Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Návrh na rozdělení společnosti ČEZ již není ve hře (+komentář analytika)

Návrh na rozdělení společnosti ČEZ již není ve hře (+komentář analytika)

29.11.2018 10:06, BAACEZ

Podle bývalého CEO společnosti ČEZ Jaroslava Míla již není rozdělení společnosti a změna akcionářské struktury dále ve hře.

Vláda je nyní  podle Míla nakloněna verzi, kdy by se na konstrukci jaderných bloků podílela jednotka, která by byla ze 100 % vlastněna samotnou společností ČEZ. Míl se podle informací Lidových novin v uplynulých týdnech účastnil vyjednávání na Úřadu vlády.

Dále Míl vyjádřil přesvědčení, že se podaří naleznout finanční model, který bude přijatelný pro minoritní akcionáře.

„Vyjádření Jaroslava Míla podle našeho názoru příliš nevylepší sentiment v dnešním obchodování s akciemi ČEZ. Pokud nakonec zvítězí varianta, že by výstavbu nového bloku realizovala dceřiná firma ČEZu (tedy ČEZ na stávajícím akcionářském půdorysu), pak by to podle našeho názoru nemohlo být realizováno bez určitého podpůrného schématu (řešením v tomto případě může být systém garantovaných cen elektřiny).

Zatímco v loňském roce, resp. ještě v první polovině toho letošního se zdálo, že k potenciální výstavbě nového jádra se přistoupí prostřednictvím rozdělení (transformace) ČEZu tak, aby stavbu posléze realizovala entita 100% vlastněná státem, tak z vyjádření posledních dnů (komentovali jsme zde) se nyní jeví, že tato varianta se dostává do pozadí.

Je potřeba podotknout, že doposud ani nepadlo pevné rozhodnutí, zda se skutečně začne nový jaderný blok stavět. Vše je ve fázi analýz a diskuzí a záležitost podle našeho názoru nemusí být do konce letošního roku vyřešena (tak jak se původně předpokládalo). V posledních týdnech se začalo více hovořit i o možnosti prodloužení stávajících bloků Dukovan, což by umožnilo více času na rozhodnutí ohledně potenciální výstavby nových bloků (informovali jsme zde),“ říká analytik Fio banky Jan Raška.

Zdroj: Bloomberg


Marek Šilhart
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4826225,84138
USD22,8985824,16942
GBP28,5886830,17532
CHF25,0722626,46374
PLN5,663545,97786

Kompletní informace zde