Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Berkshire Hathaway koupila 5% podíl v pěti předních japonských zprostředkovatelských firmách

Berkshire Hathaway koupila 5% podíl v pěti předních japonských zprostředkovatelských firmách

31.8.2020 11:32, BRK.A, BRK B

Americký konglomerát Berkshire Hathaway v neděli oznámil koupi 5% podílu v pěti předních japonských zprostředkovatelských firmách v zahraničním obchodu, tzv. sogo shosha.

Berkshire Hathaway oznámila, že v průběhu posledních 12 měsíců na tokijské burze koupila lehce přes 5 % akcií ve společnostech Itochu, Marubeni, Mitsubishi, Mitsui and Sumitomo. Souhrná hodnota investic dosahuje asi 6,6 mld. USD, odhaduje agentura Reuters.

„Berkshire Hathaway zamýšlí své japonské investice držet po dlouhou dobu. V závislosti ceně může Berkshire Hathaway navýšit své podíly až na maximum 9,9 % v kterékoliv z těchto pěti investic,“ uvádí společnost s tím, že podíl nad tuto hranici nebude navyšovat bez souhlasu rady ředitelů dané společnosti.

„Mám radost, že Berkshire bude participovat na budoucnosti Japonska a těchto pěti společností, které jsme si zvolili pro investici,“ řekl Warren Buffett, který v neděli oslavil své 90. narozeniny. U této příležitosti jsme si připravili článek s 9 zajímavostmi o tomto legendárním investorovi a Berkshire Hathaway.

Tyto japonské tradingové společnosti jsou známé jako sogo shosha a jedná se o konglomeráty, které do na zdroje chudého Japonska dováží všechno od energetických komodit, kovů, po textilie a potraviny, uvádí CNBC. Poskytují také služby výrobním společnostem a přispívají k růstu a globalizaci japonské ekonomiky.

Podle Reuters jejich obchodní model řada investorů považuje za složitý, což se odráží i na jejich valuaci. S výjimkou Itochu se obchodují pod účetní hodnotou svých aktiv.

Tradingové společnosti jsou hluboce zapojeny do reálné ekonomiky v oblastech jako je ocelářství, doprava, komodity, uvádí Reuters.

Zdroj: Berkshire Hathaway, Reuters, CNBC


Jan Tománek
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde