Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Odborné články > Dividendový expres: Jak mi bude dividenda vyplacena a zdaněna?

Dividendový expres: Jak mi bude dividenda vyplacena a zdaněna?

6.9.2018 06:37

Vysvětlení otázek spojených s výplatou a zdaněním dividend.

Dividendový expres, nový seriál Fio banky o dividendách

prvním díle našeho seriálu jsme si vysvětlili, co jsou dividendy a proč je společnosti vyplácí. V druhém jsme se podívali na dividendovou politiku a formy dividend. Třetí díl se potom věnoval tomu nejdůležitějšímu – jak dividendu získat a kdy se na ni můžeme těšit.

Dnešní díl patří otázkám spojeným s výplatou a zdaněním dividend.

Jak mi bude dividenda vyplacena? 

Zahraniční akcie

V případě akcií obchodovaných na zahraničních trzích (Německo a Spojené státy) bude investorům dividenda vyplacena přímo na obchodní účet ve Fio bance. Dividenda je vyplácena od valnou hromadou stanoveného data výplaty. V tento den společnost zašle prostředky akcionářům, respektive depozitářům a ti obchodníkům s cennými papíry. Vzhledem k tomu, že bývá do výplaty kaskádovitě zapojeno více subjektů, může být dividenda konečnému investorovi vyplacena o několik dnů později.

Akcie obchodované v ČR

U akcií obchodovaných na domácích trzích BCPP či RM-SYSTÉM závisí na několika okolnostech. V případě, že má investor u Fio banky tzv. master účet, bude mu dividenda vyplacena přímo na něj bez další administrativy.

V případě, že má investor v Centrálním depozitáři cenných papírů (CDCP) samostatný účet, tak si dividendu u  českých akcií  (tj. s ISINem začínajícím na CZ nebo CS) musí vyzvednout sám u zprostředkovávající banky, která se liší dle vyplácející společnosti. Více informací naleznete na stránkách společností v sekci pro investory, v našem seriálu o dividendách společností z indexu PX za rok 2018 či v sekci našich stránek věnované dividendám.

Výjimkou je Moneta Money Bank, která bez ohledu na CZ ISIN (CZ0008040318) dividendu připisuje přímo na obchodní účet ve Fio bance skrze bezhotovostní vklad na účet v CDCP. V e-Brokeru se připsaná dividenda zobrazuje pouze v záložce Obchody, nikoliv jako výnos v záložce Portfolio - Vývoj. Moneta tímto způsobem dividendu vyplácí vzhledem k zákonné povinnosti vyplývající ze skutečnosti, že její akcie jsou zapsané na jméno. Více informací zde.

U zahraničních emisí obchodovaných v ČR (např. Erste nebo VIG) jsou klientům dividendy připisovány přímo na obchodní účet bez ohledu na vlastnictví samostatného účtu v CDCP.

V jaké měně bude dividenda vyplacena?

Dividenda je obvykle vyplacena v měně hlavního trhu, kde se akcie dané společnosti obchodují, nebo měně, ve které společnost vede účetnictví. Měna výplaty (a v některých případech i daňová sazba) závisí na třídě akcií, pokud jich má společnost více. Doporučujeme si tyto informace vždy ověřit u dané společnosti.

Odlišný přístup uplatňuje česká burza RM-SYSTÉM, kde je dividenda českých i zahraničních společností vyplácena vždy v českých korunách. Situace je odlišná také v případě klientů Fio banky obchodujících na páku, těm je dividenda vyplacena v měně úvěrového rámce na úvěrový účet.

Zdanění

Níže nabízíme základní nastínění daňové problematiky. Nejedná se o daňové doporučení, viz právní prohlášení. V daňových záležitostech se, prosíme, obraťte na svého daňového poradce.

Dividendy vyplácené fyzickým osobám společnostmi se sídlem v České republice jsou v současné době zatížené 15% srážkovou daní. Dividendy jsou tak vyplacené v čisté výši a do daňového přiznání se neuvádí.

U dividend společností se sídlem v zahraničí závisí, zda má Česká republika s danou zemí dohodu o zamezení dvojího zdanění. V tomto případě je možné uplatnit zápočet daně zaplacené v zahraničí.

Některé země mají vyšší daň oproti ČR a lze žádat o refundaci rozdílu – vzhledem k administrativní náročnosti a výši poplatku se však žádost vyplatí pouze při větších objemech.  Např. v Německu činí sazba daně z dividend většinou 26,375 %, ve Spojených státech 15 %.

V některých případech společnosti vyplácí místo dividendy podíl ze snížení základního kapitálu. V tomto případě závisí, zda došlo ke zvýšení základního kapitálu ze zisku či vkladem kapitálu. V posledních letech jako návrat kapitálu dividendu vyplatila Erste Group. V roce 2017 společnost O2 Czech Republic vyplatila dividendu 17 Kč (fyzickým osobám daněnou 15%) a emisní ážio 4 Kč (fyzickým osobám daněné 0 %).

Pozor na dopady odlišné právní formy společnosti na zdanění

Pozornost doporučujeme věnovat také právní formě společností v USA. Začínající investory v USA často zaujme na první pohled vysoký hrubý dividendový výnos společností s právní formou např. MLP (master limited partnership), LP (limited partnership) či dalších.

Tyto společnosti za určitých podmínek neplatí daň z příjmu, ta je však vykoupena výrazně vyšší daní z dividend, respektive přesněji z jejich tzv. distributions. Daňová sazba pro zahraniční investory činí téměř 40 % – výsledný čistý dividendový výnos je tak o poznání nižší.

Podmínky zdanění závisí na aktuální legislativě, která se může měnit.

V dalším díle Dividendového expresu se podíváme na dividendový výnos, jak se spočítá a k čemu se hodí. Sledujte proto náš twitterový účet @Fio_investice, aby vám neušel.

Zdroj: O2 Czech Republic


Jan Tománek
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6504626,01854
USD22,8294924,09651
GBP28,7939830,39202
CHF25,1982626,59674
PLN5,705526,02218

Kompletní informace zde