Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Kofola spouští projekt vratných lahví Cirkulka (+komentář analytika)

Kofola spouští projekt vratných lahví Cirkulka (+komentář analytika)

20.4.2022 15:09, BABKOFOL

Kofola spouští projekt Cirkulka a rozšiřuje sortiment o vratné skleněné lahve s nápoji Kofola, Vinea a Rajec, které bude možné zakoupit spolu s přepravkou z recyklovaného plastu, která je rovněž zálohovaná.

Kofola minulý rok oznámila, že spouští nový projekt Cirkulka, jehož cílem je rozšíření stávajícího portfolia o litrové vratné skleněné lahve. Jedná se tak o alternativu pro ty, kteří nechtějí kupovat nápoje v jednorázových obalech a hledají udržitelná řešení.

„Z odborných analýz, které jsme si nechali zpracovat, vyplývá, že vratné obaly jsou jedním z nejlepších řešení ve vztahu k přírodě. Jsem rád, že ani pandemie, ani složitá ekonomická situace nám nezabránily uskutečnit naše sny a že jsme dovedli projekt Cirkulka do zdárného konce, tedy vlastně začátku,“ uvedl generální ředitel skupiny Kofola Jannis Samaras.

Kofola do projektu investovala více než 30 milionů korun. Spolu s lahvemi půjdou do oběhu také originální přepravky, které půjdou spojit a pojmou tak 6 nebo 12 lahví.

Prázdné lahve a přepravky budou lidé moci vracet na místech běžného výkupu lahví. Záloha za láhev činí 8 korun, za přepravku 50 korun.

„Vnímáme to jako jeden z kroků, který by měl postupně tlumit závislost na PET materiálech, resp. snižovat provozní náklady na tyto suroviny. Kvůli poptávce i ze strany jiných průmyslových odvětví se postupně stávají měně dostupnými a jejich cena od loňského roku výrazně stoupá. Kofola i pro letošek očekává růst ceny PET o cca 25 %. Nabídnout část svého produktového portfolia ve skle zapadá do celkové snahy Kofoly zefektivnit práci s obalovými materiály s cílem posílit marže a ziskovost. Mezi další strategické kroky v tomto směru patří v prosinci oznámená akvizice třetinového podílu ve slovenském výrobci PET preforem General Plastic (komentovali jsme zde), potenciál má podle našeho názoru rovněž zapojení se do zálohového systému na PET lahve a plechovky. Ten se již od začátku letošního roku rozběhl na Slovensku, v ČR ohledně této problematiky zatím vzniká iniciativa, jejíž je Kofola, spolu s dalšími významnými nápojářskými firmami, součástí. Cílem je, aby se v tuzemsku systém zálohování rozběhl od roku 2025,“ doplnil analytik Fio banky Jan Raška.

Akcie Kofola dnes na trhu pražské burzy s tickerem BABKOFOL ztrácí 0,65 % na 304 Kč. Na trhu RM-SYSTÉM akcie klesají o 0,98 % na 304 Kč.

 

Zdroj: Kofola


Marek Pokorný
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6504626,01854
USD22,8294924,09651
GBP28,7939830,39202
CHF25,1982626,59674
PLN5,705526,02218

Kompletní informace zde