Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Intel uzavírá partnerství s Brookfield Infrastructure Partners, cílem je výstavba závodu v Arizoně

Intel uzavírá partnerství s Brookfield Infrastructure Partners, cílem je výstavba závodu v Arizoně

24.8.2022 11:16, INTC, BAAINTEC

Americký výrobce čipů Intel uzavřel partnerství se společností Brookfield Infrastructure Partners. Cílem partnerství je výstavba závodu na výrobu polovodičů v Arizoně v hodnotě 30 miliard dolarů. Intel bude mít většinový podíl 51 %.

Společnost Intel uzavřela partnerství se společností Brookfield Infrastructure Partners za účelem financování výstavby závodu na výrobu polovodičů v Arizoně v hodnotě 30 miliard dolarů, jelikož americký výrobce čipů se po schválení přelomové legislativy na podporu tohoto odvětví v USA snaží financovat velké domácí výrobní závody.

Společnost Brookfield Infrastructure Partners investuje 15 miliard dolarů za 49% podíl na rozšíření arizonského závodu společnosti Intel a přináší zkušenosti s rozvojem infrastrukturních aktiv jako jsou přenosová vedení a datová centra. Společnost Intel, která partnerství popsala jako "nový model financování kapitálově náročného polovodičového průmyslu", si ponechá 51% podíl.

Intel má momentálně ve svém areálu v Chandleru v Arizoně ve výstavbě dva závody, které by měly být uvedeny do provozu v roce 2024. Dříve tento rok rovněž oznámila plány investovat 20 miliard dolarů do výstavby dvou továren na výrobu čipů v Ohiu a 30 miliard dolarů do výroby čipů v Evropě, a to s využitím státních dotací na výstavbu závodu v německém Magdeburgu.

"Naše dohoda se společností Brookfield je v našem odvětví první a očekáváme, že nám umožní zvýšit flexibilitu a zároveň zachovat kapacitu naší rozvahy, abychom mohli vytvořit distribuovanější a odolnější dodavatelský řetězec," uvedl finanční ředitel společnosti Intel David Zinsner.

Zmíněná expanze je součástí úsilí společnosti Intel o posílení výroby čipů za účelem získat zpět podíl na trhu od skupin jako je TSMC na Tchaj-wanu a Samsung v Jižní Koreji, nicméně minulý měsíc oznámené výsledky hospodaření za druhý kvartál byly pro analytiky zklamáním.

Akcie společnosti Intel Corporation pod tickerem INTC včera vzrostly o 0,33 % na 33,95 USD. S akciemi se obchoduje také na RM-SYSTÉMu pod tickerem BAAINTEC.

Zdroj: Financial Times


Libor Král
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5813825,94562
USD23,0338224,31218
GBP28,6889030,28110
CHF25,3563826,76363
PLN5,701056,01745

Kompletní informace zde