Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Odborné články > Americká ekonomika pokračuje v tvorbě pracovních míst, zvýšení sazeb by tak nemělo nic bránit

Americká ekonomika pokračuje v tvorbě pracovních míst, zvýšení sazeb by tak nemělo nic bránit

4.12.2015 21:02

Dnešní report z trhu práce potvrdil, že americká ekonomika pokračuje v tvorbě pracovních míst, ačkoliv je tento růst slabší než v loňském roce. Připravil tak cestu k případnému zvýšení úrokových sazeb ještě na prosincovém zasedání FEDu.

Růst počtu pracovních míst mimo zemědělství překonal očekávání

Ostře sledovaná změna pracovních míst mimo zemědělství, tzv. payrolls, v listopadu dosáhla  211 tis., překonala tak očekávání na úrovni 200 tis. Růst za říjen byl revidován dokonce na 298 tis. z původně oznámených 271 tis. V říjnu tak bylo vytvořeno nejvíce pracovních míst v letošním roce. Nahoru byla revidována také hodnota za září, na 145 tis. nových pracovních míst.

K růstu počtu pracovních míst nejvýrazněji přispěly sektory obchodu a přepravy (+49 tis.) a stavebnictví (+46 tis., nejvýrazněji od ledna 2014), naopak IT ztratilo 12 tis. pracovních míst, těžba 11 tis. a výroba 1 tis. pracovních míst. U výroby se čekala stagnace a nebýt silného ledna, změna pracovních míst v tomto segmentu by byla v letošním roce na nule.

Míra nezaměstnanosti zůstala na 5,0 %, americká ekonomika však má rezervu v počtu odpracovaných hodin

Míra nezaměstnanosti zůstala na 5,0 %. Mírným zklamáním byla míra podzaměstnanosti (zahrnující také lidi se zájem o práci, kteří ji však aktivně nehledají, a lidi nedobrovolně pracující na částečný úvazek místo plného), která vzrostla na 9,9 % z 9,8 % při očekávání poklesu na 9,7 %. Za jejím růstem by mohl stát právě vyšší počet lidí pracujících nedobrovolně pouze na částečný úvazek. Míra participace pracovní síly mírně vzrostla z 62,4 % obyvatelstva v produktivním věku na 62,5 %.

Meziroční růst mezd dle očekávání v listopadu zpomalil na 2,3 %. Průměrná délka pracovního týdne v listopadu klesla na 34,5 hodin týdne z revidovaných 34,6 hodin týdně za říjen, což bude mít negativní vliv na růst HDP ve 4Q. Meziroční růst celkového počtu odpracovaných hodin v listopadu poměrně výrazně zpomalil na 1,9 %, hodnota za říjen byla revidována na 2,4 % z 2,1 %.

Listopadový report z trhu práce podle analytiků připravil FEDu cestu k prosincovému zvýšení sazeb

Dnešní zprávy z trhu práce podle ekonomů z Bloomberg Intelligence rozptýlily pochyby, jestli FED letos zvedne sazby, a signalizují, že americká ekonomika je natolik zdravá, aby jejich zvýšení ustála.

Ian Shepherdson z Pantheon Economics uvedl, že pokud po dnešním reportu nezvedne FED sazby na zasedání 16. prosince, reakce trhu trhu bude tak výrazná, že na včerejší chaos po zasedání ECB si nikdo nevzpomene. Evropská centrální banka včera překvapila trhy, když místo spekulovaného „překvapení“ v podobě výraznějších kroků „pouze“ snížila depozitní sazbu na historických -0,4 % a prodloužila program QE. Do rozhodnutí o případném prvním zvýšení sazeb od roku 2006 však zbývá ještě 12 dní, což ještě skýtá dostatek času pro neočekávané události.

Trh na čísla z trhu práce v souladu s očekáváním téměř nereagoval

Reakce trhu byla nevýrazná. Dolar od oznámení vůči euru posílil o přibližně 0,5 % bez výraznější snahy vymazat překvapivé posílení eura po včerejším zasedání ECB. Výnosy amerických dvouletých dluhopisů po oznámení poskočily k 0,99 %, nyní však výnos klesá k 0,94 %. Růstem reagují pouze akciové trhy, které tak vymazávají ztráty.

Pravděpodobnost zvýšení sazeb (vypočítaná na základě ocenění futures kontraktů na overnight sazby) na příštím zasedání FEDu byla před zveřejněním dat z trhu práce na 74 %, těsně po jejich zveřejnění na 78 %, nyní na 76 %. Report z pracovního trhu za říjen trhy zahýbal výrazněji, pravděpodobnost zvýšení tehdy vzrostla z 56 % na 70 %.

Příští zasedání Federálního výboru pro volný trh (FOMC) se bude konat 16. 12. 2015.

Zdroj: U. S. Department of Labour, The Financial Times, Bloomberg


Jan Tománek
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4826225,84138
USD22,8985824,16942
GBP28,5886830,17532
CHF25,0722626,46374
PLN5,663545,97786

Kompletní informace zde