Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Společnost ČEZ a vláda podepsaly smlouvy ohledně stavby nového jaderného bloku (+komentář analytika)

Společnost ČEZ a vláda podepsaly smlouvy ohledně stavby nového jaderného bloku (+komentář analytika)

28.7.2020 12:13, BAACEZ

Energetická společnost ČEZ a stát uzavřely smlouvy ohledně státní podpory výstavby nového bloku Dukovan. Tender na dodavatele by měl začít v prosinci.

„Dlouho připravované první smlouvy mezi státem a ČEZem jsou stvrzeny. Ačkoliv detaily smluv zatím nejsou k dispozici, již delší čas vnímáme tyto kontrakty jako pozitivní krok, jelikož by měly ČEZu výrazně tlumit rizika spojená s potenciální výstavbou nového jaderného zdroje. Obecně lze dohodu mezi státem a ČEZem shrnout do tří pilířů:

Za prvé, možnost ČEZu v příštích 3 – 4 letech od projektu ustoupit a prodat ho za vynaložené náklady státu v případě, že podmínky pro výstavbu by byly natolik nepříznivé, že by neumožňovaly v projektu pokračovat. Za druhé, ujednání mezi státem a ČEZem by mělo obsahovat možnost čerpat na větší část projektu (70 %) státní půjčku za výhodných podmínek (po dobu výstavby bezúročný úvěr, po spuštění elektrárny úvěr úročený 2% úrokovou sazbou). A především třetí pilíř podpory hodnotíme jako zásadní stabilizační prvek pro ČEZ: stanovení výkupní ceny elektřiny, jež by v podstatě eliminovala tržní riziko a ČEZu by to mělo garantovat určitou míru rentability projektu (konkrétní výstupy ohledně modelu výkupní ceny by měly být součástí až dalších kontraktů mezi ČEZem a státem). Výše naznačené mechanismy státní podpory ještě musí být schváleny Evropskou komisí, což může být zdlouhavý proces s nejistým výsledkem, nicméně v této ranné fázi projektu vnímáme snahu ČEZu o co nejvyšší eliminaci rizik prostřednictvím smluv se státem příznivě,“ uvedl k tématu analytik Fio banky Jan Raška.

Zdroj: Bloomberg


Jan Tománek
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4928425,85216
USD22,8586824,12732
GBP28,5507330,13527
CHF25,0177726,40623
PLN5,662715,97699

Kompletní informace zde