Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Stát poskytne ČEZu úvěr na stavbu nového jaderného bloku, oznámila vláda (+rozšířený komentář)

Stát poskytne ČEZu úvěr na stavbu nového jaderného bloku, oznámila vláda (+rozšířený komentář)

28.5.2020 17:44, BAACEZ

Stát poskytne energetické skupině ČEZ úvěr na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech, oznámil premiér ČR Andrej Babiš. Již včera informaci pro Hospodářské noviny potvrdil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Stát skupině na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech půjčí

ČEZ získá na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech úvěr od vlády, oznámil ve čtvrtek ráno po jednání výboru pro jadernou energetiku premiér ČR Andrej Babiš. Informaci již dříve pro Hospodářské noviny potvrdil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. „Stát bude přímo úvěrovat. Dokáže si velmi levně půjčit,“ řekl ministr s tím, že podle jeho odhadů by si energetická skupina bez vládní pomoci půjčovala za 8 % - 10 %.

Příprava smluv

Dnes po zmiňovaném jednání Havlíček uvedl, že dvě ze tří smluv (rámcová a prováděcí) mezi vládou a energetickou skupinou by měly být podepsány do konce června. Premiér Babiš dodal, že smlouvy budou před jejich schválením představeny všem předsedům parlamentních stran.

Tendr bude vypsán do konce roku

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš pak opětovně potvrdil, že tendr na výběr dodavatele bude vypsán do konce roku, zatímco výsledky tendru by měly být do konce roku 2022. Dodavatelským modelem nového bloku v Dukovanech bude stavba na klíč, doplnil ministr průmyslu a obchodu Havlíček.

„Informace o poskytnutí půjčky přímo ze strany státu, což by snížilo náklady financování na potenciální výstabu nového jaderného bloku, považujeme za pozitivní zprávu pro ČEZ a je to vedle plánu o stanovení výkupní (garantované) ceny další vládní krok (záměr stanovit výkupní cenu elektřiny z nového bloku byl zveřejněn již koncem dubna a komentovali jsme zde), jenž má podpořit společnost ČEZ jakožto očekávaného investora stavby a má za cíl napomoci eliminovat rizika spojená s výstavbou,“ říká analytik Fio banky Jan Raška.

„Na dnešní tiskové konferenci ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček také sdělil bližší informace ohledně garantovaných výkupních cen. Podle aktuálních vládních odhadů se počítá s výkupní cenou v rozmezí 50 – 60 EUR/MWh (v současných cenách). Jedná se o první odhady, finální hodnota bude vycházet z ekonomicky oprávněných nákladů a přiměřené míry zisku. Důležitým aspektem k dosažení výše uvedeného rozpětí bude tedy i velikost nákladů financování. K tomu, aby tyto náklady byly co nejnižší, má napomoci právě úvěr přímo od státu. Vláda však ještě bude muset získat ohledně podpory ve formě levného financování souhlas ze strany Evropské komise. Na konkrétnější závěry týkající se velikosti úrokové sazby, objemu státního úvěru, či zda komise tento model podpory vůbec povolí, si budeme muset ještě počkat. Aktuálně se hovoří o tom, že by stát poskytl cca 70 % prostředků, zbylých 30 % by bylo financováno z vlastních zdrojů ČEZu. Celkový rozpočet plánované stavby nového dukovanského bloku (jehož instalovaná kapacita by se dle dnešních slov generálního ředitele ČEZu Daniela Beneše měla pohybovat v rozmezí 1000 – 1200 MW) je aktuálně odhadován v současných cenách na cca 160 mld. Kč.

Na dnešní tiskové konferenci bylo zopakováno, že první dvě smlouvy mezi státem a ČEZem (tzn. rámcová a prováděcí) budou podepsány na přelomu června a července. Rámcová smlouva se bude týkat celkové spolupráce mezi státem a ČEZem, prováděcí pak bude konkrétnější a bude o územním povolení, o umístění nového zdroje a o výběru dodavatele. Tyto první dvě smlouvy by měly pokrývat první etapu projektu, jenž by měla končit rokem 2024. Následovat bude třetí smlouva, která bude již řešit komplexní výstavbu, dodávku elektřiny, výkupní cenu apod. Této třetí smlouvě bude předcházet vznik zákona o přechodu k nízkouhlíkové energetice. Cílem vlády je, aby tento zákon byl přijat do konce letošního roku.

Shrneme-li, dnešní den přinesl další informace týkající se projektu potenciální výstavby nového jaderného bloku. K záměrům ohledně stanovení garantovaných cen elektřiny dnes přibyly další plány, a to o poskytnutí levného státního financování. Oba výše zmíněné záměry (zejména garantované ceny) vnímáme jako výrazné stabilizační prvky pro ČEZ jakožto očekávaného investora stavby. Dalším stabilizačním faktorem, jenž už je znám více než rok a byl dnes zopakován, je možnost ČEZu na konci první fáze projektu (tedy kolem roku 2024) odprodat za vynaložené náklady jaderný projekt státu, a to v případě, že legislativní a regulatorní podmínky by se natolik zhoršily, že by neumožnily pokračování v realizaci projektu.

Projekt potenciální výstavby nového dukovanského bloku je stále na počátku. Jestli se začne stavět, tak by to bylo až v roce 2029. V následující dekádě tak objem investičních nákladů spojených s přípravami výstavby nebude v kontextu celkových ročních CAPEX ČEZu významný (do roku 2024 jsou očekávány investiční výdaje v objemu 3 – 4 mld. Kč, v období 2024 – 2029 by to dle dnešního vyjádření premiéra Andreje Babiše mělo být cca 15 mld. Kč.) a nemělo by to v příštích letech ohrozit výplatu dividendy,“ doplnil Raška.  

 


Zdroj: Hospodářské noviny


František Mašek, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde