Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Credit Suisse: Předseda správní rady řekl, že vládní pomoc „není pro banku téma“, akcie padá o 25 %

Credit Suisse: Předseda správní rady řekl, že vládní pomoc „není pro banku téma“, akcie padá o 25 %

15.3.2023 14:08, CS*, BNP, SGE, CSX1*

Swapy úvěrového selhání švýcarské banky Credit Suisse se přiblížily do úrovní, které obvykle signalizují obavy investorů. Současná úroveň je přibližně 18násobek ročního swapu úvěrového selhání pro konkurenční švýcarskou banku UBS. Saúdská národní banka jakožto největší akcionář odmítá další investice do Credit Suisse hlavně z regulatorních důvodů.

Předseda správní rady Credit Suisse Axel Lehmann řekl, že vládní pomoc banky není nyní tématem, protože se snaží posílit důvěru mezi klienty, investory a regulátory po sérii přešlapů.

Největší akcionář Credit Suisse, jehož podíl ztratil za tři měsíce více než třetinu své hodnoty, vyloučil další investice do banky, protože větší podíl by přinesl další regulační překážky. „Odpověď je absolutní ne z mnoha důvodů, přičemž nejjednodušší je ten regulační,“ řekl předseda Saúdské národní banky Ammar Al Khudairy pro Bloomberg TV, která drží největší, 9,9% podíl v bance. Jednalo se o odpověď na otázku, zda je banka otevřena dalším injekcím, pokud by došlo k dalšímu požadavku na dodatečnou likviditu.

Náklady pojištění dluhopisů Credit Suisse proti neschopnosti splácet dluh v krátkém horizontu se blíží úrovním, která podle agentury Bloomberg obvykle signalizuje vážné obavy investorů. Jednoleté swapy úvěrového selhání byly v úterním závěru obchodování na 835,9 bazických bodů na základě zdroje CMAQ. Současná úroveň je přibližně 18násobek ročního swapu úvěrového selhání pro konkurenční švýcarskou banku UBS a přibližně 9krát vyšší než ekvivalent pro Deutsche Bank.

Zdroj: Bloomberg

Zdroj: Bloomberg

Akcie Credit Suisse (CSGN) klesají na švýcarské burze o 25 % na 1,67 CHF. Pod tickerem CS se v USA obchodují ADR na akcie Credit Suisse, pod tickerem CSX1 také ve Frankfurtu.

Napětí v bankovním sektoru je doprovázeno výrazným poklesem amerických dluhopisů napříč splatností. Dalšími tituly, které dnes podstatně odepisují, jsou například Société Générale, který ztrácí na burze Xetra pod tickerem SGE 12,83 %, a BNP Paribas ztrácí pod tickerem BNP o 12,02 %.

Zdroj: Bloomberg


Marek Chudoba
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5940325,95897
USD22,9851724,26083
GBP28,6052230,19278
CHF25,2542126,65579
PLN5,704556,02115

Kompletní informace zde