Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Manažer Škutil z fondu Petrus Advisers v rozhovoru kritizuje navrhované transakce Monety s PPF

Manažer Škutil z fondu Petrus Advisers v rozhovoru kritizuje navrhované transakce Monety s PPF

4.2.2021 10:20, BAAGECBA

Manažer Oliver Škutil z londýnského fondu Petrus Advisers v rozhovoru kritizuje navrhované transakce mezi Monetou Money Bank a Skupinou PPF.

„…pro nás je přiměřená cena kolem 95 korun za akcii plus kontrolní prémie. Od momentu vyhlášení nabídky PPF jsme akcie Monety ještě dokupovali. Určitě se tedy nechystáme prodávat za 80 korun. Přiznám se, že poté, co jsme komunikovali se zbytkem investorů v Londýně, ve Švýcarsku i v Asii apod., tak s touto cenou nebyl spokojený nikdo z nich. Proto jsme doporučili ostatním akcionářům neprodat,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam zprávy Oliver Škutil, manažer londýnského fondu Petrus Advisers, který v Monetě drží necelá 3 % a který podle Škutila má mandát nespecifikovaných dalších investorů „se velmi aktivně v této situaci angažovat“.

„Na základě informací, které jsou k dispozici, nevidíme důvod, proč by měla Moneta kupovat Air Bank, Home Credit ČR a SR a Benxy za takovou valuaci. Ano, viděli jsme páteční vyjádření Monety, že jsou jisté strategické výhody, synergie. Ale absolutně nevidíme důvod, proč bychom měli kupovat společnosti ze skupiny PPF o tolik dráže, než je hodnota naší firmy, tedy Monety,“ řekl Škutil.

V rozhovoru komentuje také nedávná slova Kateřiny Jiráskové, finanční ředitelky Skupiny PPF. Celý rozhovor s Oliverem Škutilem je přístupný zde.

Moneta 22. ledna oznámila nabídku Skupiny PPF na dobrovolný odkup 20 % akcií Monety s možností navýšení na 29 % za 80 Kč na akcii a zájem PPF o fúzi Monety s Air Bank, českým a slovenským Home Creditem a Zonky, za jejichž akcie by v Monetě získala 336 mil. nových akcií.

O zájmu PPF jsme informovali zde, náš pohled zde. Představenstvo Monety 29. ledna zveřejnilo své stanovisko, které shrnujeme zde.

Petrus Advisers byl první institucionální investor, který veřejně transakci kritizoval. Moneta ve stanovisku uvedla, že se proti ní staví také společnost Franklin Templeton Investments.

Akcie Monety (BAAGECBA) dnes na pražské burze rostou o 0,4 % na 75,3 Kč, na burze RM-SYSTÉM posilují o 0,3 % na 75,2 Kč.

Zdroj: Seznam zprávy


Jan Tománek
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4826225,84138
USD22,8985824,16942
GBP28,5886830,17532
CHF25,0722626,46374
PLN5,663545,97786

Kompletní informace zde