Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Kofola zná další harmonogram: kolem 20. května začne opětovně najíždět slovenský gastro segment.

Kofola zná další harmonogram: kolem 20. května začne opětovně najíždět slovenský gastro segment.

22.4.2020 16:35, BABKOFOL

Slovenská vláda představila orientační harmonogram postupného uvolňování podnikatelských aktivit, včetně gastro segmentu. To se týká i Kofoly, pro kterou je Slovensko druhým nejvýznamnějším trhem jak z hlediska tržeb, tak provozní ziskovosti. Harmonogram je rozdělen do čtyř fází, mezi jednotlivými fázemi uvolňování by měly být dvoutýdenní intervaly. Ty se však mohou měnit, resp. pokud by se křivka nakažených koronavirem zhoršovala, pak by se uvolňování pozastavilo nebo by se přistoupilo k opětovným uzavírkám.

První vlna uvolňování restriktivních opatření začíná dnes. Konkrétně pro gastro segment platí, že restaurační zařízení mohou ode dneška fungovat přes výdajová okénka. Z hlediska celkového byznysu Kofoly je však daleko zásadnější třetí fáze, jejíž začátek je nyní naplánován na cca 20. květen. Od tohoto data by mohly být otevřeny restaurace prostřednictvím venkovních zahrádek, a tedy slovenský gastro segment by tak mohl postupně najíždět do normálu s pozitivními konsekvencemi do hospodaření Kofoly. To by bylo zhruba o pět dní dříve, než je naplánován rozjezd tuzemských restaurací a hospod (situaci v českém gastro segmentu a nastínění celkových dopadů restriktivních opatření jsme komentovali zde). Úplné otevření provozoven veřejného stravování by pak mohlo následovat začátkem června, tedy obdobně jako v ČR. Kofole se tak postupně krystalizují vládní plány ohledně rozvolňování pravidel. V polovině května při oznámení výsledků za 1Q 2020 by tak Kofola již mohla mít ucelenější představy o negativních dopadech restriktivních opatření do jejího hospodaření, resp. mohla by oznámit první indikace týkající se letošního výhledu, případně jak bude nahlížet na svojí dividendovou politiku. S ohledem na aktuální vývoj, délku nouzových opatření, nevidíme letošní výplatu dividendy jako pravděpodobnou.


Jan Raška, analytik, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde