Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Pegas Nonwovens v roce 2018 dividendu nevyplatí. Co v budoucnu?

Pegas Nonwovens v roce 2018 dividendu nevyplatí. Co v budoucnu?

14.6.2018 11:24, BAAPEGAS

Výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens v roce 2018 dividendu podle dostupných informací nevyplatí. Jaký dividendový potenciál má do budoucna?

Pegas Nonwovens

V minulých dílech našeho dividendového seriálu jsme vám přinesli podrobné informace o dividendách a dividendové politice společností z indexu PX. Poté jsme se rozhodli podívat na dividendový potenciál zbývajících dvou společností v indexu PX – CME a dnes Pegasu.

Pegas Nonwovens: Dividendová stálice nyní snižuje dluh a investuje

Výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens vstoupil na pražskou burzu v roce 2006 a dividendu poprvé vyplatil v roce 2007. Od té doby Pegas uplatňoval mírně progresivní dividendovou politiku (tj. stabilní nebo mírně vyšší dividenda). Vysloužil si tak pověst stabilního dividendového titulu. V průběhu let však kvůli organickému růstu narůstalo zadlužení Pegasu (poměr čistého dluhu vůči zisku EBITDA činil na konci roku 4,4).

Vývoj dividend společnosti Pegas Nonwovens

Vývoj dividend společnosti Pegas Nonwovens

V roce 2017 se majoritním akcionářem s téměř 90% podílem stala společnost R2G, která spravuje investice rodin Oldřicha Šlemra, Pavla Baudiše a Eduarda Kučery. Ta rozhodla o přerušení výplaty dividendy.

„Vzhledem ke stávající úrovni čistého dluhu a s cílem posílit finanční stabilitu Společnosti a kumulovat zdroje k dlouhodobému růstu, navrhne představenstvo valné hromadě nevyplatit dividendu za rok 2017,“ uvedl Pegas ve výroční zprávě za rok 2017.

Investiční ředitel R2G Jakub Dyba v rozhovoru ze září 2017 k dividendové politice řekl: „Pegas by se podle nás měl soustředit na hromadění hotovosti, kterou pak použije pro svůj budoucí růst.“

V květnu 2018 společnost R2G koupila dalšího producenta netkaných textilií, společnost First Quality Nonwovens. Hospodářské noviny tehdy uvedly, že "z FQN a Pegasu vznikne nový společný podnik PFNonwovens." Právě přes společnost PFNonwovens skupina R2G koupila FQN.

S ohledem na poslední akviziční zprávy je tak vysoce pravděpodobné, že dividenda nebude v dohledné době prioritou a investoři s fokusem na dividendu se tak budou muset porozhlédnout jinde.

„Pro majoritního akcionáře aktuálně není dividenda prioritou, což jeho představitelé naznačovali již v průběhu loňského roku a letošní potvrzení dividendu nevyplatit tak nebylo pro trhy překvapením. Strategií nového vlastníka Pegasu je nyní spíše kumulovat hotovost pro budoucí investiční projekty či případné potenciální akviziční příležitosti. Jak s ohledem na pokračující zvýšenou investiční aktivitu i v příštím roce v souvislosti s výstavbou tuzemské semikomerční linky, tak v kontextu možného odkupu a stažení akcií Pegasu z burzy, je výplata dividendy zastřena nejistotou i v příštím roce a ve střednědobém horizontu. Proto v našich aktuálních predikcích ustupujeme od výhledu dividend a s jejich výplatou nepočítáme,“ říká analytik Fio banky Jan Raška.

Analytický pohled Fio banky na Pegas Nonwovens

V nejnovější analýze z 13. června 2017 náš analytik Jan Raška zvednul cílovou cenu pro akcie Pegasu na 895 Kč z 814 Kč a potvrdil doporučení "držet".

 

V nejbližší době se můžete těšit na další články o dividendách, sledujte proto náš twitterový účet @Fio_investice.

 

Informace o dividendách na stránkách Fio banky
Kalendáře
České akcie z indexu PX
Německé akcie z indexu DAX
Německé akcie z indexu MDAX
Německé akcie z indexu SDAX
Články o dividendách českých společností
Moneta Money Bank
Komerční banka
Philip Morris ČR
Stock Spirits Group
Kofola ČeskoSlovensko
Vienna Insurance Group
ČEZ
Erste Group Bank
O2
Central European Media Enterprises
Pegas Nonwovens

Zdroj: Pegas Nonwovens, Bloomberg, Hospodářské noviny


Jan Tománek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde