Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Banky s významnou expozicí vůči Rusku v čele s RB výrazně ztrácely

Banky s významnou expozicí vůči Rusku v čele s RB výrazně ztrácely

28.2.2022 18:42, C, SGE, BAAERBAG, RAW, CRIN, BAARBI

Banky s nejvyšším zastoupením v Rusku v čele s rakouskou Raiffeisen Bank International, italskou UniCredit a francouzskou Société Générale dnes zaznamenaly významné poklesy. Akcie Raiffeisen Bank International, která má v Rusku přes 11 % všech úvěrů, dnes odepsaly 14 % ze své hodnoty.

Ruská anexe Krymu v roce 2014 vyústila ve snížení expozice mnoha světových bank vůči Rusku. Dle dat z Bloomberg Inteligence však věřitelé z Rakouska a Itálie od začátku roku 2015 v Rusku svůj byznys rozšířili. Francouzské banky sice úvěry pro ruský region zredukovaly, ale například Société Générale má v zemi stále značné zastoupení. Italská UniCredit a rakouská Raiffeisen Bank International se řadí mezi evropské banky s nejvyšším zastoupením. Mezi roky 2017 a první půlkou 2021 Raiffeisen bank International a Société Générale zvýšila objemy svých retailových úvěrů, zatímco UniCredit je lehce snížila.

Přehled zastoupení evropských bank v Rusku od počátku roku 2015

Přehled zastoupení evropských bank v Rusku od počátku roku 2015

Poté, co Putin minulý týden uznal dvě samozvané separatistické republiky na východě Ukrajiny se lokální aktivity všech třech bank vystavily finančnímu dominovému efektu. Minulý týden v úterý americký prezident Joe Biden představil opatření cílící na finanční instituci VEB.RF a na státní banku pro financování armády. Předchozí rozhodnutí zredukovat působení v Rusku ze strany německé Deutsche Bank a finské Nordea Bank mohlo být prozíravé.

Úvěrová angažovanost Deutsche Bank byla v roce 2012 7,9 mld. EUR. Ta se však ke konci roku 2016 snížila o 70 % poté, co uzavřela svoji jednotku cenných papírů v souvislosti se skandálem ohledně praní špinavých peněz. Morgan Stanley se vzdala své ruské bankovní licence v roce 2019.

Newyorská Citigroup má z amerických bank nejvyšší expozici na Rusko. Ačkoliv hodnota úvěrů, investičních cenných papírů a dalších aktiv vázaných na Rusko dosahovala na konci 3Q 5,5 mld. USD, jedná se pouze 0,3 % celkových aktiv skupiny a plánuje zde úplný odchod z retailového bankovnictví.

Banky UniCredit, Raiffeisen a Société Générale a jejich angažovanost na Rusko

Banky UniCredit, Raiffeisen Bank International a Société Générale a jejich angažovanost na Rusko

Angažovanost bank UniCredit, Raiffeisen Bank International a Société Générale v Rusku je podle údajů z Evropského orgánu pro bankovnictví mnohem větší. Hlavním lákadlem ruského regionu je pochopitelně zisk, a to zejména pro evropské firmy, jejichž marže byla zredukována jinde.

Rakouská Raiffeisen Bank International se výrazně o Rusko opírá. V tamním regionu má zaevidované úvěry za přibližně 11,6 mld. EUR, což značí 11 % hodnoty z jejich celkových úvěrů a dle agentury Bloomberg zde vytváří více než 30 % svého zisku před zdaněním. Akcie Raiffeisen Bank za uplynulý týden odepsaly více, než 30 %. Úvěry bank UniCredit a Société Générale v Ruském regionu představují přibližně 2 %.

Rakouská Erste dnes zveřejnila výsledky za 4Q a ujišťuje, že ruská invaze a rostoucí ceny energií by na její úvěrové portfolio negativní vliv mít nemělo. Na pražské burze dnes Erste uzavřela poklesem o 9,22 % na 794 Kč. Na burze RM-SYSTÉM uzavřely poklesem 8,13 % na 825 Kč. Na obou trzích se titul obchoduje pod symbolem BAAERBAG.

Akcie UniCredit (UCG) dnes na italské burze ztratily 9,48 % na 11,39 EUR. Pod tickerem BAEVERBA se obchodují také na pražské burze. Akcie Raiffeisen Bank International (RBI) na vídeňské burze uzavřely poklesem o 14,01 % na 14,67 EUR. Na pražské burze obchodují pod tickerem BAARBI. Akcie Société Générale dnes na Pařížské burze ztratily 9,89 % na 25,64 EUR. Pod tickerem SGE se obchodují na německé Xetře.

Zdroj: Bloomberg


Marek Pokorný
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5711625,93484
USD23,0552324,33477
GBP28,7049530,29805
CHF25,3009126,70509
PLN5,682125,99748

Kompletní informace zde