Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Odborné články > Stock Spirits: Výsledky potvrdily investiční příběh, na horizontu však čekají vyšší daně

Stock Spirits: Výsledky potvrdily investiční příběh, na horizontu však čekají vyšší daně

30.5.2019 18:06, BAASTOCK

Likérka Stock Spirits Group 14. května představila výsledky za 1H FY 2019, návrh předběžné dividendy a novou akvizici v ČR.

Stock Spirits Group

Stock dosáhl silného růstu tržeb, marže však klesla

Středoevropská likérka Stock Spirits Group ve středu 14. května představila výsledky za první polovinu fiskálního roku 2019. Vzhledem k nedávné změně fiskálního kalendáře zveřejnila také porovnatelné údaje za stejné období minulého roku.

Stock se pochlubil meziročním růstem tržeb o 8,2 % na 156,9 mil. EUR, očištěného hrubého provozního zisku EBITDA o 4,2 % na 33,5 mil. EUR a očištěného zisku na akcii o 11,3 % na 0,10 EUR, ačkoliv letos do období nespadaly Velikonoce. Za poklesem marže stojí především vyšší prodeje značek třetích stran skrze polský diskontní kanál.

Za růstem tržeb stál především růst prodejních objemů (+6,8 %) a také lepší prodejní mix (+4,7 %). Stock se však zároveň potýkal s nepříznivým vlivem měnových kurzů (-1,5 %) a tlakem na cenu (-1,8 %).

Společnost také představila předběžnou dividendu 0,0263 EUR na akcii, meziročně o 5,2 % vyšší. Podrobně se dividendou Stock Spirits Group věnujeme v tomto článku, který obsahuje i komentář finančního ředitele k aktuální dividendové politice.

Silný růst v Polsku a České republice, pokračující trápení v recesí zasažené Itálii

V Polsku společnost zaznamenala 11,5% růst tržeb na 83,8 mil. EUR a 7,4% růst EBITDA na 19,7 mil. EUR. Klíčovou roli hraje trh s vodkou, na kterém se společnost může pochlubit 23měsíční šnůrou meziročního růstu prodejních objemů, silněji než konkurenti rostla také na druhém největším trhu, whisky. Nižší marži společnost připisuje vyšším prodejům produktů třetích stran skrze diskontní kanály a zvýšené marketingové podpoře nových produktů. Nepříjemností je daňové vyšetřování, kdy společnost musela zaplatit 4,7 mil. EUR, ačkoliv na základě rad daňových a právních poradců věří, že drtivou většinu získá zpět.

Podrobnosti k hospodaření Stock Spirits Group v 1H 2019 v Polsku

Podrobnosti k hospodaření Stock Spirits Group v 1H 2019 v Polsku

Rychleji než trh Stock rostl také v České republice, která skupině meziročně přinesla o 14,3% vyšší tržby ve výši 44,9 mil. EUR a o 28,4 % vyšší zisk EBITDA na 15,4 mil. EUR. Na jeho růstu se projevila absence nákladů na spuštění nových produktů, po očištění by EBITDA marže mírně klesla.

Podrobnosti k hospodaření Stock Spirits Group v 1H 2019 v České republice

Podrobnosti k hospodaření Stock Spirits Group v 1H 2019 v České republice

Tržní podíl Stocku meziročně vzrostl o 1,1 procentního bodu na pětileté maximum 34,7 %, když růst rumu a whisky převážil ztráty podílů na trhu s vodkou (tlak privátních značek) a bylinnými likéry (tlak Jägermeisteru), na který Stock zareagoval revizí strategie propagace vodky a Fernetem s inovovanou recepturou a premiovější lahví. První náznaky ukazují, že oba tyto kroky přináší pozitivní výsledky.

Tržby v Itálii meziročně klesly o 3,8 % na 12,2 mil. EUR, EBITDA se meziročně propadla o 61 % na 1,1 mil. EUR a společnost také přistoupila k odpisu goodwillu a hodnoty značek ve výši 14,3 mil. EUR. Slabé výsledky v Itálii nejsou vzhledem k bídné ekonomické situaci (pokles HDP ve 3Q a 4Q 2018) překvapením.

„Náš byznys v Itálii potřebuje obrat a myslíme si, že činíme správné kroky, abychom ho dosáhli. Potřebujeme čas, abychom uspěli,“ odpověděl výkonný ředitel Mirek Stachowicz na dotaz. Finanční ředitel Bal uvedl, že obrat by měl zabrat několik let.

EBITDA z menších a exportních trhů přes 0,8% růst tržeb na 16,1 mil. EUR meziročně klesla o 16 % na 3,1 mil. EUR, když růst exportních trhů byl převážen vlivem ostré konkurence v bylinných likérech na Slovensku.

Zadlužení kleslo, společnost však čekají výdaje za akvizice

Čistý dluh klesnul na 25,2 mil. EUR, čisté zadlužení společnosti se tak dostalo na 0,4násobek EBITDA za posledních 12 měsíců. Finanční ředitel skupiny Paul Bal však na konferenčním hovoru uvedl, že společnost v nejbližších měsících čekají platby za akvizice.

Po jejich zahrnutí se tak dostáváme k 0,9násobku, což je již ve finančním ředitelem indikovaném rozmezí 0,5-1,5 (i když výrazně níže oproti průměru sektoru). Zadlužení skupiny a sporu s největším, 10% akcionářem Western Gate Investments jsme se v únoru věnovali v tomto článku. Den po jeho vydání se konala valná hromada, která nevyslyšela volání tohoto aktivistického akcionáře po odvolání dvou členů rady ředitelů a od té doby se odmlčel.

Management se cítí komfortně ohledně aktuálního očekávání trhu

Společnost obvykle nevydává číselný výhled hospodaření, její výkonný ředitel Mirek Stachowicz však na konferenčním hovoru zmínil, že management společnosti považuje aktuální očekávání analytiků, kteří projektují celoroční hrubý provozní zisk EBITDA kolem 62,5 mil. EUR, za komfortní cíl pro letošní fiskální rok. Celoroční odhad tak implikuje silnější růst ziskovosti společnosti v druhé polovině roku.

Akvizice v ČR přináší přímý kanál prodeje prémiového alkoholu

Spolu s výsledky za první polovinu fiskálního roku Stock oznámil také akvizici v České republice, kde koupil společnosti Bartida a Bartida Retail za 11 mil. EUR (7,3 mil. EUR nyní, až 3,7 mil. EUR v následujících 5 letech v závislosti na výsledcích). Společnosti se zabývají prodejem vlastních značek i značek třetích stran v prémiovém segmentu prostřednictvím vlastních prodejen a e-shopu. Společnost provozuje degustační bar v Praze a Ostravě.

Interiér baru Bartida v Praze

Interiér baru Bartida v Praze

Stock k akvírovaným společnostem nezveřejnil příliš informací (tržby za kalendářní rok 2018: 8,8 mil. EUR, provozní zisk: 1 mil. EUR, očekávaný příspěvek k ziskovosti v příštím roce), alespoň ze strategického hlediska mi však smysl dává. Stock akvizicí získává přímý kanál prodeje a mezi ním a spotřebiteli tak alespoň v prémiovém segmentu nebude stát maloobchodní prostředník. Ředitel skupiny Stachowicz na konferenčním hovoru uvedl, že tento segment je nejrychleji rostoucím v českých restauracích a barech.

Přímý kontakt se zákazníkem považuji za velmi důležitý, jelikož jak v Polsku, tak i v ČR se Stock potýká s ostrou konkurencí privátních značek maloobchodníků. Ty sice útočí na nižší cenové segmenty, prodejny Bartida však Stocku dávají možnost více pracovat se spotřebitelem – již dnes Bartida pořádá degustace rumu a whisky. Přímý kontakt by také získal na důležitosti, pokud by ČR přistoupila k regulaci reklamy alkoholu.

Stock zvažuje rozšíření konceptu přímého prodeje i na další trhy. Zážitek spotřebitelům nabízí také palírna whisky The Dublin Liberties, která nedávno otevřela brány v srdci Dublinu a ve které koupil Stock 25% podíl v roce 2017.

Management signalizuje menší akvizice na stávajících trzích a poohlíží se po dalších zemích

„Od konce roku 2016 jsme realizovali čtyři akvizice, z toho tři na našich existujících trzích. Vidíme určité limity budoucích příležitostí vzhledem k našim pozicím lídra našich trhů a potřebě se zaměřit na úspěšnou integraci nedávných akvizic, než se pustíme do nových. Ve výsledku tak budeme hledat příležitosti také na nových geografických trzích, ovšem pouze tam, kde budeme moc využít naše konkurenční výhody,“ uvedl na konferenčním hovoru Stachowicz.

„Nejdříve jsme museli dokázat, že jsme schopni akvizice realizovat, jelikož od IPO do roku 2016 jsme žádnou nerealizovali. […] Navzdory obecnému dojmu, že aktiva jsou příliš drahá, se nám je daří kupovat za správnou cenu,“ dodal.

Vlády všech tří klíčových trhů se chystají zvyšovat daně, český ministr zdravotnictví chce regulovat reklamu

České Ministerstvo financí 5. dubna představilo návrh zvýšení spotřební daně o 13 % od ledna 2020, který vláda schválila 27. května. Jedná se o první zvýšení od roku 2010 a ministryně financí argumentovala vysokou spotřebou alkoholu v ČR i rostoucí kupní sílou spotřebitelů. Spotřební daň by tak měla u půllitrové lahve s 40 % alkoholem vzrůst z 57 Kč na 64,5 Kč. Ministerstvo uvádí, že i tak bude nižší než v Německu (67,14 Kč) nebo Polsku (68,68 Kč).

Vládního zásahu se v ČR možná dočká i reklama na alkohol. „Regulace reklamy na alkohol je opatření, které teď aktuálně připravujeme,“ uvedl pro portál ZdravéZprávy.cz ministr zdravotnictví Adam Vojtěch s tím, že reklama na alkohol v ČR není nijak regulovaná a její regulace by měla být dalším krokem po zvýšení spotřební daně.

Polská vláda 16. dubna představila svůj dlouhodobý finanční plán do roku 2022, který zahrnuje návrh zvýšení spotřební daně z alkoholu od ledna 2020 o 3 %. Navrhované zvýšení spotřební daně je výrazně nižší než zvýšení o 15 % v roce 2014, které tehdy v Polsku odstartovalo cenovou válku.

Také italská vláda se chystá zvyšovat daně. Od ledna 2020 navrhuje růst daně z přidané hodnoty vzrůst z 22 % na 25 % a/nebo zvýšení spotřební daně.

„Aktuálně vyhodnocujeme rizika, ale nadále máme důvěru, že se se zvýšením vyrovnáme,“ řekl na konferenčním hovoru Stachowicz k návrhům zvýšit spotřební daň v ČR, Polsku a Itálii. V odpovědi analytikovi dodal, že cenová elasticita se liší v závislosti na segmentu a ziskovost Stocku je nyní o mnoho méně závislá na vodce střední a nižší třídy, kterých se zvýšení dotkne nejvíce. Důvodem je, že spotřební daň závisí na množství alkoholu, její zvýšení se proto na cenách levnějších produktů projeví výrazněji.

Zvyšování daní je špatnou zprávou pro Stock. Především v ČR se jedná o poměrně výrazné zvýšení, na druhou stranu přichází po delší době a česká ekonomika je v dobré kondici (ČNB očekává růst reálného HDP v roce 2020 o 2,8 %). Mohlo by dojít k efektu předzásobení, kdy by se část tržeb z kalendářního roku 2020 mohla přesunout do závěru roku 2019 s ještě nižší spotřební daní.

Závěr

Výsledky Stocku za 1H FY 2019 potvrdily, že si nový management umí poradit s konkurenčním prostředím. V Polsku společnost snížila závislost na vysoce konkurenční levné vodce, v ČR předvedla úspěšné nové produkty a na úkor konkurentů získává více plochy v maloobchodě (na jejich úkor však rostou také privátní značky řetězců). Ředitel společnosti také považuje aktuální analytický konsensus za komfortní cíl, což implikuje silnější růst v druhé polovině roku.

Management také představil další smysluplnou akvizici. Jak však samo vedení společnosti přiznává, nyní bude muset energii věnovat také na úspěšné začlenění akvírovaných firem do skupiny. Společnost zároveň stále generuje více hotovosti, než pro jakou nachází využití, zadlužení klesá a návrat více hotovosti akcionářům je tak stále ve hře. Otázkou je, o jak velké akvizice bude Stock na nových trzích usilovat, na stávajících indikuje pouze menší transakce.

Velkým otazníkem je, jak se společnost vypořádá s plánovaným zvýšením spotřební daně především v ČR. Závisí totiž i na reakci dalších hráčů na trhu, do jaké míry se její zvýšení projeví na maloobchodních cenách alkoholu a zda budou usilovat o udržení ziskové marže či se pokusí získat tržní podíl. Nepříjemností je také daňové vyšetřování v Polsku, ačkoliv společnost vyjadřuje důvěru, že by velkou část doměřené daně měla získat zpět.

Nějaký čas zřejmě zabere obrat v Itálii, na druhou stranu špatná ekonomická situace nahrává kupujícím firem a mohla by přispět ke konsolidaci fragmentovaného italského trhu s tvrdým alkoholem, o kterou se Stock snaží.

Další aktuality by mělo přinést setkání s analytiky v ČR 26. a 27. června a předběžné výsledky 8. října.

Sledujte nás na Twitteru

Zajímáte se o akciové trhy? Sledujte náš twitterový účet @Fio_investice, na kterém najdete postřehy našich analytiků a makléřů.

Zdroj: Stock Spirits Group, J. P. Morgan, Bartida, Reuters, Ministerstvo financí, Česká národní banka, Hospodářské noviny, Zdravé zprávy


Jan Tománek
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde