Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Ministr průmyslu a obchodu Havlíček říká, že vláda přijala návrh dvou smluv s ČEZem (+komentář)

Ministr průmyslu a obchodu Havlíček říká, že vláda přijala návrh dvou smluv s ČEZem (+komentář)

27.4.2020 20:26, BAACEZ

Ministr průmyslu a obchodu K. Havlíček dnes zveřejnil informace týkající se stavby nového reaktoru.

ČEZ

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček dnes řekl, že vláda České republiky přijala návrh dvou smluv s energetickou společností ČEZ ohledně nového reaktoru v Dukovanech. Ministr dále hovořil o tom, že stát umožní skupině ČEZ možnost odprodání jaderného projektu. Havlíček také dodal, že smlouva o podmínkách nákupu elektřiny z nového jaderného bloku by měla být připravena do června tohoto roku. Nový jaderný blok by pak podle něho měl být v provozu v roce 2036.

„Přijetí návrhu dvou smluv ze strany vlády není překvapivou informací. Proces přípravy smluv mezi státem a ČEZem probíhá již mnoho měsíců a již směřuje do závěrečné fáze. Dle vyjádření generálního ředitele ČEZu Daniela Beneše z konce března by měly být podepsány letos v červnu. Možnost ČEZu případně odprodat jaderný projekt státu není novou informací. Je to prvek, o němž se dlouhodobě hovoří, že by měl být součástí smluvního ujednání mezi státem a ČEZem. Za překvapivou však považujeme informaci o přípravě smlouvy týkající se výkupu elektřiny z plánovaného dukovanského bloku. To by značilo, že stát by ČEZu garantoval takovou cenu elektřiny, která by mu mohla zajišťovat rentabilitu projektu. Dnešní zpráva tedy naznačuje, že by přeci jen mohl být uplatněn dříve politickými představiteli tolik odmítaný systém garantovaných cen elektřiny (tzv. contract for difference). Snahu o konstrukci takového modelu považujeme za pozitivní zprávu pro ČEZ,“ uvedl analytik Fio banky Jan Raška.


Zdroj: Reuters


František Mašek, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde