Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Odborné články > Širší komentář ke včerejšímu rozhodnutí ECB

Širší komentář ke včerejšímu rozhodnutí ECB

11.3.2016 12:00

Evropská centrální banka na svém březnovém zasedání rozšířila kvantitativní uvolňování a snížila sazby. Její guvernér však na tiskové konferenci uvedl, že další snížení sazeb ECB nechystá, což následně značně rozkolísalo trhy.

ECB snížila všechny tři klíčové sazby

Na včerejší oznámení úrokových sazeb a dalších kroků ve 13:45 zareagovalo euro až 1,5% poklesem vůči dolaru, DAX růstem. Mario Draghi, guvernér Evropské centrální banky, přezdívaný také „Supermario“, tak podle úvodní reakce nezklamal. ECB totiž dle očekávání snížila depozitní sazbu na -0,400 %. Překvapivě snížila také zápůjční sazbu (na 0,250 %) a refinanční sazbu (na 0,000 %). ECB se také rozhodla u depozitní sazby neuplatnit několikastupňový systém jako např. Bank of Japan nebo některé severské centrální banky.

QE bude nyní zahrnovat i korporátní dluhopisy, celkový měsíční objem zvýšen na 80 mld. EUR

Rada guvernérů se odhodlala také k již v prosinci vyhlíženému navýšení objemu měsíčních nákupů v rámci kvantitativního uvolňování dokonce na 80 mld. EUR ze současných 60 mld. EUR. QE bude ke konci druhého čtvrtletí rozšířeno také o dluhopisy nefinančních korporací (v rámci nového podprogramu CSPP). Podle Tobyho Nangla z Columbia Threadneedle Investments se jedná o nejdůležitější aspekt včerejšího rozhodnutí ECB, které jí umožní stát se nejvýznamnějším účastníkem evropského trhu s dluhopisy nefinančních korporací, jehož velikost dosahuje 900 mld. EUR. U dluhopisů multilaterálních rozvojových bank a organizací bude navýšený limit nákupů na 50 % emise.

Evropské banky budou mít přístup k levnému financování TLTRO až do roku 2021

Dalším krokem, který ECB oznámila, jsou čtyři nová kola refinančního programu TLTRO II, která plynule navážou na TLTRO I. Jednotlivá kola budou mít čtyřletou maturitou a poslední kolo nového programu by mělo skončit v březnu 2021. Cílem programu je stimulovat tvorbu úvěrů v eurozóně.

Podle Daniela Davise ze společnosti Frontline Analysts se ECB tímto krokem snaží reagovat na letošní obavy ohledně financování evropských bank. Davis také uvádí, že oproti programu TLTRO I, kdy banky s přílišným poklesem úvěrového portfolia musely prostředky vrátit dříve, tak jeho druhá generace pozitivně motivuje banky půjčovat. Refinanční sazba (v současnosti 0 %) totiž může být pro banky, jejichž čistý objem poskytnutých úvěrů přesáhne benchmark, ještě snížena, až na úroveň v současnosti záporné depozitní sazby.

Mario Draghi očekává sazby na současných nebo nižších úrovních po delší dobu, jejich další snížení však nechystá

Tisková konference Maria Draghiho, která začala ve 14:30, však přinesla na trhy obrat. Draghi sice řekl, že očekává, že úrokové sazby na současných, případně nižších úrovních zůstanou po dlouhou dobu i po skončení QE, poté však uvedl, že jejich další snížení není pravděpodobné, pokud se ekonomické podmínky nezhorší. Poté dodal, že v případě potřeby dalších stimulů by byl důraz kladen spíše na nekonvenční nástroje. Euro tak bleskově vymazalo ztráty vůči dolaru a večer posílilo o 1,4 %, DAX uzavřel s 2,3% ztrátou.

Velikost oznámeného stimulačního balíčku tak po úvodním nadšení rychle vyvolal obavy, zda ECB již „nevystřílela“ náboje (je-li to v současném peněžním systému vůbec možné), čemuž Mario Draghi ale oponoval slovy, že ECB naopak ukázala, že munice má ještě dost.

Jak na kroky ECB může zareagovat Česká národní banka?

Zajímavé bude sledovat reakci České národní banky. Česká koruna se od listopadu přes nepatrné letošní oslabení drží nadohled stropu 27 Kč/EUR, ČNB na trhu intervenovala i v lednu a rostoucí úrokový diferenciál mezi ČR a eurozónou situaci ČNB neulehčuje, ať už z hlediska zájmu spekulantů o korunu či zpřísnění měnové politiky v porovnání s eurozónou.

Bankovní rada ČNB o záporných sazbách diskutovala, k rozhodnutí však zatím nedošlo a komentáře guvernéra Miroslava Singera a viceguvernéra Mojmíra Hampla naznačují, že záporné sazby považují, slovy viceguvernéra, za „poměrně neobratný“ nástroj, který s sebou nese právní a ekonomické limity. Spekulaci na posílení koruny by mohlo ztížit zavedení záporných sazeb pouze u vkladů nad určitou úroveň. Tímto způsobem záporné sazby implementovalo např. Japonsko a některé severské země.

Oslabení koruny by v situaci, kdy ČNB deklaruje očekávání 2% inflace v první polovině příštího roku, mohlo vést spíše k většímu zájmu spekulantů. Jako další nástroj vedle záporných úrokových sazeb uvedl Mojmír Hampl v rozhovoru z roku 2013 jako možnost také kvantitativní uvolňování a monetaristické „vyhazování peněz z vrtulníku“, tedy distribuce nových peněz obyvatelstvu. Ale i tyto dvě možnosti jsou v českých podmínkách poměrně těžko představitelné.

Pozitivní zprávou pro ČNB je, že ECB na rozdíl od prosincového zasedání na tom včerejším neprodloužila délku programu kvantitativního uvolňování z března 2017, ačkoliv i nadále zmiňuje možnost prodloužení programu, pokud by se inflace neblížila 2% cíli. Nejbližší termín exitu koruny z intervenčního režimu by tak připadl až na dobu po ukončení QE.

Nová prognóza ekonomů z ECB počítá s pomalejším růstem HDP i inflace

Makroekonomický výhled Evropské centrální banky (ECB)
 Březnová projekce
(meziroční % změna)
Prosincová projekce
(meziroční % změna)
 201620172018201620172018
Reálný světový HDP
+3,2 +3,8 +3,9 +3,6 +3,9 --
Reálný HDP eurozóny
+1,4 +1,7 +1,8 +1,7 +1,9 --
Inflace (HICP) +0,1 +1,3 +1,6 +1,0 +1,6 --
Inflace bez energií
+1,1 +1,3 +1,5 +1,3 +1,5 --
Nezaměstnanost 10,4 10,2 9,9 10,5 10,1 --

 

ECB také zveřejnila novou ekonomickou prognózu, ve které počítá s nižším růstem HDP ve světě i eurozóně a pomalejší inflací, především letos, kdy je podle Draghiho v nejbližších měsících nízká až záporná inflace nevyhnutelná kvůli vývoji cen ropy. Naopak nezaměstnanost ECB očekává mírně nižší. Nová prognóza také obsahuje výhled na rok 2018. Rizika pro růst vidí Draghi spíše na straně zaostání než překonání vzhledem k vývoji globální ekonomiky a geopolitickým rizikům. I na včerejším zasedání Draghi zopakoval potřebu strukturálních reforem.

Zdroj: ECB, Bloomberg, The Financial Times, ČNB


Jan Tománek
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde