Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > ČEZ není mezi zájemci o českou Innogy, údajně však s jedním jedná o odkoupení části (+komentář)

ČEZ není mezi zájemci o českou Innogy, údajně však s jedním jedná o odkoupení části (+komentář)

17.2.2020 11:19, BAACEZ

ČEZ podle informací Hospodářských novin není mezi finálními zájemci o česká aktiva Innogy, podle zdrojů HN však jedná s jedním zájemcem o následné koupi jejich části.

O česká aktiva innogy v hodnotě kolem 25 mld. Kč se podle deníku utká pětice zájemců – mezi nimi MND ze skupiny KKCG, Bohemia Energy a EPH.

ČEZ do druhého kola nepostoupil, protože by jako významný hráč zřejmě nezískal souhlas antimonopolního úřadu. Podle informací deníku však jedná s jedním uchazečů, od kterého by odkoupil část nebo celé portfolio 1,1 mil. odběratelů plynu. Zájem by také mohla mít o plynárny a segment energetických služeb, které by posílily divizi ESCO.

„O procesu prodeje tuzemských aktiv Innogy se hovořilo již v prvním kvartále loňského roku. ČEZ už tehdy dal najevo zájem (komentovali jsme zde). I přesto, že ČEZ zřejmě není mezi finálními uchazeči, tak na případný další zájem alespoň o část aktiv máme pozitivní náhled. ČEZ se svými více než 400 tis. zákazníky zemního plynu je největším alternativním dodavatelem této komodity. Získáním části nebo celého portfolia 1,1 mil. odběratelů plynu od Innogy by tak výrazněji posílil v plynárenském byznysu a podpořilo by to jeho celý segment prodeje, jenž v tuzemsku běžně generuje do provozního zisku EBITDA kolem 4 mld. Kč ročně, což znamená téměř 7 % celkové očekávané EBITDA za loňský rok (za rok 2019 by měl být dle našich odhadů zaznamenán jednorázový pokles ke 2 mld. Kč z důvodu vrácení 1,3 mld. Kč Správě železniční dopravní cesty). ČEZ je se svými více než 2 mil. zákazníky tuzemským lídrem v dodávkách elektřiny, v posledních letech se úspěšně prosazuje i jako alternativní dodavatel plynu. Výše zmíněný zájem o další rozšíření zákaznického portfolia tak podle našeho názoru dává z pohledu celkového byznysu ČEZu smysl. Otázkou zůstává, jak by se případně k celé záležitosti vyjádřil antimonopolní úřad. Z tohoto pohledu bychom viděli reálněji spíše získání dalších nabízených aktiv, např. ze segmentu energetických služeb,“ uvedl k tématu analytik Fio banky Jan Raška.  

Akcie ČEZ (BAACEZ) aktuálně posilují o 0,5 % na 502,5 Kč.

Zdroj: Hospodářské noviny


Jan Tománek
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5813825,94562
USD23,0338224,31218
GBP28,6889030,28110
CHF25,3563826,76363
PLN5,701056,01745

Kompletní informace zde