Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Vláda zveřejnila harmonogram uvolňování restriktivních opatření, Kofola zná plán otevření restaurací

Vláda zveřejnila harmonogram uvolňování restriktivních opatření, Kofola zná plán otevření restaurací

15.4.2020 08:01, BABKOFOL

Česká vláda včera ve večerních hodinách zveřejnila harmonogram plánovaného odblokování restriktivních opatření, která byla zavedena v boji proti koronaviru v polovině března. Otevírání tuzemských restaurací, hospod, kaváren a hotelů, tedy segmentu HoReCa, bude probíhat postupně, a to od 25. května. V první fázi, tzn. od 25. května budou moci restaurační zařízení nejprve otevřít své venkovní prostory (zahrádky), v další fázi, která započne 8. června, pak bude povoleno otevření i vnitřních prostor. Od 8. června budou moci rovněž otevřít své provozy hotely a další ubytovací zařízení (včetně jejich restaurací).

Poprvé od zavedení nouzových opatření je tak k dispozici harmonogram uvolňování podnikání v gastro segmentu, byť dle slov vicepremiéra Karla Havlíčka se jedná o plán orientační, který může být posouván oběma směry v závislosti na tom, jak se bude nadále vyvíjet epidemie koronaviru. Je to důležitá informace pro Kofolu, která se tak může postupně připravit na opětovné rozběhnutí tohoto pro ni významného obchodního segmentu.

Na základě včerejších informací je tak patrné, že tuzemský segment HoReCa bude zavřen více než dva měsíce (pomineme-li marginální záležitost, že některé restaurace nadále fungují v omezeném provozu přes výdejní okénka) a navíc se bude rozbíhat postupně ve dvou fázích. Z pohledu Kofoly (i ostatních nápojářských společností) není ideální, že zákaz se v podstatě protáhne již do začínající hlavní letní sezóny. Měsíční výpadek segmentu HoReCa (včetně zahraničí, tedy Slovenska, Slovinska a Chorvatska a včetně UGO barů a salaterií) do tržeb, resp. EBITDA odhadujeme kolem 220 – 230 mil. Kč, resp. 50 – 60 mil. Kč (viz dřívější komentář). Zatím nemáme aktuální informace o plánovaném uvolňování opatření na Slovensku a v Adriatiku, nicméně lze konzervativně předpokládat, že plány nebudou příliš odlišné od výše zmíněných tuzemských. Ztráty na tržbách tak podle našich prvních odhadů mohou činit kolem 600 mil. Kč a do provozní ziskovosti se negativní dopad může pohybovat v rozmezí 150 – 170 mil. Kč.

Na druhou stranu ze včerejšího oznámení je zřejmé, že podstatná část letní sezóny by již neměla být zasažena vládními restriktivními opatřeními, což ve spojení s možnou větší poptávkou po tuzemském cestovním ruchu (když mohou nadále platit určitá omezení vycestovat na zahraniční dovolené) stále vytváří v rámci třetího kvartálu solidní příležitost pro gastro segment a potenciál částečné kompenzace vzniklých ztrát.


Jan Raška, analytik, Fio banka, a.s.

Související odkazy


Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR25,5276226,94438
USD21,2882622,46974
GBP28,4232730,00073
CHF23,5305424,83646
PLN5,699836,01617

Kompletní informace zde


Tyto stránky používají cookies. Setrváním na těchto stránkách souhlasíte s jejich používáním. Další informace X