Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Pilulka v roce 2020 dosáhla v ČR zisku EBITDA 23 mil. Kč, na Slovensku i kladného čistého zisku

Pilulka v roce 2020 dosáhla v ČR zisku EBITDA 23 mil. Kč, na Slovensku i kladného čistého zisku

17.3.2021 20:00, BAAPILLE

Společnost Pilulka Lékárny a.s. dnes po uzavření trhů představila individuální účetní závěrku za rok 2020. Vedení společnosti také okomentovalo vybrané údaje z hospodaření na dalších trzích.

Pilulka v ČR dosáhla kladného EBITDA zisku

Společnost Pilulka Lékárny a.s. uvádí, že v roce 2020 v ČR dosáhla tržeb 1,3 mld. Kč a hrubého provozního zisku EBITDA ve výši 23 mil. Kč. Internetové tržby v ČR vzrostly meziročně o 57 %.

Vedle toho působí dceřiné firmy, jejichž výsledky nejsou v individuální závěrce zahrnuté, také na Slovensku a v Rumunsku. Konsolidovaná čísla budou k dispozici na konci června 2021.

„Pilulka očekává, že vlastní tržby za skupinu, jenž budou předmětem konsolidace, přesáhnou 1,8 miliardy korun a skupinové tržby včetně franšíz přesáhnou 3 miliardy korun,“ uvádí společnost.

Při zářijovém vstupu na burzu společnost indikovala tržby za rok 2020 ve výši 1,717 mld. Kč za skupinu (bez franšíž). Již na začátku ledna zveřejnila předběžné tržby skupiny za rok 2020.

Rok 2020 byl pro naši společnost ve znamení významného růstu. Loňský rok byl oproti předcházejícím rokům ovlivněn dvěma významnými událostmi. První, kterou jsme nemohli nijak ovlivnit, byla situace týkající se pandemie covid. Nástup pandemie urychlil digitalizaci a automatizaci a došlo ke zvýšení zájmu zákazníků o naše služby. Druhou významnou událostí roku 2020 byl vstup společnosti Pilulka Lékárny a.s. na trh START pražské burzy. V říjnu 2020 proběhl velmi úspěšný veřejný úpis akcií naší společnosti, zájem investorů o akcie byl více jak pětinásobný než nabídka upisovaných akcií. Hodnota akcií a zájem investorů i po IPO nadále výrazně roste,“ říká Petr Kasa, CEO skupiny Pilulka.

Kladná EBITDA potvrzuje škálovatelnost obchodního modelu, říká CFO

Dosažení kladného zisku EBITDA v České republice bylo kombinací několika faktorů – růstem hrubé marže o 1,6 p. b., relativním poklesem nákladů na marketing a především potvrzením škálovatelnosti našeho obchodního modelu - při dramatickém nárůstu online tržeb při téměř o 60 % nedošlo k nárůstu na fixních a polofixních nákladech, vysvětluje ve videoprezentaci finanční ředitel David Staněk.

Při vstupu na burzu společnost indikovala, že v roce 2020 dosáhne v České republice a na Slovensku kladného zisku EBITDA a na úrovni skupiny ho dosáhne v roce 2021.

Růst na Slovensku a v Rumunsku, slovenská pobočka dokonce dosáhla čistého zisku

„Dařilo se nám nejen v ČR, ale také i na Slovensku a v Rumunsku. Slovensko rostlo 60 % a rumunská pobočka 150 %. Přispívaly tak obě k růstu celé Pilulky,“ řekl ve videu Staněk. Výhled ze zářijového IPO implikoval plán dosáhnout 50% růstu v SR a 195% růstu v Rumunsku.

„Z hlediska hospodaření vidíme, že pozitivní trendy z České republiky se propisují i do zahraničních poboček. Dle auditovaných čísel slovenská pobočka nejenže dosáhla poprvé v historii kladné EBITDA marže, ale i kladného hospodářského výsledku jako celku,“ řekl ve videu Staněk.

Výhled na rok 2021

„Chceme být nadále růstová firma, a proto plánujeme růst v ČR na úrovni 25-30 % na tržbách, z hlediska celé skupiny na úrovni 30-40 %. Cílíme na kladnou ebitdu, jak v ČR na úrovni 1,5-2 %, tak na celé skupině 0,0-0,5 %,“ řekl ve videu Staněk. Dodal, že společnost v letošním roce plánuje také přechod na mezinárodní standardy účetnictví a vstup na hlavní trh Burzy cenných papírů Praha.

„V roce 2021 více než zdvojnásobíme kapacitu ve všech třech našich distribučních centrech, v ČR, na Slovensku i Rumunsku. Budeme investovat nemalé finanční prostředky do automatizace a digitalizace našich procesů,“ řekl provozní ředitel Michal Hanáček s tím, že společnost také plánuje rozšíření služby Pilulka auto i do dalších zemí a českých měst.

„V Pilulce plánujeme každé dva až tři roky zdvojnásobit tržby. Ale chceme také investovat do zajímavých startupů, provádět akvizice firem ve střední a východní Evropě, které se zajímají o data, business intelligence a logistické a informační služby,“ řekl ve videu spolumajitel Martin Kasa.

Akcie společnosti Pilulka Lékárny (BAAPILLE) se obchodují na trhu START Burzy cenných papírů Praha a na RM-SYSTÉMu. Na prvním trhu uzavřely před výsledky na 1 500 Kč, na druhém na 1 520 Kč.

Zdroj: Pilulka Lékárny


Jan Tománek, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde