Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Home Credit nebude pokračovat ve snaze o spojení Air Bank a HC ČR/SK s Monetou (+komentář analytika)

Home Credit nebude pokračovat ve snaze o spojení Air Bank a HC ČR/SK s Monetou (+komentář analytika)

27.2.2019 08:44, BAAGECBA

Skupina Home Credit nebude pokračovat ve snaze o spojení Air Bank a českého a slovenského Home Creditu s Monetou. Home Credit ze skupiny PPF informaci zveřejnil v úterý vpodvečer.

Zdroj: Moneta

Home Credit dnes vpodvečer oznámil, že nebude nadále pokračovat ve snaze o spojení společností Air Bank, českou a slovenskou částí Home Credit a Monetou Money Bank. Home Credit informaci zveřejnil v návaznosti na uplynutí dohodnuté exkluzivní lhůty určené pro přípravu a podpis právně závazných transakčních dokumentů.

Moneta v minulém týdnu představila revidované podmínky, které by snižovaly kupní cenu transakce na cca 18,5 miliard Kč z původně navrhovaných 19,75 miliard Kč. „Naše skupina je přesvědčena, že požadavek Monety z minulého týdne na snížení ocenění Air Bank a Home Creditu je nedůvodný. Ziskovost našich českých a slovenských aktiv v roce 2018 předčila údaje prezentované Monetě během vzájemných jednání. Jen samotná Air Bank na vysoce konkurenčním trhu dosáhla robustního zisku, počet jejích klientů meziročně vzrostl a dále se zvýšil index spokojenosti zákazníků,” uvedl v úterní zprávě Home Credit.

O tom, že skupina PPF není nakloněná vyjednávání s Monetou ohledně změny podmínek transakce, se v médiích začalo psát již v minulém týdnu.

Zdroj: Reuters, České noviny

František Mašek   

Komentář analytika (Michal Křikava): 

Ukončení jednání ohledně potenciální akvizice potvrdila svou večerní tiskovou zprávou rovněž Moneta. S finančními cíli pro letošní rok při celkových provozních výnosech min. 10,3 mld. Kč, čistém zisku nejméně 3,7 mld. Kč a dividendou za rok 2019 na úrovni minimálně 5,4 Kč / akcii tak bude Moneta nadále působit samostatně. Myslíme si, že ukončení jednání o navrhované transakci bude v krátkodobém období trhem přijato pozitivně, když pravděpodobně převládne pohled č. 1) investičně lépe čitelná banka nezatížená riziky, která jsou s každou podobnou transakcí zákonitě spojena (zejména nenaplnění očekávaných synergických efektů) nad alternativním pohledem č. 2) potenciálně lepší konkurenční postavení Monety v dlouhodobém horizontu vyjádřené vyšší generovanou návratností kapitálu za cenu přiměřených finančních podmínek transakce a podstoupených rizik.     

 

 

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde