Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > ČEZ má zájem o český Vodafone (+komentář analytika)

ČEZ má zájem o český Vodafone (+komentář analytika)

22.2.2021 14:10, BAACEZ

Energetická společnost ČEZ, majoritně vlastněná státem, projevila zájem o koupi českého Vodafonu, třetího největšího operátora působícího v ČR. Vodafone uvedl, že obě společnosti jednaly ohledně strategické spolupráce už od období 5G. Jednalo by se o největší obchod na telekomunikačním trhu od roku 2013.

Cena celé akvizice by měla být známa do léta. Podle odhadu Hospodářských novin by se částka měla pohybovat v řádech nižších desítek miliard korun. ČEZ se odmítl k věci vyjádřit.

ČEZ již v odvětví telekomunikačních služeb působí. Provozuje menšího operátora ČEZ Mobil, kde disponuje zhruba 130 tisíci klienty, přičemž mobilní síť má v pronájmu od O2.

„Byť ČEZ zatím odmítl celou záležitost komentovat, tak Vodafone (prostřednictvím Hospodářských novin) uvedl, že probíhají jednání o různých možnostech strategické spolupráce. Je tedy o otázkou, co ve finále bude výsledkem těchto jednání, nicméně případnou akvizicí českého Vodafonu by ČEZ rázně vstoupil na tuzemský telekomunikační trh. Koupil by společnost s téměř 4 miliony zákazníky, s ročními tržbami ve výši 15 mld. Kč a EBITDA ziskem v blízkosti 5 mld. Kč. Včetně nedávno akvírované společnosti UPC (poskytovatel kabelové televize a internetu) by se roční tržby měly dostat až k úrovním kolem 21 mld. Kč a provozní zisk EBITDA k hladině 6 mld. Kč. To je zhruba 10 % ročních tržeb, resp. 9 % roční EBITDA samotného ČEZu.

ČEZ by tak realizoval poměrně velkou akvizici. Telekomunikační společnosti se aktuálně obchodují na úrovni 6 – 7x násobku EV/EBITDA. To dle našeho názoru indikuje hodnotu případné akvizice Vodafonu v řádu nižších desítek miliard korun (cca 30 – 40 mld. Kč). To už je objem, jenž může ovlivnit rozhodování managementu ČEZu ohledně případné letošní výplaty mimořádné dividendy. Na druhou stranu z dlouhodobějšího pohledu by potenciální akvizice Vodafonu měla mít (jak uvádíme výše) poměrně zřetelný příspěvek do ziskovosti ČEZu, což by mělo budoucí dividendovou politiku podporovat. Celá záležitost je v počáteční fázi, na dnešní informace tak prozatím máme neutrální pohled,“ říká analytik Fio banky Jan Raška.

 

Zdroj: Hospodářské noviny


Michal Fric
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde