Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Jiří Rusnok očekává v tomto roce 0 - 2 zvýšení úrokových sazeb

Jiří Rusnok očekává v tomto roce 0 - 2 zvýšení úrokových sazeb

31.1.2019 08:41

Rusnok očekává, že v tomto roce dojde k 0 – 2 zvýšení základní úrokové sazby. Důležitými faktory jsou oddalování normalizace měnové politiky ECB, hospodářské zpomalení v zahraničí a na straně druhé stále přehřívající se tuzemský trh práce. Guvernér ČNB se mimo jiné zmínil o tématu přijetí eura v České republice, podle něj tak „přijetí eura není na dohledném horizontu".

Guvernér České národní banky, Jiří Rusnok, včera prohlásil, že očekává, že v tomto roce dojde k 0 – 2 zvýšení základní úrokové sazby centrální banky. Za jeden z důležitých determinantů pro ČNB je měnová politika Evropské centrální banky: 

„Hlavně vidíme, že Evropská centrální banka oddaluje svoji vůli takzvaně normalizovat svoji měnovou politiku čili vrátit úroky někam nad zápornou úroveň.“

Důležitým faktorem jsou dle jeho názoru i signály o zpomalení, které přicházejí ze zahraničí. Nicméně v číslech z domácího trhu práce spatřuje stále inflační tlaky, obzvláště na českém trhu práce, který se má stále přehřívat a tlačit na silnou mzdovou dynamiku.

Jiří Rusnok se mimo jiné zmínil o tématu přijetí eura v České republice. Dle jeho názoru tak „přijetí eura není na dohledném horizontu". Jedním z důvodů mají být přetrvávající hospodářské rozdíly mezi tuzemskem a jádrem měnové unie, ačkoli ke konvergenci ČR k zemím EMU stále dochází. Tím dalším je pak i jsou současné institucionální podmínky projektu jednotné evropské měny - od dob, kdy se ČR k přijetí eura zavázala, se proměnilo složení zemí užívající tuto měnu a přibyly závazky s ní spojené a z jejího užívání vyplývající.

 

Zdroj: Česká televize


Miloslav Blín
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4826225,84138
USD22,8985824,16942
GBP28,5886830,17532
CHF25,0722626,46374
PLN5,663545,97786

Kompletní informace zde