Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Skupina PPF chce Monetu ponechat veřejně obchodovanou i po případné fúzi s Air Bank, říká Duvieusart

Skupina PPF chce Monetu ponechat veřejně obchodovanou i po případné fúzi s Air Bank, říká Duvieusart

1.2.2021 14:36, BAAGECBA

Skupina PPF chce Monetu nechat veřejně obchodovanou i po případné fúzi, říká akcionář PPF Duvieusart.

„V žádnou chvíli nemáme v úmyslu delistovat akcie Monety. Zamýšlíme udržovat odpovídající corporate governance,“ řekl v telefonickém rozhovoru pro agenturu Bloomberg Jean-Pascal Duvieusart, který ve Skupině PPF drží 0,535% podíl a působí jako výkonný ředitel Home Credit Group BV.

PPF podle Duvieusarta zůstává „velmi silně odhodlaná“ ve svých plánech koupit až 29% podíl v Monetě v rámci dobrovolné nabídky a sfúzovat Monetu s Air Bank a dalšími aktivy.

„Naším cílem je vytvořit třetí největší banku operující na českém trhu s velmi silnou pozicí a zaměřením na spotřební úvěry a malé a střední podniky,“ dodal Duvieusart.

Prohlášení Duvieusarta je zřejmě reakcí na negativní vazbu na navrhovanou transakci, kterou Moneta obdržela od institucionálních akcionářů Petrus Advisers (více zde) a Franklin Templeton Investments, o které Moneta informovala ve svém stanovisku k návrhům PPF v pátek večer.

„Moneta rovněž obdržela vyjádření od Franklin Templeton Investments. Stanovisko Franklin Templeton Investments je obdobně negativní a poukazuje na problematickou povahu nabízených aktiv, jejich vysoké ocenění a tvrdí, že návrh má negativní dopad na corporate governance, jakož i na akcionářskou strukturu,“ uvádí mimo jiné Moneta.

„Ačkoliv představenstvo rozumí některým vzneseným výhradám, které se přímo nevztahují k dobrovolnému veřejnému návrhu, k němuž je představenstvo povinno zaujmout stanovisko, některé vznesené výhrady považuje z povahy věci za spekulativní a hanlivé. Představenstvo není s to, aby hodnotilo budoucí jednání a zásady skupiny PPF, avšak podotýká, že část skupiny PPF podléhá finanční regulaci a skupina PPF vlastní nejméně jednu společnost, jejíž akcie jsou obchodovány na regulovaném trhu. Zároveň však představenstvo nemůže přijmout žádné doporučení nebo vyjádření v tomto ohledu,“ reaguje Moneta na postoj těchto investorů vůči PPF.

Shrnutí stanoviska Monety na návrhy PPF včetně našeho názoru naleznete zde.

Akcie Monety (BAAGECBA) dnes na pražské burze posilují o 1,2 % na 73,9 Kč, na burze RM-SYSTÉM o 1 % na 74 Kč.

 

Zdroj: Bloomberg


Jan Tománek
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde