Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Odborné články > Zaostřeno na StockList – díl 1. Erste Group

Zaostřeno na StockList – díl 1. Erste Group

7.1.2016 11:00, BAAERBAG

Tým analytiků Fio banky pro vás připravil investiční seriál, který shrnuje vývoj pokrývaných akciových titulů v uplynulém roce a předkládá jejich pohled na letošní rok.

Souhrn (2015)

Akcie rakouské bankovní skupiny posílily v uplynulém roce o 46 % a staly se druhým nejvýkonnějším titulem pražského burzovního indexu PX. Dobrá výkonnost akciového titulu Erste odráží výrazné oživení ziskovosti rakouské banky v uplynulém roce a na jeho pozadí i posílení její kapitálové pozice.  

Generální ředitel rakouské bankovní skupiny Treichl na valné hromadě roku 2014 uvedl, že banka potřebuje dosahovat alespoň 1,1 mld. EUR čistého zisku ročně, aby pokryla náklady vlastního kapitálu ve výši 10 %. Pro střednědobý horizont pak pro Erste Group vytyčil cíl vytvářet akcionářům banky hodnotu alespoň 2 % nad požadovanou výnosnost při rentabilitě vlastního kapitálu (ROTE) na úrovni 12 %.

Jakkoliv výkonnost Erste Bank na provozní úrovni není nijak oslnivá a Erste zaznamená v roce 2015 v souladu s výhledem managementu meziroční propad provozního zisku o cca 5 %, na úrovni čistého zisku dosáhla výrazného zlepšení. Po rozsáhlých restrukturalizačních nákladech v rámci úklidu rozvahy z minulých let dostává naplňování vytyčeného ziskového cíle jasnější kontury. Návratnost vlastního kapitálu očištěného o nehmotný majetek dosáhla za 1 – 9M 2015 úrovně 11,5 %, což jsou hodnoty, ze kterých se mohli akcionáři Erste Bank těšit naposledy před více než sedmi lety.  Erste Group tak za loňský rok velmi pravděpodobně překoná i horní hranici vlastního ziskového výhledu z úvodu roku při 670 – 840 mil. EUR.

Stěžejním driverem ziskovosti Erste Group byly v uplynulém roce meziročně výrazně nižší náklady rizika (1-9 M 2015 -70 % r/r). Reportované hodnoty nákladů rizika při 45 – 60 bazických bodech průměrného úvěrového portfolia konvergují k úrovním pozorovatelným u bank středoevropského regionu. Ve třetím kvartále dosáhly náklady rizika 44 bazických bodů průměrného úvěrového portfolia, což jsou hodnoty, které Erste Bank reportovala naposledy před více než 9 lety. Podíl rizikových úvěrů (NPL) na celkovém úvěrovém portfoliu banky dosáhl ve 3Q 2015 úrovně 7,4 % (8,9 % 9M 2014), což jsou v případě Erste Bank pro změnu nejnižší hodnoty za posledních 5 let.

Kvalita úvěrového portfolia banky se v uplynulém roce zlepšila v návaznosti na prodej rizikových úvěrů na rumunském, maďarském i chorvatském trhu (4Q 15). Zlepšená kvalita úvěrového portfolia banky odráží i dobrou makroekonomickou kondici regionu CEE a prostředí bezprecedentně nízkých úrokových sazeb.

Vedle dynamiky poklesu nákladů rizika je pozitivním překvapením uplynulého roku odolnost čisté úrokové marže Erste Group. Navzdory nepříznivému prostředí nízkých úrokových sazeb a skutečnosti, že růst úvěrového portfolia banky (1-9M 15 +3%) táhly zejména hypoteční a korporátní úvěry (podprůměrné úrokové marže) zůstává úroková marže banky při 2,58 % relativně stabilní (1-9M 14 2,64%).

V kontextu pokračující normalizace zisků za 1-9 M 15 a nepatrného poklesu objemu rizikově vážených aktiv (RWA) posílila kapitálová pozice banky. Ukazatel kapitálové přiměřenosti Tier 1 dle standardů Basel III dosáhl ve 3Q 15 úrovně 11,5 %. I vzhledem k mírnějšímu návrhu kapitálových požadavků (z titulu zavedení kapitálových rezerv pro krytí systémového rizika) ze strany národního regulátora je obnovení výplaty dividendy za loňský rok velmi pravděpodobné. Předpokládáme ze strany managementu návrh dividendy 0,5 EUR na akcii.

Pozitivním signálem reportovaných výsledků Erste Group v uplynulém roce je skutečnost, že hospodaření rakouské bankovní skupiny už mimo domácí rakouský trh nestojí pouze na dvou česko-slovenských pilířích. Rumunská dcera Erste Group bude za uplynulý rok pravděpodobně třetím největším přispěvatelem do konsolidovaného zisku skupiny. Ve druhé polovině loňského roku se do černých čísel přehoupla dle našeho odhadu i maďarská divize Erste.

Achillovou patou Erste Bank zůstává na druhou stranu provozní (ne)efektivnost banky na domácím rakouském trhu s výrazně vyšším poměrem provozních nákladů vůči provozním výnosům banky ve srovnání se zahraničními dcerami Erste Group.

Výhled (2016)

Management Erste Bank v rámci výhledu pro letošní rok pouze indikativně uvedl, že očekává rentabilitu vlastního kapitálu očištěného o nehmotný majetek (ROTE) při 10 – 11 %. Podrobnější výhled pro letošní rok poskytne management v rámci reportingu hospodářských výsledků za 4Q 2015 26. února.

Domníváme se, že na provozní úrovni se výrazného zlepšení ze strany Erste Group v letošním roce nedočkáme.  V rámci naší projekce očekáváme meziroční stagnaci provozního zisku banky.  Úrokové výnosy banky budou dle našeho odhadu meziročně vyšší o 1 %. Přetrvávající prostředí nízkých úrokových sazeb s negativním dopadem na čistou úrokovou marži banky by měly kompenzovat vyšší obchodní objemy banky. Meziroční růst objemu úvěrů předpokládáme v letošním roce o 4 - 5 %. Poplatkové výnosy banky budou v letošním roce pod tlakem regulace mezibankovních poplatků ze strany Evropské komise. Celoroční negativní dopad do hospodaření Erste v letošním roce z titulu regulace mezibankovních poplatků by měl činit cca 40 mil. EUR (cca 2 % poplatkových výnosů banky v roce 2015). V letošním roce očekává management Erste nárůst provozních nákladů z titulu implementace regulatorních pravidel i stěhování do nového ústředí banky na domácím rakouském trhu. 

Pozitivní dopad do hospodaření rakouské banky v letošním roce budou mít nižší bankovní daně v Maďarsku i na Slovensku. Nižší náklady rizika by měly i v letošním roce představovat podpůrný faktor vyšší ziskovosti Erste Group. Předpokládáme, že Erste Group bude po dlouhé době zisková na všech svých trzích působnosti. Čistý zisk rakouské bankovní skupiny by měl dle naší projekce atakovat úrovně, které by před dvěma lety pokrývaly náklady vlastního kapitálu banky při 10 % (1,1 mld. EUR).

Po výrazném růstu akcií Erste Bank v minulém roce zastáváme názor, že trh již do značné míry promítl do ceny akcií ziskový potenciál banky. Prostor pro další růst akcií Erste Bank ze závěrečných tržních cen na konci roku 2015 (776 Kč/akcii) vidíme jako omezený. Cílovou cenu akcií Erste Bank podrobíme v nejbližších dnech revizi.

Přečtěte si i další díly našeho seriálu "Zaostřeno na StockList"
dílspolečnost
1. Erste Bank Group
2. Fortuna Entertainment Group
3. ČEZ
4. Pivovary Lobkowicz Group
5. Komerční banka
6. Pegas Nonwovens

 
Michal Křikava
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6631126,03189
USD23,1963224,48369
GBP28,8951830,49882
CHF25,3568626,76414
PLN5,734426,05268

Kompletní informace zde