Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Odborné články > Představení Nvidia: Vizionářský technologický gigant, který řídí evoluci grafiky a umělé inteligence

Představení Nvidia: Vizionářský technologický gigant, který řídí evoluci grafiky a umělé inteligence

11.9.2023 19:06, NVDA, NVD

Představení společnosti Nvidia.

Nvidia

Zaměření společnosti

Nvidia Corporation navrhuje, vyvíjí a prodává grafické procesory a související software pro třírozměrnou (3D) grafiku. Jejich produkty umožňují interaktivní 3D grafiku běžným uživatelům osobních počítačů.

Nvidia stála u zrodu akcelerovaného počítání, které pomáhá řešit nejnáročnější výpočetní problémy. Jejich grafické zpracovávací jednotky (GPU) byly původně využívány pro videohry a filmy. Postupem času Nvidia využila svou GPU architekturu k vytváření platforem pro vědecké výpočty, umělou inteligenci, datovou vědu, autonomní vozidla, robotiku, metaverze a aplikace pro 3D internet.

Ve fiskálním roce 2023, který skončil 29. ledna 2023, společnost dosáhla výnosů 26,97 mld. USD a čistého zisku 4,37 mld. USD.

Nvidia má dva segmenty. Prvním z nich je výpočetní technika a sítě, které v 2023 dosáhly výnosů 15,07 mld. USD a provozního zisku 5,08 mld. USD. Druhým segmentem je grafika, která vygenerovala výnosy ve výši 11,91 mld. USD a provozní zisk 4,55 mld. USD.
 

Trhy

Nvidia platformy se zaměřují na čtyři velké trhy: datová centra, herní průmysl, profesionální vizualizace a automobilový průmysl.

Vývoj výnosů Nvidia dle segmentů

Vývoj výnosů Nvidia dle segmentů

Herní: Vůbec prvním podnikáním společnosti byl prodej grafických karet, který umožnil vysoko kvalitní zobrazení grafiky pro hraní her. Herní segment tvořil největší podíl na celkových výnosech od svého založení až do 2023, kdy byl předstihnut segmentem datových center.

Nvidia prodává svá GPU svým partnerům a zároveň nabízí koncovým spotřebitelům vlastní grafické karty s integrovanými GPU, a to ve formě modelů Founder Edition. Kromě prodeje GPU má Nvidia také službu předplatného streamování her v cloudu nazvanou GeForce Now.

Datová centra: Společnost v roce 2020 představila svou GPU pro datová centra – model A100, který byl specificky navržen pro pohánění AI superpočítačů. O rok později následovalo uvedení menších GPU pro datová centra, konkrétně modelů A10 a A30, určených pro méně náročné úkoly. V únoru 2022 společnost oznámila nejnovější generaci GPU pro datová centra s názvem H100. Nvidia také nabízí k prodeji hotové servery a systémy vybavené svými GPU. Kromě toho společnost nabízí také menší servery a referenční designy, jako je například model OVX. Spolu s GPU modelu H100 Nvidia představila svůj první datový centrový procesor jménem Grace.

Kromě prodeje hardwaru nabízí Nvidia také služby softwarových předplatných. Tyto služby jsou součástí balíčku Nvidia AI Enterprise, který zahrnuje platformy a software pro vytváření vlastních modelů umělé inteligence.

Profesionální vizualizace: Nvidia také nabízí pro uživatele grafické karty, které jsou využívány pro profesionální návrhy a vědecké úkoly. Tyto karty sdílí stejnou architekturu a technologii jako karty určené pro hraní her, avšak jsou vybaveny mírně odlišnými konfiguracemi.

Grafické karty pro profesionální vizualizaci mají větší paměť na kartě, avšak s nižším propustným pásmem. To znamená, že tyto karty dosahují většího výkonu při náročných profesionálních úkolech využívajících paměť ve srovnání s kartami navrženými pro hraní her, avšak zároveň je jejich pomalejší paměť méně vhodná pro herní účely. 

Mimo prodej grafických karet Nvidia nabízí platformu Omniverse, která slouží k práci s 3D návrhy a tvorbě virtuálních světů.

Automobilový průmysl: Nvidia dodává výrobcům automobilů své SoC (system-on-a-chip), které jsou navrženy k pohonu autonomních vozidel. Tyto čipy spadají pod značku Drive. Čip funguje jako centrální počítač pro autonomní vozidla, zpracovává data získaná ze senzorů na vozidle a navrhne nejlepší jízdní reakci. Její čipy využívá více než 25 výrobci vozidel, včetně Byd, Nio, Xpeng, Polestar a Volvo. Následovat má automobilka Mercedes a Jaguar Land Rover v roce 2024 a 2025.

Nvidia také nabízí platformu pro autonomní vozidla nazvanou Drive Hyperion, kterou výrobci vozidel mohou využít k vývoji vlastních produktů. Platforma běží na čipech Drive od Nvidia a obsahuje referenční architekturu senzorů, kterou Nvidia považuje za klíčovou pro vytvoření inteligentního vozidla. Kromě toho má Nvidia i vývojové dohody s předními automobilovými výrobci po celém světě.

 Výnosy Nvidia dle segmentů

Výnosy Nvidia dle segmentů

Výnosy dle geografických segmentů

V hospodářských výsledcích Nvidia rozčleňuje své aktivity na několik regionů, mezi něž patří Spojené státy, Taiwan, Čína a ostatní země. Nejvýrazněji se jí daří na domácím americkém trhu, který společnosti generuje necelou třetinu celkových výnosů.

Výnosy Nvidia dle regionů

Výnosy Nvidia dle regionů

Historie a managment

Jen-Hsun Huang, inženýr narozený na Taiwanu a absolvent Stanfordu, byl již zkušeným pracovníkem společností Advanced Micro Devices a LSI Logic, když se ve svých třiceti letech rozhodl založit vlastní firmu. Spolu s dalšími inženýry a zkušenými odborníky v průmyslu, Chrisem Malachowskym (SVP) a Curtisem Priemem (bývalý CTO), založil společnost Nvidia v roce 1992.

Po neúspěšném prvním pokusu s grafickým čipem v roce 1995 se Nvidia proslavila v roce 1997, kdy představila grafický procesor, který nastavil nový průmyslový standard pro rychlost. V roce 1999 proběhla její veřejná nabídka akcií (IPO). Následujícího roku si Microsoft vybral společnost Nvidia jako dodavatele grafických čipů pro svou herní konzoli Xbox. V roce 2000 firma předstihla svého hlavního konkurenta ATI Technologies na trhu s grafickými čipy pro stolní počítače.

Finanční ředitelkou je současně Colette Kress, která působila na pozici finanční ředitelky také v Cisco’s Business Technology.

Hospodaření

Vývoj výnosů a očištěného zisku Nvidia

Vývoj výnosů a očištěného zisku Nvidia

Výnosy společnosti zaznamenaly mezi fiskálními roky 2013 až 2023 průměrný roční růst (CAGR) o 20 %. Analytici oslovení agenturou Bloomberg očekávají, že ve fiskálním roce 2024 společnost dosáhne 101% růstu a v roce 2025 o dalších 49 %.

Vývoj zisku na akcii Nvidia

Vývoj zisku na akcii Nvidia

Na fiskální rok 2024 odhadují analytici dle Bloombergu růst očištěného zisku na akcii o 335 %, v roce 2025 o 57%.

Na konci 2Q fiskálního roku 2023, který skončil dne 30. 7. 2023, měla společnost dluh 10,95 mld. USD a hotovost 16,02 mld. USD. Čistý dluh tak činil -5,07 mld. USD, respektive společnost měla čistou hotovostní pozici.

