Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Odborné články > Co způsobilo propad cen ropy do záporných hodnot? Aneb co byste měli znát, než ji začnete obchodovat

Co způsobilo propad cen ropy do záporných hodnot? Aneb co byste měli znát, než ji začnete obchodovat

22.4.2020 19:57

Jak je možné, že se ropa obchodovala v záporu? Jak obchodovat ropu? A co byste měli vědět, než se do toho pustíte?

Jak obchodovat ropu?

Nedávný propad cen ropy korunovaný jejím poklesem do záporných hodnot postavil v pondělí trh s ropou do záře reflektorů. Rozhodl jsem se proto shrnout jeho vývoj a obecné charakteristiky trhu s ropou a dalšími komoditami, jelikož se jejich obchodování liší od fungování trhu finančních aktiv jako akcií a dluhopisů, které investoři znají lépe.

Vývoj vždy nejbližšího kontraktu s ropou od 80. let

Vývoj vždy nejbližšího kontraktu s ropou od 80. let

Obchodování s ropou ani dalšími komoditami není tak jednoduché…

Obchodování zaknihovaných akcií je v dnešní době na první pohled vlastně jednoduché – prostřednictvím obchodníka s cennými papíry dodáte na burzu peníze, protistrana dodá akcie, depozitář obchod vypořádá a změní údaje o vlastníkovi. Akcie následně na vašem obchodním účtu sedí po neomezeně dlouhou dobu. Akcie se obchodují převážně spotově – tj. s téměř okamžitým vypořádáním, realizací obchodu.

Ropa je oproti tomu komodita, reálné a fyzické aktivum, se kterým to není tak jednoduché. Předně nejdříve někdo musí ropné pole objevit a poté ji dostat ze země – což trvá dlouho a je velmi nákladné. Představte si sami, že byste na zahradě objevili ropu (pokud byste kopli třeba na Jižní Moravě) – také byste nechtěli utopit velké peníze, aniž byste věděli za kolik ropu prodáte za dlouhé měsíce/roky.

Na trhu s ropou se tak rozvinuly termínové obchody, především ve formě standardizovaných futures kontraktů. Co to znamená? Futures je standardizovaná smlouva o budoucím dodání za přesně stanovených podmínek zprostředkovaná burzou.

Řečeno lidsky – zkrátka je to smlouva, která říká co, kolik a kdy přesně prodáte/nakoupíte v budoucnosti. A díky tomu, že je standardizovaná, tak se s ní dá obchodovat na burze, protože v rámci jedné splatnosti jsou všechny kontrakty stejné.

Jedna strana tak má povinnost v daný termín určené množství ropy v určené kvalitě na určené místo dodat a druhá strana má povinnost v daný termín určené množství ropy v určené kvalitě na určeném místě naopak odebrat.

Zatímco u spotových obchodů dnes uzavíráme obchod, který se ihned vypořádá, u termínových obchodů dnes uzavíráme obchod, který bude vypořádán až za několik měsíců/let.

Řečeno lidsky – pokud se dnes stavím za sousedkou, aby mi prodala vajíčka, která si hned odnesu, je to spotový obchod. Pokud se dnes domluvíme, že mi vajíčka za určitou cenu prodá za týden, je to termínový obchod. (…kterému se také říká forward. Pokud bychom se napříč vesnicí domluvili na přesných podmínkách takových termínových obchodů a otevřeli si vaječnou burzu, měli bychom futures.)

Hypotetický jihomoravský objevitel ropy by tak mohl dnes prodat ropu, kterou vytěží a dodá třeba za rok, a mezitím se pilně věnovat budování vrtu. A jeho protistrana – pravděpodobně nějaká rafinérská společnost, by měla jistotu, že bude mít za rok co zpracovávat a bude mít jistotu, kolik zaplatí. Nebo se jedná o finančního spekulanta, který doufá, že futures před splatností zase prodá za vyšší cenu.

Jak takový futures kontrakt na ropu vypadá?

Nejaktivněji obchodovaným druhem ropy je americká lehká ropa WTI (West Texas Intermediate). Futures kontrakt jasně specifikuje množství (1000 barelů), její kvalitu a místo dodání, kterým je oklahomské městečko Cushing. Kompletní podmínky naleznete v tomto PDF na stránkách burzy CME Group.

Letecký snímek městečka Cushing (nahoře) a ropných zásobníků (bílá kolečka dole), autor snímku: xelspace Corporation, CC BY-SA 4.0

Letecký snímek městečka Cushing (nahoře) a ropných zásobníků (bílá kolečka dole), autor snímku: Axelspace Corporation, CC BY-SA 4.0

Na stránkách CME však nenajdeme jen jeden kontrakt na ropu WTI, nýbrž celou řadu. A jediná věc, kterou se liší, je splatnost. Aktuálně se obchoduje ropa s vypořádáním každý měsíc od června 2020 do ledna 2022 a poté také vybrané měsíční kontrakty v dalších letech.

Každý kontrakt se obchoduje do jisté míry nezávisle a se svou vlastní cenou. Nejvíce obchodované jsou kontrakty na nejbližší měsíce, výrazně větší objem je potom u kontraktu s nejbližší splatností. Pokud tedy „mluvíme o ropě“, je to nejbližší kontrakt, jehož cena je uváděna.

Mimo Spojené státy významnou roli hraje ropa Brent, cena méně důležitých druhů ropy je potom odvozována podle WTI a Brentu a jejich kvalitativních rozdílů.

Kdo na trhu s ropou vystupuje?

Záleží na strategii každého hráče na trhu, jaké kontrakty a kdy bude obchodovat. Pokud si třeba producent ropy myslí, že její ceny budou v budoucnu klesat, předprodá většinu své očekávané budoucí produkce již nyní. Pokud naopak čeká jejich růst, bude nyní prodávat minimální, pokud nějaké množství.

Vedle producentů a zpracovatelů ropy se na trhu vyskytují také obchodníci a spekulanti s ropou, kteří vyrovnávají výkyvy a časové nesoulady poptávky a nabídky. Někteří z nich mají skladové kapacity, jiní jsou čistě finanční spekulanti. Role spekulantů je však také důležitá, jelikož s vidinou zisku na sebe berou riziko změn cen ropy od producentů a zpracovatelů a dodávají tak trhu likviditu.

Většina kontraktů je vypořádána finančně ještě před splatností – uzavřením pozice opačnou operací, než která ji otevřela (tedy prodejem kontraktu v případě long pozice, respektive nákupem u short pozice). Jen menší část kontraktů je držena do expirace, tedy fyzického vypořádání. Podle Futures Magazine méně než 1 % futures kontraktů obecně je vypořádáno fyzicky, uvádí Investopedia.

Nabídka ropy na vývoj volatilnější poptávky reaguje se zpožděním – zkrátka trvá nějakou dobu, než producenti ropy přehodnotí své plány budoucí těžby nebo vyčerpají vrty, které jsou již v provozu.

Nižší poptávka kvůli koronaviru, vyšší nabídka kvůli soupeření producentů – kam by tohle mohlo vést?

Cena černého zlata byla letos pod tlakem slabé poptávky kvůli koronaviru – ekonomiky v karanténě ji spotřebují méně, stejně jako ekonomiky v recesi.

Jenže místo toho, aby země produkující ropu přizpůsobily svou nabídku klesající poptávce, Saúdská Arábie a Rusko se naopak rozhodly produkci navýšit, zaplavit trh s ropou a vyvolat cenovou válku. Toho využily třeba Spojené státy a Čína k navýšení zásob. Američtí těžaři však také pumpovali velké množství ropy – jejich produkce na konci února dosáhla rekordních 13,1 mil. barelů denně a držela se tam i v březnu. Teprve v dubnu začala klesat spolu s počtem aktivních vrtů.

Vývoj počtu vrtů v USA

Vývoj počtu vrtů v USA a Kanadě

Země produkující ropu nakonec našly cestu k jednacímu stolu a na mírném snížení její produkce se nakonec dohodl nejen ropný kartel OPEC+, ale i Norsko a USA, letošní vývoj však pro trh s ropou vytvořil velmi napjatou situaci, která vyeskalovala v pondělí, kdy se cena ropy WTI propadla dokonce do záporu, poprvé v historii.

Spotřeba ropy v USA totiž v dubnu klesla na nejnižší úroveň za posledních více než 30 let – poptávka po benzínu v USA klesla o téměř polovinu oproti polovině března, spotřeba leteckého benzínu klesla o více než 70 %. Analytici odhadují, že globální poptávka po ropě během pandemie koronaviru klesla o třetinu, o 30 mil. barelů denně, uvádí deník The Wall Street Journal.

Vývoj poptávky po ropě v USA

Vývoj poptávky po ropě v USA

Začaly se tak plnit zásobníky ropy, protože kontrakty na ropu s budoucí splatností nabízí vyšší ceny. Třeba dnes se červnový kontrakt na WTI v jeden moment obchodoval za 11,12 USD a třeba již červencový za 19,95 USD za barel, trh je tedy ve stavu zvaném contango.

Forwardová křivka ropy ukazuje vývoj ceny v závislosti na datu kontraktu. Aktuální tvar forwardové křivky je "contango" kdy se kontrakty s dodávkou ropy v delší budoucnosti obchodují za vyšší ceny než kontrakty s bližší dodávkou

Forwardová křivka ropy ukazuje vývoj ceny v závislosti na datu kontraktu. Aktuální tvar forwardové křivky je "contango" kdy se kontrakty s dodávkou ropy v delší budoucnosti obchodují za vyšší ceny než kontrakty s bližší dodávkou

Pokud se vám tedy podaří uskladnit ropu na měsíc za méně, než je rozdíl těchto cen, měli byste na tomto rozdílu vydělat. Právě náklady na skladování jsou jedním z pojítek mezi cenami jednotlivých kontraktů.

Aktuálním problémem však je akutní nedostatek skladovacích prostor pro ropu, a právě ten vyhnal její ceny do záporu, protože se jí její producenti zoufale potřebovali zbavit.

Vývoj zásob ropy

Vývoj zásob ropy

Ani rozdíl mezi kontrakty není obvykle tak vysoký a současná situace odráží velmi slabou spotřebu ropy kvůli koronaviru. „Obvykle činí 40-50 centů na barel a aktuálně je kolem 8-10 dolarů,“ řekl pro CNBC Daniel Hynes z ANZ.

Negativní ceny komodit již v historii nastaly třeba u plynu, elektřiny nebo některých méně důležitých typů ropy, v pondělí se však poprvé objevily u sledovaného kontraktu WTI.

Slovy výkonného ředitele CME Group Terrence Duffyho, trh s ropou se potýká „s nadbytkem ropy, nedostatečnou poptávkou kvůli koronaviru a není ji kde skladovat“.

Jak obchodovat ropu prostřednictvím Fio banky?

První a nejpřímější možností, jak obchodovat ropu, jsou výše zmíněné futures kontrakty.

Obchodníci by si však měli uvědomit, že splatnost konkrétního kontraktu limituje délku držení pozice – pozici je potřeba před její splatností uzavřít a případně otevřít na kontraktu s další splatností. Tomuto uzavření a následnému otevření se říká rolování nebo přerolování pozice a vzhledem k tomu, že se každý kontrakt může obchodovat s jinou cenou, může rolování výrazně ovlivnit zisk nebo ztrátu z obchodu. Více o futures zde.

Druhou možností je obchodování s některým z burzovně obchodovaných nástrojů, kterým se slangově přezdívá „ETF na ropu“, i když se vlastně fakticky často nejedná o fondy, nýbrž jinak strukturované produkty.

Doporučuji se důkladně seznámit se strategií těchto produktů a jaké futures, s jakou splatností a jaké další instrumenty tyto produkty drží. Cena těchto produktů se také může výrazně odchylovat od hodnoty podkladových aktiv (NAV), což u některých nastalo především během posledních turbulentních dnů. Také na tyto produkty dopadá rolování kontraktů, pokud jejich podkladovým aktivem jsou futures.

Jejich přehled s popisem naleznete třeba zde: https://www.etf.com/channels/oil-etfs

Třetí možností je potom investice do akcií některé z firem, které ropu těží, zpracovávají nebo dodávají těžkou techniku a služby k tomuto potřebné, případně do ETF na tyto společnosti.

Zásobník společnosti Enbridge v Cushingu, autor snímku: roy.luck, CC BY 2.0

Zásobník společnosti Enbridge v Cushingu, autor snímku: roy.luck, CC BY 2.0

Sledujte nás na Twitteru

Pokud se chcete dozvědět to nejzajímavější z kapitálových trhů a sledovat postřehy analytiků a makléřů Fio banky, přidejte si náš účet @Fio_investice.

V tomto článku jsem se pokusil nastínit základní aspekty obchodování futures a ropy, ačkoliv se jimi osobně příliš nezabývám. Doufám, že i tak obsahoval alespoň něco zajímavého, omlouvám se tedy za případné nepřesnosti a na účtu @JanTomanekFio ocením zpětnou vazbu k tomuto článku.

Zdroj: CME Group, The Wall Street Journal, CNBC, Bloomberg, Investopedia


Jan Tománek
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6086225,97438
USD23,1856124,47239
GBP28,8304730,43053
CHF25,3855726,79444
PLN5,700226,01658

Kompletní informace zde