Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Česká zbrojovka: vybraná témata z dnešního konferenčního hovoru s managementem

Česká zbrojovka: vybraná témata z dnešního konferenčního hovoru s managementem

24.3.2022 14:29, BAACZGCE

Management České zbrojovky (CZG) nadále vidí silný trh se zbraněmi, silnou poptávku, vše je nyní pak zintenzivněno válečným konfliktem na Ukrajině a s tím související snahou urychlovat výdaje na obranu ze strany evropských států, resp. NATO. I to zaznělo na dnešním konferenčním hovoru.

Vyhrocené geopolitické napětí pak CZG zhmotňuje v poměrně výrazném výhledu hospodaření na letošní rok s výnosy 14400 – 14800 mil. Kč, resp. EBITDA v rozmezí 3000 – 3300 mil. Kč (oficiální tržní konsensus výhledu na rok 2022 není, nicméně dle indikací z trhu jsme toho názoru, že konsensus provozní ziskovosti se mohl pohybovat v rozmezí 2700 – 2800 mil. Kč; náš dosavadní předpoklad pak činil poblíž 2600 mil. Kč). Výhled lze tedy hodnotit pozitivně.

Zaujala nás letošní odhadovaná EBITDA marže ve výši 22 %, což je nárůst z loňských 20,3 %. I přes tlak na růst osobních nákladů, cen elektřiny a plynu či vstupních surovin tak CZG bude chtít letos marži navýšit. Dosáhnout toho bude chtít prostřednictvím snah o maximální nákladovou efektivnost, pomůže rovněž snaha alespoň část rostoucích provozních nákladů promítnout do prodejních cen a rovněž je pozitivním faktorem široký produktový mix, resp. prodeje jak do civilního segmentu (komerční trh), tak do segmentu ozbrojených složek. To umožnuje flexibilněji reagovat na poptávku s následným pozitivním dopadem do tržeb.

Z dnešního pohledu je ještě více patrné, jak strategickou akvizicí byl americký Colt. Česká zbrojovka tímto výrazněji posílila svoji pozici v segmentu ozbrojených složek a může tak snáze a flexibilněji reagovat na sílící poptávku ze strany jednotlivých zemí či vlád. Jak dnes zaznělo na konferenčním hovoru, CZG je připravena, vzhledem k aktuální situaci, upřednostňovat a akcelerovat dodávky zbraní svým zákazníkům z řad ozbrojených složek, tedy zákazníkům zejména ze zemí EU, resp. NATO.

V této složité době mohou být brzdou výrobní kapacity. I v tomto směru se ukazují pozitiva akvizice Coltu, když Česká zbrojovka má výraznější manévrovací prostor z hlediska produkčních kapacit. Snahy o modernizaci, rozšíření kapacit jsou patrné z vývoje CAPEX (investičních výdajů). V roce 2021 byl objem CAPEX navýšen z předloňských 331 mil. Kč (4,8 % tržeb) na 652 mil. Kč (6,1 %). Je to samozřejmě z velké části dáno začleněním Coltu do skupiny CZG, nicméně zvýšení poměru ve vztahu k tržbám indikuje zesílené investice do kapacit (tedy rozvojové CAPEX). Pro srovnání, náš odhad pro rok 2021 činil cca 500 mil. Kč. V letošním roce management společnosti očekává další navýšení CAPEX, a to k úrovni 720 – 740 mil. Kč.

Silná likvidní pozice, poměrně nízká úroveň zadlužení činící ke konci roku 2021 1,4x čistý dluh/pro-forma EBITDA (tedy EBITDA včetně plného celoročního příspěvku Coltu) dává Česká zbrojovce možnosti se poohlížet po akvizicích. Management dnes potvrdil, že zajímavým akvizičním příležitostem se nebrání. S ohledem na současnou situaci se akviziční monitoring nyní více obrací ke společnostem mající silnou pozici v segmentu ozbrojených složek. Vedle toho management i dnes naznačil potenciální akviziční cíle v podobě výrobců munice či optických řešení. Dnes CZG v rámci výsledkového reportu oznámila aktualizaci ohledně své již existující účasti ve švédském výrobci optických montážních řešení Spuhr i Dalby. CZG má v plánu ve 2Q 2022 navýšit svůj podíl v této firmě ze stávajících 25 % na 40 %. Na konferenčním hovoru management zdůraznil, že platba proběhne v hotovosti, nikoliv v akciích, resp. využije se příjem z dividend, které CZG od Spuhru vyinkasovala. Hodnota transakce by se měla pohybovat v řádu desítek mil. Kč, z pohledu celkového cash flow společnosti tedy nic zásadního.

Dnešní konferenční hovor se obecně nesl v poměrně optimistickém módu. Do toho zapadá i zopakování vize dosáhnout v roce 2025 tržeb ve výši cca 1 mld. EUR (cca 25 mld. Kč). K tomuto cíli byla dnes přidána indikace 20% EBITDA marže. To by značilo EBITDA zisk kolem 5 mld. Kč.


Jan Raška, analytik, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5813825,94562
USD23,0338224,31218
GBP28,6889030,28110
CHF25,3563826,76363
PLN5,701056,01745

Kompletní informace zde