Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Deutsche Bank zažívá zátah kvůli vyšetřování údajné kauzy praní peněz (aktualizováno)

Deutsche Bank zažívá zátah kvůli vyšetřování údajné kauzy praní peněz (aktualizováno)

29.11.2018 14:56, DBK

Na frankfurtské kanceláře Deutsche Bank byl dnes podniknutý zátah. Na razii se podílí skupina prokurátorů, policistů a daňových inspektorů. Vyplývá to z vyjádření frankfurtské prokuratury.

Razie je cílena na dva nejmenované zaměstnance společnosti ve věku 50 a 46 let. Osoby, které jsou pověřeny vyšetřováním, také dodávají, že do kauzy jsou zapleteni i další zaměstnanci banky, kteří zatím nebyli identifikováni.

Jádrem vyšetřování je útvar společnosti Deutsche, který sídlí na Britských Panenských ostrovech. Pouze v roce 2016 tento útvar jednal s více než 900 klienty, říkají prokurátoři.

Prokurátorská kancelář ve Frankfurtu říká, že Spolková kriminální policie v Německu uvaluje podezření, že Deutsche Bank AG podporovala klienty v zakládání tzv. offshore businessů v daňových rájích.

Existuje také podezření, že peníze z kriminální aktivity byly přesměrovány na účty Deutsche Bank bez bankovního označení, které by na praní peněz upozorňovalo.

Více detailů bude oznámeno jakmile vyjdou na povrch. Plně spolupracujeme s osobami, které jsou vyšetřováním pověřeny“, říká firma Deutsche.

Později společnost dodala: “Od chvíle, co jsme se situací obeznámeni, jsme poskytly všechny relevantní informace, odkazující na Panama Papers. Samozřejmě, že budeme úzce spolupracovat se státním zastupitelstvím ve Frankfurtu, jelikož to je v našem zájmu, stejně tak jako objasnit fakta. V posledních letech jsme naší spolupráci dokázali a hodláme v tom pokračovat“.

Zátah zvyšuje tlak na Sylvii Matherat, která je regulatorní ředitelkou společnosti a k firmě se připojila v roce 2014 po tom, co opustila Francouzskou centrální banku. Sylvie Matherat čelí zvyšující se interní kritice za neobstání ve zlepšení efektivnosti procesu banky v oblasti boje proti praní peněz.

Paul Achleitner, předseda společnosti Deutsche Bank, následně údajně neformálně zpochybňoval výkon Sylvie Matherat, ačkoli její vyloučení z firmy prý nebylo zvažováno.

V roce 2015 byla Deutsche Bank pokutována vládní agenturou BaFin (Federal Financial Supervisory Authority) a to částkou 40 milionů EUR. Tento postih byl stanoven za nedostatky v jejích systémech, které jsou zaměřeny proti praní peněz.

O dva roky později společnost souhlasila se zaplacením 630 milionů USD na urovnání amerického a anglického vyšetřování údajného praní aktiv ruských klientů v hodnotě 10 miliard USD.

V roce 2016 byla Deutsche varována anglickým regulátorem FCA (Financial Conduct Authority) ohledně vážných a systematických chyb v jejích kontrolách se zaměřením proti praní peněz, terorismu a sankcím.

Deutsche také čelí otázkám ohledně její role jako bývalé korespondenční banky estonské pobočky Danske Bank, která je zapletená do skandálu s praním peněz v hodnotě 200 miliard EUR.

Akcie Deutsche Bank klesají o 2,07 %.

Zdroj: Financial Times


David Halman
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde