Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Evropská komise zahájila šetření státní podpory výstavby nového dukovanského bloku (+komentář)

Evropská komise zahájila šetření státní podpory výstavby nového dukovanského bloku (+komentář)

30.6.2022 14:57, BAACEZ

Evropská komise zahájila šetření, aby posoudila, zda je plánovaná státní podpora výstavby jaderného reaktoru společnosti ČEZ v souladu s pravidly EU. Zaměřuje se především na to, zda má minimální negativní dopad na hospodářskou soutěž.

Evropská komise zahájila hloubkové šetření, aby posoudila, zda je plánovaná podpora výstavby jaderného reaktoru ze strany české vlády v souladu s pravidly EU, uvádí se v prohlášení.

Komise v předběžném posouzení shledala projekt nezbytným a uznala, že navrhovaná podpora bude přínosem pro hospodářský rozvoj. Zároveň ale vyjádřila pochybnosti, zda je plánovaná státní podpora plně v souladu s pravidly EU. Kontrola se zaměřuje především na to, zda je plánovaná podpora vhodná, přiměřená a zda má minimální negativní dopad na hospodářskou soutěž.

Česká vláda a z většiny státem vlastněná energetická společnost ČEZ plánují zprovoznit nový reaktor v lokalitě Dukovany v roce 2036. Zprovoznění zahrnuje podporu pomocí nízkoúročené státní půjčky na výstavbu, smlouvy o výkupu elektřiny a mechanismus na ochranu ČEZu pro případ nepředvídaných událostí.

„Pro akcie ČEZ neutrální zpráva. Již při podpisu smluv mezi ČEZem a státem týkající se plánované výstavby nového jaderného bloku v Dukovanech bylo zřejmé, že domluvený systém státní podpory (garancí) musí projít notifikačním procesem Evropské komise. Je patrné, že tento proces nyní začíná. Teprve schválení ze strany orgánů EU dává celému systému státních garancí, jenž by ČEZu výrazně tlumil rizika spojená s výstavbou reaktoru, zelenou. Vzhledem k současné napjaté situaci na energetických trzích, jež je způsobena vyhrocenou geopolitickou situací, se domníváme, že domluvené schéma státní podpory má větší šanci projít notifikačním procesem. Na druhou stranu, nedávno oživené vládní plány na restrukturalizaci (rozdělení) ČEZu značí, že projekt výstavby nového dukovanského bloku by se realizoval již na bázi odlišného akcionářského půdorysu ČEZu. Jinými slovy projekt by spadnul pod vliv státu a tím pádem výsledek notifikačního procesu EU by už mohl být pro současné minoritní akcionáře ČEZu irelevantní,“ uvedl analytik Fio banky Jan Raška.

Akcie ČEZ (BAACEZ) na pražské burze klesají o 3,16 % na 1071 Kč. Na RM-SYSTÉMu klesají o 3,52 % na 1070 Kč

Zdroj: Bloomberg


Libor Král
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,5307823,78122
GBP28,6820930,27391
CHF25,4458926,85811
PLN5,674345,98926

Kompletní informace zde