Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > ECB zvažuje zrušení zákazu dividend evropských bank v roce 2021

ECB zvažuje zrušení zákazu dividend evropských bank v roce 2021

27.11.2020 13:27

Evropské banky chtějí mít možnost opět vyplácet dividendy, aby přilákaly investory. Představitelé Evropské centrální banky se staví za nápad opatrného zrušení zákazu dividend během příštího roku.

Guvernér francouzské centrální banky Francois Villeroy de Galhau, který zároveň zasedá v Radě guvernérů ECB, v pátek dle Bloombergu uvedl, že ačkoli bylo správné všechny zisky v roce 2020 vkládat do rezerv, nyní již existují argumenty ve prospěch obnovení výplat dividend.

Villeroy argumentuje, že pro francouzské banky je klíčové být atraktivní pro investory, aby mohly v budoucnu navyšovat kapitál. „Pádnost tohoto argumentu potvrzuje i to, že jurisdikce mimo Evropu se zdánlivě alespoň pohybují směrem ke kontrolované liberalizaci,“ řekl na konferenci francouzského dozorčího orgánu nad bankami a pojišťovnami, ACPR.

Dle člena výkonné rady Fabia Panetty by banky měly být přísné, ale bylo by rozumné zaujmout individuální přístup.

Tyto komentáře přišly několik týdnů před rozhodnutím ECB o umožnění obnovy dividend v roce 2021. Evropské banky, jejichž akcie tento rok zaostávaly, lobují za zrušení tohoto omezení. Opakovaně varují, že prodloužení zákazu pro ně představuje riziko odříznutí od investic.

Centrální banka se tento týden na druhou stranu vyjádřila, že banky by měly ukládat stranou ještě více peněz pro pokrytí rizik vzrůstajících úvěrů ve spojitosti s pokračující ekonomickou krizí. Dle vice prezidenta ECB Luise de Guindose byly v některých případech očekávání některých institucí příliš optimistická.

Ve středu však zástupce ECB Yves Mersch uvedl, že bankám by mohlo být dovoleno vyplácet dividendy v případě, že jejích účetní rozvahy jsou dostatečně silné k překonání pandemie.

O možných scénářích dividendové politiky evropských bank podle ECB a BoE jsme podrobněji psali ve včerejším článku.

Zdroj: Bloomberg


Matěj Švanda
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,5307823,78122
GBP28,6820930,27391
CHF25,4458926,85811
PLN5,674345,98926

Kompletní informace zde