Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > ECB a BoE představily možné scénáře dividendové politiky evropských bank

ECB a BoE představily možné scénáře dividendové politiky evropských bank

26.11.2020 12:45

Evropská centrální banka a Bank of England dnes zveřejnily možnosti dalšího vývoje týkajícího se zákazu výplaty dividend z března letošního roku. Regulatorní orgány přiznaly závažnost situace.

Autority v Londýně a Frankfurtu v následujících týdnech rozhodnou o tom, zdali jsou evropské banky natolik silné a kapitálově vybavené, aby nezávisle vydržely další šoky spojené s covidem. V březnu letošního roku byly pozastaveny výplaty dividend akcionářům, což se projevilo v ceně akcií finančních institucí, informoval Bloomberg.

Podle ECB byl díky zmražení dividend bankovní sektor posilněn o dodatečných 30 mld. EUR, které by za normálních podmínek šly k investorům.

Podle ECB a Bank of England by v blízké době mohly nastat následující možnosti:

Prodloužení zákazu výplat dividend

Romain Boscher, investiční ředitel Fidelity International, uvedl, že tento krok by představoval největší zklamání pro investory. Dohledové instituce naopak zdůraznily, že ekonomika je stále slabá a nespočet domácností a podniků muselo počátkem roku požádat o pozastavení splácení úvěrů ve výši 1 bil. USD. Panuje také obava, že svolení vyplácet dividendy znevýhodní slabší banky, které by toto oproti těm silnějším nemusely ustát.

Obnovení výplat dividend

Podle scénáře zrušení zákazu by došlo k návratu k předkrizové politice. Členka dohledové komise Kerstin Jochnick poukázala na nejistoty spojené s tímto krokem. Podle Jochnick je ekonomika navzdory pozitivnímu sentimentu z nové vakcíny a obnovy ekonomického růstu stále v těžké fázi s početnými restrikcemi.

Limitování výplat

Dohledový orgán ECB projednávala limit, do jakého by evropské banky mohly vyplácet dividendy. Podle ECB by tak výplata byla závislá na úrovni ročního čistého zisku. Nejisté zatím zůstává, zda je toto proveditelné z právního hlediska. Nejlépe kapitálově vybavené banky si mohou podle analytika Jonathana Tyce z Bloomberg Intelligence dovolit vyplatit 40-50 % čistého zisku. Zbytek bank by podle Tyce mohlo být schopno vyplácet dividendy z přebytečného kapitálu až v roce 2022.

https://www.fio.cz/docs/web_pics/e_banks_20_11_26.png

Vývoj kapitálu Tier 1 vybraných 34 evropských bank.

Vyčkání na stress test

Regulátoři by mohli dovolit bankám vyplácet dividendu podle výsledku stress testu, který bude prováděn během ledna s výsledky na konci července. Tento proces by podle měnové autority byl nejtransparentnější, avšak na úkor dlouhého čekání.

Rozdělení ECB a BOE

Poslední možností je rozdělení politik ECB a Bank of England, které by mohly prosazovat odlišné postupy ohledně výplaty dividend. Bloomberg informoval, že tato varianta by mohla znevýhodnit množství bank na mezinárodní úrovni.

 

 

Zdroj: Bloomberg, ECB


Martin Singer, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,5307823,78122
GBP28,6820930,27391
CHF25,4458926,85811
PLN5,674345,98926

Kompletní informace zde