Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Babiš: Vláda chce, aby nový blok Dukovan postavila firma ČEZ (+komentář analytika)

Babiš: Vláda chce, aby nový blok Dukovan postavila firma ČEZ (+komentář analytika)

22.11.2018 12:39, BAACEZ

Podle premiéra Andreje Babiše by nové bloky Jaderné eletrárny Dukovany měla postavit dceřiná firma společnosti ČEZ, která Dukovany provozuje. Stát je připraven se v projektu angažovat tím, že bude stavbu garantovat jako druhý v pořadí po samotné společnosti ČEZ. Podle ČEZ se proti stavbě staví minoritní akcionáři.

„My jsme přesvědčeni o tom, že ta investice je efektivní a že je návratná,“ řekl Babiš na dnešním semináři o elektrárně ve Valči na Třebíčsku. Uvedl, že není pravda, že vláda pouze uvažuje o prodloužení životnosti nynějších čtyř bloků Dukovan.

„Podle našeho názoru bude téma potenciální výstavby nového jaderného bloku ještě předmětem dlouhých debat a diskusí. Premiér Andrej Babiš v podstatě zopakoval tezi, kterou již v říjnu nastínila ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (komentovali jsme zde). Stále jsme toho názoru, že varianta v rámci níž by stát garantoval jako druhý v pořadí a ČEZ by tak realizoval výstavbu při stávajícím akcionářském půdorysu (tedy 70 % stát a 30 % minoritní akcionáři), je těžko průchodná právě kvůli existenci minoritních akcionářů, kteří by se mohli proti projektu výstavby právně bránit. Stále se domníváme, že nejschůdnější variantou je realizace stavby prostřednictvím státní entity, která by vznikla buď rozdělením (transformací) ČEZu nebo vyčleněním dceřiné společnosti (tzv. SPV), kterou by ze 100 % ovládl stát. Minoritní akcionáři by tak byli, po příslušném vypořádání ze strany státu, vyčleněni z této nákladné a rizikové investice.

Variantu výstavby pod přímých vlivem státu již delší dobu preferuje ve svých vyjádřeních i samotný management ČEZu, a to právě z důvodu obtížného zapojení minoritních akcionářů do tohoto projektu. Dalším dříve diskutovaným řešením je to, že investici do nového jádra by sice provedl ČEZ na stávajícím akcionářském půdorysu, ale se státní podporou ve formě garantovaných cen elektřiny (tzv. contract for difference). Této variantě by se management ČEZu podle našeho názoru rovněž úplně nebránil, jelikož by do značné míry eliminovala rizika spojená se stavbou. Využití mechanismu garantovaných cen elektřiny však prozatím nenachází podporu ze strany vládních představitelů,“ říká analytik Fio banky Jan Raška.

Zdroj: ČTK

 


Marek Šilhart
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4398125,79619
USD22,7716024,03540
GBP28,4943030,07570
CHF24,9593926,34461
PLN5,665925,98038

Kompletní informace zde