Dividendy, zpětný odkup a emise nových akcií

V průběhu fiskálního roku 2023 Nvidia zrealizovala zpětný odkup akcií v hodnotě 10,04 mld. USD a vyplatila akcionářům 398 mil. USD v kvartálně vyplácených dividendách. Výše akciových odměn zaměstnancům dosáhla dle Bloombergu 2,23 mld. USD po zdanění.

Nvidia pravidelně vyplácí dividendy od roku 2012. Nejvíce emitovaných akcií měla společnost na konci roku 2022, celkem 2,506 mld. akcií. Na konci fiskálního roku 2023 měla 2,466 mld. akcií.

Akcionářská struktura

Významnými akcionáři jsou Vanguard Group (8,15 %), BlackRock (7,37 %), FMR LLC (5,32 %), State Street Corp (3,71 %) a T Rowe Price Group (2,32 %) k 11. 9. 2023 dle Bloombergu.

Spoluzakladatel Jen-Hsun Huang drží 3,50 % akcií společnosti.

Institucionální investoři podle Bloombergu drží 71,09 % akcií společnosti. Manažeři drží 3,97 % včetně Jen-Hsun Huanga.

Ocenění společnosti Nvidia

Tržní kapitalizace společnosti činí 1 125,6 mld. USD k 8. 9. 2023. Jedná se o 5. nejhodnotnější americkou firmu dle tržní kapitalizace. Hodnota celého podniku (anglicky enterprise value, EV) činí 1 120,5 mld. USD.

Z pohledu násobku EV/EBITDA se akcie obchodují při EBITDA za posledních 12 měsíců ve výši 13,36 mld. USD, respektive 36násobku oproti očekávanému zisku EBITDA za fiskální rok 2024 (31,09 mld. USD).

Při poslední ceně 455,72 USD (8. 9. 2023) ukazatel P/E dosahuje 106násobek vůči očištěnému zisku na akcii 4,3 USD za posledních 12 měsíců, respektive 42,9násobek vzhledem k očekávaným 10,63 USD za rok 2024.

Analytické doporučení

Akcie Nvidia dle terminálu Bloomberg k 11. 9. pokrývalo 63 analytiků, z toho: 60 s doporučením „buy“, 3 s doporučením „hold“. Žádný z analytiků nemá doporučení nastavené na stupeň „sell“.

Průměrná analytická cena dle Bloombergu činí 645,95 USD, což by mělo nabízet 41,7% výnos oproti poslední závěrečné ceně 455,72 USD.

Nejvýše nastavenou cílovou cenu má analytik Hans Mosesmann z Rosenblatt Securities na 1100 USD s doporučením „buy“. Naopak nejnižší cenu má analytik Kyle Wei z CTBC Securities a to na 450 USD s doporučením „buy“.

Přehled cílových cen vybraných analytiků na akcie Nvidia

Přehled cílových cen vybraných analytiků na akcie Nvidia

Pohled analytiků

Analytici Wells Fargo v aktualizované analýze ze srpna 2023 uvedli: „Naše „overweight“ hodnocení vychází z pozitivního pohledu na konkurenční postavení společnosti Nvidia v oblasti herních GPU a z rozšiřujících se příležitostí růstu v oblasti datových center, výpočetní techniky vysokého výkonu (HPC) a umělé inteligence (autonomní vozidla, zdravotnictví, robotika apod.). Vidíme udržitelnost v diferenciaci softwarové platformy CUDA a také v neustále se prohlubujících možnostech systémového softwaru společnosti. Pokládáme společnost Nvidia za jednu z nejatraktivnějších růstových příběhů mezi velkými společnostmi v oblasti polovodičů.

Naše cílová cena 600 USD představuje přibližně 37násobek našeho odhadovaného zisku na akcii v roce 2025 a naznačuje tak naší rostoucí důvěru v to, že rozmach datových center a monetizace softwaru povedou k nárůstu zisku na akcii a podpoře ocenění (oproti mediánu ocenění za posledních 5 let na úrovni ~36násobku zisku v následujících 12 měsících). Věříme, že přidělení prémiového násobku pro akcie společnosti Nvidia je oprávněné vzhledem k dlouhodobě silnému konkurenčnímu postavení v oblasti datových center jejichž růst bude poháněný cloudem, umělou inteligencí, gamingem, aplikacemi pro autonomní vozidla nové generace a expandujícím ekosystémem produktů/aplikací (např. omniverse).“

Analytici J.P. Morgan ve své investiční tezi s investičním stupněm „overweight“ ze srpna 2023 uvedli: „Věříme, že Nvidia stále úspěšně naplňuje své plány ve všech segmentech. I když první pololetí bývá obvykle sezónně slabší než druhé, očekáváme solidní poptávku v oblasti herních PC, která bude silným hnacím motorem výnosů a vykompenzuje klesající poptávku v oblasti PC OEM. Předpokládáme silný růst segmentu datových center vzhledem k pokračujícímu zájmu velkých zákazníků, a to díky GPU akcelerované hluboké (strojové) učení pro zpracování velkých souborů dat. Rovněž nás těší postavení v automobilovém a enterprise segmentu, ačkoli zatím na trhu nedošlo k masivnímu přijetí autonomního řízení. Předpokládáme výrazný nárůst hodnoty akcií, což nás vede k našemu doporučení „overweight“. Naše cílová cena 600 USD předpokládá, že akcie společnosti Nvidia budou obchodovány za 30-35násobek zisku ve výši ~20,5 USD v roce 2025, diskontovaný k roku 2024 při diskontní sazbě 12 %.“

Oddělení výzkumu Deutsche Bank v srpnu 2023 uvedlo: „Na základě vyšších odhadů držíme naše investiční doporučení „hold“ a zvyšujeme cílovou cenu na 560 USD. Naše nová cílová cena je založena na ~35násobku našeho odhadovaného zisku na akcii (EPS) v roce 2024 a je v souladu s 5letým průměrem společnosti a prémií oproti širšímu segmentu polovodičů díky rychlejšímu růstu společnosti. Pozitivní/negativní rizika zahrnují lepší/horší než očekávaný růst výnosů z gamingu, data center, automotivu, OEM a ostatních výnosů, vyšší/nižší než očekávaná ziskovost, makroekonomická situace, získání zákazníků/realizace produktu, změna podílu na trhu a integrace akvizic. Pozitivní/negativní rizika specifická pro společnost zahrnují zvýšení/snížení podílu v segmentech grafiky a výpočetní techniky a sítí, konkurenční a cenový tlak, realizace produktu a dopady investic na ziskovost společnosti”.

Akcie Nvidia na trzích

Nvidia má jednu třídu akcií s ISIN US67066G1040. Pod tickerem NVDA se obchodují primárně na americké burze Nasdaq. Prostřednictvím Fio banky je lze obchodovat ještě na německém trhu Xetra, kde mají ticker NVD.

Akcie společnosti jsou mj. součástí indexů S&P 500, S&P 100, Nasdaq-100, NASDAQ Composite, Philadelphia Stock Exchange Semiconductor Index nebo NYSE FANG+ Index.

Nákup úvěrovatelných akcií v USA lze až z 50 % financovat úvěrem na cenné papíry od Fio banky, případně u nich spekulovat na pokles.

Sledujte nás na Twitteru

V nejbližší době se můžete těšit na další články o významných amerických společnostech, sledujte proto náš twitter @Fio_investice.

Zdroj: Nvidia Corporation, Wells Fargo, Deutsche Bank, J.P. Morgan, Bloomberg

 


Adam Žůrek, Marek Chudoba, Karel Nedvěd
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,2622425,60876
USD22,5142423,76376
GBP28,1673729,73063
CHF24,8324126,21059
PLN5,662085,97632

Kompletní informace zde