Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > ECB: M. Draghi na konferenci zdůrazňoval, že je třeba nejdříve vyhodnotit charakter zpomalení růstu

ECB: M. Draghi na konferenci zdůrazňoval, že je třeba nejdříve vyhodnotit charakter zpomalení růstu

24.1.2019 16:02

Mario Draghi na konferenci zdůrazňoval, že je třeba nejdříve vyhodnotit charakter a tudíž perzistenci zpomalení ekonomického růstu v EMU. V návaznosti na to je teprve možné vyvozovat konkrétní kroky. Ty se na dnešním zasedání ani nediskutovaly.

Zdroj: Photo by Giulia Carbonaro; Appropriate credit: "© Giulia Carbonaro/ European Central Bank 2018"

 

Zpomalení růstu v EMU

Prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi během své dnešní tiskové konference akcentoval zpomalení tempa růstu produktu na území eurozóny, které je zřetelné z posledních příchozích dat. Čtvrteční jednání Rady guvernérů se tak podle Draghi neslo právě v duchu hodnocení tohoto oslabení růstu; prezident upozornil, že je nejprve třeba vyhodnotit jakého charakteru zpomalení je. Konkrétně tedy perzistenci slabšího vývoje na území EMU v posledních měsících. Dokud Rada guvernérů přesně nevyhodnotí jakého charakteru zpomalení je, není možné vyvozovat konkrétní kroky, které ECB bude podnikat.

Robustní trh práce a zahraniční nejistota

Draghi v souvislosti se zmiňovaným zpomalením růstu v eurozóně upozornil na zahraniční vlivy spojené s nejistotou kolem obchodních vztahů na trase Spojené státy - Čína. Zmiňoval i vliv brexitu, kterému však nepřidává tak zásadní vliv co se do vývoje v EMU týče. Naopak proinflačně by nadále podle prezidenta ECB měl působit robustní vývoj trhu práce s rostoucí mzdovou dynamikou. I přesto, že inflační tlaky budou podle Draghiho v blízkých měsících tlumené, i nadále by se na horizontu měnové politiky měla inflace zdola blížit k inflačnímu cíli ECB. Riziko současného výhledu je dle prohlášení ECB vychýleno spíše směrem k pomalejšímu růstu. 

Nástroje zůstávají beze změny

Ohledně konkrétních změn v nástrojích ECB tak k žádnému překvapení nedošlo. Prezident dokonce několikrát zopakoval, že konkrétní kroky se na zasedání ani nediskutovaly. Pozornost byla věnována takřka jen hodnocení výše zmiňovaného zpomalení růstu v EMU. ECB se tak nadále zavazuje k tomu ponechat úrokové sazby na stávajících úrovních minimálně do poloviny tohoto roku, a posléze tak dlouho, jak bude třeba v návaznosti na nastavení měnové politiky, která je konzistentní s plněním inflačního cíle. Spolu s tím ECB od konce roku již nenakupuje nové dluhopisy, přičemž probíhá refinancování bondů nakoupených v rámci programu nákupu aktiv. Refinancování bude probíhat minimálně do doby, kdy ECB začne zvyšovat úrokové sazby.

LTRO diskutováno nebylo

Mario Draghi v reakci na otázky novinářů zopakoval, že si je jist tím, že ECB nadále disponuje potřebným arsenálem měnově - politických nástrojů pro jakékoli potřeby měnové politiky. Na dotazy ohledně v posledních měsících často diskutovaného LTRO však zopakoval, že konkrétní nástroje na zasedání tentokrát diskutovány nebyly. Posléze dodal, že banky na území EU jsou v současné chvíli v o mnoho lepší kondici, než tomu bylo v letech před finanční krizí.

Příští zasedání i s novou prognózou

Na dalším zasedání v březnu by měl být o něco jasnější charakter současného zpomalení růstu na území eurozóny, ECB navíc bude disponovat novou prognózou.

 

Zdroj: ECB   


František Mašek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5813825,94562
USD23,0338224,31218
GBP28,6889030,28110
CHF25,3563826,76363
PLN5,701056,01745

Kompletní informace zde