Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Trhy dnes: US daňová reforma v cílové rovince, akciové trhy smíšené, ropa roste před zásobami

Trhy dnes: US daňová reforma v cílové rovince, akciové trhy smíšené, ropa roste před zásobami

20.12.2017 13:54

Již jen poslední krůčky v rámci legislativního procesu scházejí k finálnímu schválení americké daňové reformy; akciové trhy ve svátečním režimu smíšené; ropní spekulanti dnes čekají data o zásobách EIA.

Po měsících vyjednávání i spekulací se ostře sledovaná americká daňová reforma, jedno z hlavních témat letošního roku, chýlí ke svému chválení. V noci na dnešek byl konečný návrh přijat v senátu dle očekávání, z důvodu procesního pochybení bude však ještě nutné opakovat hlasování v dolní komoře parlamentu. Poté čeká zákon již jen podpis prezidenta Trumpa. Jedná se o velké vítězství pro Republikány a zejména první velké vítězství pro Donalda Trumpa.

Opozice kritizuje hlavně dopady zákona na státní rozpočet, mnohé chyby a nedostatky, které bude záhy nutné řešit novelami. Demokratům rovněž vadí efekty opatření, které jsou zaměřené spíše na podniky a nikoliv na domácnosti (mnohokrát zmiňovanou střední třídu). Kritizováno bylo také příliš rychlé schválení konečného zákona - údajně nebyl dostatek času na jeho podrobnou analýzu. Daňové reformě jsme se průběžně věnovali ve zpravodajství - např. zde, zde či zde.

Akciové trhy tímto týdnem vstoupily do klidného "svátečního" režimu, znát je to např. na indexech volatility, které klesají napříč třídami aktiv, propadá se nejen VIX (S&P 500) ale i VSTOXX (Euro Stoxx 50) nebo volatilita na devizových, komoditních či dluhopisových trzích. Futures na americké indexy indikují možnou korekci včerejšího mírného poklesu (aktuálně +0,3 %), západní Evropa se obchoduje v červeném, Asie zakončila smíšeně.

Dnes v 16:30 vyjdou data o změnách zásob ropy v USA, černé zlato mírně roste. Devizové trhy bez větších změn, dluhopisové výnosy (USA, Německo) však rostou.

Zdroj: Bloomberg, WSJ


Filip Tvrdek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4826225,84138
USD22,8985824,16942
GBP28,5886830,17532
CHF25,0722626,46374
PLN5,663545,97786

Kompletní informace zde