Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Elon Musk byl SEC obviněn z manipulace s trhem; nakonec se dohodl na mimosoudním trestu

Elon Musk byl SEC obviněn z manipulace s trhem; nakonec se dohodl na mimosoudním trestu

1.10.2018 09:54, TSLA

Elon Musk byl SEC obviněn z manipulace s trhem. Nakonec se dohodl na mimosoudním trestu. On i Tesla musí zaplatit 20 milionů dolarů. Musk navíc musí odstoupit z pozice předsedy správní rady. Může však zůstat jako CEO firmy.

Musk obviněn z manipulace s trhem

Zakladatel Tesly Elon Musk byl americkou Komisí pro cenné papíry (SEC) potrestán za manipulaci s trhem v návaznosti na nedávno zveřejněný tweet o záměru stáhnout akcie Tesly z veřejného obchodování. V tehdejší sérii tweetu kromě záměru stáhnou Teslu z burzy za cenu 420 dolarů na akcii Musk taktéž napsal, že již má pro celou operaci zajištěné financování. SEC však na základě vyšetřování došla k závěrů, že známý podnikatel na twitteru nepsal pravdu. Akcie Tesly tehdy po zveřejnění tweetů skokově posílily.

Inkriminovaný tweet Elona Musk; Zdroj: Twitter účet E. Musk

Mimosoudní dohoda

Elon Musk se nakonec dohodl s SEC na mimosoudním trestu. Bude muset zaplatit pokutu 20 milionů dolarů, stejnou částku bude muset uhradit i sama společnost. Navíc musí Musk do 45 dnů opustit pozici předsedy správní rady, do které se nesmí vrátit následující tři roky. Může všan nadále působit v pozici CEO Tesly.

Zpráva o tom, že SEC shledala Muskovo chování jako manipulaci s trhem, byla zveřejněna již v pátek. Musk posléze v průběhu víkendu přistoupil na mimosoudní vyrovnání čímž situaci alespoň trhu uklidnil. Původní zprávy totiž hovořily o tom, že Musk nejprve mimosoudní vyjednání se SEC odmítl a chystá se jít k soudu. Úspěšnost podobných případů ze strany SEC přitom dosahuje cca 90 - 95 %. Akcie Tesly po zveřejnění zprávy v pátek odepsaly takřka 14 %. Po oznámení mimosoudní dohody již v pre - marketu naopak o cca 15 % posilují.

Vyšetřování ze strany ministerstva spravedlnosti nadále probíhá

Tesla je nadále vyšetřována i americkým ministerstvem spravedlnosti, jehož rozhodnutí prozatím nebylo zveřejněno.

 

Zdroj: Bloomberg; The Financial Times

 


František Mašek, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6504626,01854
USD22,8294924,09651
GBP28,7939830,39202
CHF25,1982626,59674
PLN5,705526,02218

Kompletní informace zde