Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Viceguvernér ČNB T. Nidetzký: Zda budu hlasovat pro zvýšení sazeb vidím jako 50 - 50

Viceguvernér ČNB T. Nidetzký: Zda budu hlasovat pro zvýšení sazeb vidím jako 50 - 50

31.1.2019 09:05

Viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký v rozhovoru pro agenturu Reuters hovořil o vývoji měnové politiky v ČR.

Zdroj: ČNB

Viceguvernér České národní banky včera hovořil o nejbližším měnově - politickém zasedání České národní banky (ČNB). Nidetzký řekl, že ještě není rozhodnutý o tom, zda 7. února zvedne ruku pro růst sazb či nikoliv. „Na toto jednání bankovní rady s největší pravděpodobností půjdu s tím, že je to 50–50, a podle průběhu debaty a argumentů kolegů se osobně budu rozhodovat," řekl v rozhovoru pro Reuters Nidetzký a zdůraznil, že bankovní rada již bude mít k dispozici novou makroekonomickou prognózu. „V poslední prognóze úplně celý hike nevidiím,“ vrátil se ještě k poslední prognóze.

Pro zvýšení sazeb je z jeho pohledu nadále silný trh práce, který vytváří inflační tlaky. Proti zvýšení však hovoří vývoj v zahraničí spojený s velkou globální nejistotou. „Kdybychom byli ostrovem sami o sobě, tak si dokážu představit, že ty dva 'hiky' by se letos mohly udělat, tak abychom pokořili magickou hranici sazeb 2 procent, ale bude to hodně záležet na vývoji v zahraničí,"  řekl Nidetzký.

Zmiňována byla také změna rétoriky Evropské centrální banky (ECB), která byla zřetelná z posledního zasedání v minulém týdnu. „Pro nás je důležité, proč takto mluví - je tam nejistota ohledně vývoje v eurozóně a v Německu jako hlavní zemi eurozóny, a to bychom měli citlivě vnímat," vyjadřoval se na adresu ECB viceguvernér.

Posléze ještě Nidetzký upozornil na fakt, že vnější nejistota může působit jako protiváha vytrvale slabšího kurzu koruny oproti prognóze ČNB. „Myslím, že už se nám trošku rozboural ten mechanismus, který byl svým způsobem transparentní a i pro vás pro všechny čitelný, tedy pokud koruna byla slabší, než bylo v naší prognóze, a ekonomika se nějak vyvíjela, tak jste velice dobře předvídali ta zvyšování sazeb," upozornil Nidetzký.

K únorovému zasedání bankovní rady se včera vyjadřoval taktéž guvernér Jiří Rusnok.

 

Zdroj: ČNB; Reuters


František Mašek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde