Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Tesla se chystá kupovat kobalt od těžebního giganta Glencore

Tesla se chystá kupovat kobalt od těžebního giganta Glencore

16.6.2020 17:18, TSLA

Tesla se chystá navázat spolupráci s těžebním gigantem Glencore, který by jí měl dodávat Kobalt, jež se používá při výrobě baterií. Proti spolupráci se ostře vyhranili některé skupiny, které se zabývají otázkou lidských práv.

Spolupráce s těžebním gigantem

Tesla plánuje využívání Kobaltu od těžebního giganta Glencore k výrobě lithiových baterií ve svých výrobních závodech.

Kobalt od firmy Glencore firma zamýšlí používat ve svém novém závodu „Gigafactory“ v Berlíně a také v dalších nových výrobních střediscích, o kterých společnost zatím neinformovala.

Glencore, který je největším průmyslovým dodavatelem kobaltu na světě, by byl schopen Tesle ročně dodal až 6 000 tun kobaltu v rámci dlouhodobé spolupráce.

Finanční stránka obchodu není známa, ale cena za tunu kobaltu se pohybuje kolem 30 000 USD (v květnu roku 2018 by to samé množství stálo přibližně 95 000 USD).

Tesla již používá kobalt od společnosti Glencore ve své Gigafactory v Shanghai.

Kobalt bude těžen v Demokratické republice Kongo, kde Glencore v regionu Katanga provozuje těžbu již od roku 2008, kde jej produkuje jako vedlejší produkt.

Demokratická republika Kongo dodává na světový trh kobaltu více než dvě třetiny nabídky, ale organizace zabývající se ochranou lidských práv upozorňují, že se společnost spoléhá na dětskou práci.

Tesla v minulém týdnu hájila způsob těžby ve svém firemním reportu.

„Protože si je Tesla vědoma zvýšeného rizika v oblasti lidských práv v rámci dodávek kobaltu, zejména co se týká dětské práce v Demokratické republice Kongo, tak společnost vyvinula značné úsilí přizpůsobit proces těžby tak, aby tato rizika byla zcela eliminována,“ uvádí zpráva Tesly.

Tesla dodala, že prozkoumala informace, které obdržela od organizací upozorňující na dětskou práci a porušování lidských práv.

Kobalt se stal jedním z nejdůležitějších minerálů moderního světa. Důvodem je jeho použití při výrobě lithiových baterií v chytrých telefonech a noteboocích.

Nicméně, získávání kobaltu je doprovázeno obavami ohledně ilegální těžby, porušování lidských práv a korupcí.

V minulém měsíci vědci zjistili, že těžaři kobaltu jsou vystaveni nebezpečné velkým úrovním znečištění, které způsobují dýchací potíže.

Tesla společně se společností Apple, Google, Microsoft a Dell je viněna za úmrtí a zranění dětí, které se podílely na těžbě v Demokratické republice Kongo, která je jednou z nejchudších zemí světa.

Zdroj: CNBC


Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5833325,94767
USD23,0931824,37482
GBP28,7161430,30986
CHF25,4162126,82679
PLN5,663685,97802

Kompletní informace zde