Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Ministryně průmyslu Nováková se vyjádřila k potenciální výstavbě jaderných bloků (+komentář)

Ministryně průmyslu Nováková se vyjádřila k potenciální výstavbě jaderných bloků (+komentář)

19.10.2018 17:59, BAACEZ

Ministryně průmyslu Nováková dnes uvedla, že stát se bude muset nějakou formou podílet na výstavbě jaderných bloků, nejlépe jako druhý poskytovatel záruk po společnosti ČEZ.

ČEZ provozuje jaderné elektrárny v Dukovanech a Temelíně a podle ministryně ještě není jasné, ve které z těchto lokalit se budou nové bloky stavět. Jisté podle ní je jen to, že stát bude muset nějakým způsobem participovat.

Podle ministryně by se vládě nyní líbila nejvíce varianta, kde by se ČEZ za výstavbu zaručil svým majetkem a jako druhý v pořadí by ručil stát.

Bude potřeba se dohodnout s menšinovými akcionáři, kteří drží ve společnosti přibližně 30 %, a nebo vyčlenit jednotku, která by se jádrem zabývala, uvedla ministryně.

Vláda chce rozhodnutí o podobě projektu učinit do konce roku. Během dalších 12 měsíců by měl být vypsán tendr, zahájení stavby se plánuje do 10 let.

Analýza dopadu projektu na dividendu by měla být připravena, až bude rozhodnuto o formě, jakou se bude stát na výstavbě podílet.

„Stále se domníváme, že jakékoliv zapojení minoritních (soukromých) akcionářů do takto rizikového a náročného projektu jako je výstavba nových jaderných bloků je těžko průchodné. Jeví se nám, že management ČEZu již delší čas nejvíce preferuje tezi, že potenciální výstavbu nových bloků by měl realizovat stát (tedy prostřednictvím entity, v níž by stát vlastnil 100% podíl a jenž by vznikla transformací ČEZu, o jejíž variantách se již delší čas diskutuje (informovali jsme např. zde)). Pokud by totiž byla výstavba realizována na stávajícím akcionářském půdorysu (tzn. 70 % stát a 30 % minority) a bez jakékoliv státní podpory, pak by zřejmě hrozily žaloby ze strany minoritních akcionářů a takovéto riziko dle našeho názoru nebude chtít management ČEZu, ale koneckonců i stát podstupovat.

Slova ministryně průmyslu vnímáme jako rozporuplná a mohou přinášet určitou nervozitu mezi investory. Na jednu stranu říká, že se stát bude muset zapojit do výstavby, což by podporovalo již delší čas diskutované varianty preferující vznik státní entity. Na druhou stranu však naznačuje, že ČEZ by se měl zaručit svým majetkem, což ale znamená de facto zapojení minoritních akcionářů do projektu výstavby.

Jak již bylo dříve indikováno, konkrétnější závěry ohledně modelu financování, formy zapojení státu a s tím související potenciální transformace ČEZu by měly být známy koncem letošního roku,“ říká analytik Fio banky Jan Raška.

Zdroj: Reuters


Marek Šilhart
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,6018123,85619
GBP28,6986330,29137
CHF25,3967526,80625
PLN5,679205,99440

Kompletní informace zde