Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Odborné články > Deset let od pádu Lehman Brothers: Co stálo za vznikem finanční krize?

Deset let od pádu Lehman Brothers: Co stálo za vznikem finanční krize?

9.9.2018 12:29

Tento měsíc je tomu přesně deset let, kdy došlo k bankrotu slavné banky Lehman Brothers. K příležitosti tohoto výročí jsme připravili krátký seriál mapující několik stěžejních faktorů, které jsou se vznikem finanční krize diskutovány.

Zdroj: © Jorge Royan / http://www.royan.com.ar / CC BY-SA 3.0

Deset let od pádu Lehman Brothers

Letos v září uplyne deset let od doby, kdy se federální vláda USA a americká centrální banka rozhodly neposkytnout pomoc bance Lehman Brothers. Je to právě pád dnes již nechvalně ikonicky proslulé finanční instituce, který je širokou veřejností zkratkovitě považován za počátek finanční krize, která postihla takřka celý vyspělý svět.

Událostí, do kterých bychom mohli datovat počátek krize, by se zajisté našlo vícero, a to i daleko před bankrotem Lehman Brothers. Ponecháme však slovíčkaření a k příležitosti výročí dekády od konce slavné banky si připomeneme v krátkém seriálu zásadní události, které tehdy k rozpoutání finanční krize a následné recesi ve Spojených státech a posléze v mnoha dalších vyspělých zemích světa vedly.

Hlavní důvody vedoucí k finanční krizi?

Seriál však nebude mít podobu chronologického řazení událostí, ale půjde spíše o zdůraznění možných subjektů a faktorů, které se na vzniku finanční krize mohly podílet. Stejně jako u každé významné historické události lze jen stěží vytáhnout jeden jediný determinant, na který lze vinu za vznik krize plně svalit.

Pro mnohé může být problém deregulace finančního systému v letech po začátku nového tisíciletí umožňující snadnější obchodování s deriváty, které nakonec krizi spustily. Někdo může vidět zásadní problém již ve federální regulaci nemovitostního trhu probíhající na konci tisíciletí minulého. Další bude vinit Fed kvůli příliš nízkým úrokovým sazbám v letech mezi technologickou bublinou z přelomu milénia (dot - com bubble) a finanční krizí. Zastánci tehdejšího předsedy Rady guvernérů Fedu Bena Bernankeho mohou na druhé straně oponovat jeho argumentem o přebytku globálních úspor a poklesu rovnovážné úrokové sazby. Jinému naopak nebude po chuti možná příliš pomalá a málo agresivní reakce centrální banky v roce 2008, kdy Fed nejprve nechal padnout Lehman Brothers a posléze dovolil růst reálné úrokové sazby.

Mnozí fajnšmejkři si vzpomenou taktéž na vliv ratingových agentur či agentur vzniklých na podporu bydlení Fannie Mae a Freddie Mac. Kritici současného bankovního systému zajisté neopomenou zmínit téma morálního hazardu, které se příběhem finanční krize prolíná skrz naskrz.

Seriál k výročí bankrotu Lehmanů

V podobném tempu bychom mohli pokračovat ještě dlouho a popsat mnoho řádků, i přesto bychom však zajisté nedokázali obsáhnout komplexnost celého příběhu a ukázat na veškeré důležité okolnosti a činitele. V následujících několika dílech tohoto seriálu se tak postupně podíváme na nejdůležitější a nejdiskutovanější témata zmiňovaná výše, jejichž vliv do rozpoutání finanční krize je i dnes nadále hojně diskutován


František Mašek
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Deset let od pádu Lehman Brothers:
Díl:Téma:
1. Co stálo za vznikem finanční krize?
2. Seznamte se s deriváty, které hrály v krizi zásadní roli
3. Too Big Too Fail aneb problém morálního hazardu bank


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5833325,94767
USD23,0931824,37482
GBP28,7161430,30986
CHF25,4162126,82679
PLN5,663685,97802

Kompletní informace zde