem pro cenu akcie za předpokladu příznivého vývoje hospodaření společnosti.


Jan Raška, analytik, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,5307823,78122
GBP28,6820930,27391
CHF25,4458926,85811
PLN5,674345,98926

Kompletní informace zde