Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Makroekonomický výhled pro tento týden

Makroekonomický výhled pro tento týden

8.6.2020 15:54

V minulém týdnu hrála z centrálních bank prim ECB, tento týden štafetu převezme Fed.

Zasedání FOMC Fedu

Kromě dění kolem pandemie či protestů v USA bude v týdnu jednu z hlavních rolí hrát americká centrální banka, kterou v úterý a ve středu čeká zasedání federálního výboru pro otevřený trh (FOMC), jenž rozhoduje o nastavení měnových podmínek. Od Fedu se očekává ponechání cílového pásma pro mezibankovní sazbu federal funds rate na stávající úrovni 0,00 %-0,25 %. Významné novinky nejsou očekávány ani ohledně možné komunikace budoucích záměrů centrální banky. Prozatím pravděpodobně nelze čekat žádné speficické vyjádření o možnostech použití dalších měnově-politických nástrojů (např. často diskutovaná kontrola výnosové křivky).

Nejzajímavější tak mohou být komentáře týkající se spouštění dlouho očekávaného Main Street Lending Programu (více zde), který by měl malým a středním fimám s počtem zaměstnanců do 15 tisíc a výnosy do 5 miliard dolarů poskytnout prostřednictvím úvěrů likviditu v celkovém objemu 600 miliard dolarů. Jedná se o jeden z devíti úvěrových programů, které americká centrální banka od začátku pandemie oznámila ve snaze o poskytnutí likvidity na různé trhy v americkém finančním systému.

Pomyslné záře reflektorů budou na finančních trzích upřeny také na nově zveřejněný Summary of Economic Projections (tzv. dot plots) znázorňující očekávání členů FOMC o vývoji ekonomiky a měnové politiky za předpokladu preferovaného vývoje.

V pondělí vystoupí Lagarde

Evropská centrální banka zasedala minulý týden, kdy rozšířila objem nakupovaných aktiv v rámci pandemického programu PEPP a prodloužila jeho horizont minimálně do léta roku 2021. Detailnější popis ze zasedání Rady guvernérů ECB je k dispozici zde. Hned na úvod nového týdne bude v Evropském parlamentu hovořit prezidentka ECB Christine Lagarde.

Zajímavá makroekonomická data

Z makroekonomických dat je nutné zmínit zejména úterní finální report HDP v eurozóně. Uprostřed týdne bude reportován CPI v USA či v ČR. Ve čtvrtek bude opět bedlivě sledován report nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech. V pátek vyjdou data o HDP ve Velké Británii.


Zdroj: Bloomberg


František Mašek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4928425,85216
USD22,8586824,12732
GBP28,5507330,13527
CHF25,0177726,40623
PLN5,662715,97699

Kompletní informace zde