Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Ministerstvo financí USA zveřejnilo analýzu dopadu snížení daní, dle které se reforma sama nezaplatí

Ministerstvo financí USA zveřejnilo analýzu dopadu snížení daní, dle které se reforma sama nezaplatí

12.12.2017 11:25

Federální ministerstvo bylo v poslední době pod silným nátlakem zveřejnění analýzy. Ta odhaduje, že snížení daní si na sebe v příští dekádě samo na zvýšených výnosech z titulu vyššího růstu HDP vydělat nedokáže. To je proti dozatimním výrokům ministra financí Stevena Mnuchina.

Reforma se nezaplatí

Po nátlaku ze stany Demokratů zveřejnilo včera ministerstvo financí analýzu dopadu dlouho očekávané daňové reformy navrhované administrativou Donalda Trumpa. Analýza, která se vešla všehovšudy na jednu stránku A4, ukazuje, že daňová reforma za sebe samu nezaplatí. Přitom americký ministr financí Steven Mnuchin v minulosti několikrát zopakoval, že věří tomu, že díky snížení daní se nakonec inkaso zvýší natolik, že reforma de facto zaplatí sama sebe. Jeho ministerstvo financí však ve zmiňované analýze ukazuje opak.

Extra výnosy projektovány na 1 bilion dolarů, náklady na 1,5 bilionu dolarů

Na základě odhadu zveřejněného v analýze snížení daňové zátěže mělo vygenerovat na horizontu jedné dekády zhruba 1 000 miliard (1 bilion ) dolarů. To je sice výrazně výše, než s čím počítá kalkulace Congress’s Joint Committee of Taxation ve výši 408 milionů dolarů, avšak stejně výrazně pod očekávanou nákladovostí reformy, která je odhadována na 1,5 bilionu dolarů. Nejvýraznější část předpokládaných vyšších výnosů je pak očekávána samozřejmě z titulu vyššího hospodářského růstu po snížení korporátních daní ( ministerstvo financí predikuje v následujících 10 letech průměrný růst HDP Spoejných států tempem 2,9 % ročně, předchozí odhad bez daňové reformy odhadoval na horizontu dekády 2,2 % růst ročně).

Ministerstvo financí bylo kvůli analýze pod výrazným tlakem

V minulých dnech byl na ministerstvo financí vytvořen výrazný tlak na zveřejnění jejich analýzy. New York Times dokonce zveřejnil informaci na základě insider zdrojů o tom, že ministerstvo žádnou analýzu k dispozici nemá. Generální inspektor ministerstva financí posléze dokonce začal onu diskutovanou analýzu zkoumat.

Kompletní analýza federálního ministerstva financí je k dispozici zde.

 

Zdroj: MarketWatch, Department of the Treasury


František Mašek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,5307823,78122
GBP28,6820930,27391
CHF25,4458926,85811
PLN5,674345,98926

Kompletní informace zde